Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте на всички ! Обръщам се с молба за съвет. Миналата събота си намерих една акустична китара. Беше невероятно мръсна и занемарена, но това, от което ми се скъса сърцето беше, че главата й се беше отчупила при ключовете. Търсих и гледах клипчета, кои по-добри, кои не дотам, и в общи линии разбрах, че ще се лепи. Проблемът е, че при самото счупване са останали много дървесни влакна, които не позволяват перфектното пасване между глава и гриф. Чета форума от години и съм запознат със способностите на често споменаваните лютиери, но за съжаление не мога да се възползвам от услугите им. Акустична китара вече си имам, и въпреки, че представлява супер евтин Епифон, ми служи вярно в музикантските ми търсения по градинки и парковеJ Желанието ми да възстановя намерената китарка, е продиктувано от това, че тя се оказа Ibanez Performance произведена преди 20 години, и на мен страшно много ми се иска да й чуя гласа. След кратко проучване разбрах, че като модел е била бюджетно насочена, и не е била нищо особено за времето си. Гръб и страни от махагон, топ от кедър, гриф от нато и фингърборд от палисандър. Нато между другото се оказа, че е аналог на махагона в Азия, или поне така пишат. Това, което ми хрумва като идея, е да се отнеме материал от главата и грифа, диагонално, както е и самата посока на счупване, или дори направата на нова глава. После клиновидно лепене с последващо лепене на фурнир и воала. Проблемът е, че нямам в наличност нужните инструменти за целта. Подмята ми се едно зеге тука, но си мисля, че с него е просто абсурдно да се пробва дори. Другото, което си мисля, е дали ПВА лепилото, което смятам да използвам, няма да свърши полезната дейност от запълването на евентуални малки липси на дървесни влакна между двата елемента, и дали по този начин, мястото на слепване ще издържи на опъна на струните? Необходимо ли е, един вид като застраховка, да се използват видии, които да фиксират счупеното ? Съвети,коментари,въпроси, критика, всичко е добре дошлоJ

Редактирано от 81.slash
Отговорено (Редактирано)

Имаш 2 възможности:

- да я залепиш сам, след това да се счупи и после в кофата. Вече лепена китара на дадено място много трудно би се залепила пак - говорим за надеждност!

- да я дадеш на проверен човек който се е доказал с това, че се справя с такива проблеми и той да я оправи.

Аз лично бих избрал втория вариант.

Редактирано от Nikifena
Отговорено (Редактирано)

Може и да греша, но на мен от снимките не ми изглежда да има липсваща дървесина просто при слепването трябва да се набие малко за да съвпаднат напълно. Естествено е най-добре лютиер да свърши тази работа, гледам, че си написал, че не можеш да се възпалзваш от услугите им - явно кинти нет. Но все пак попитай може процедурата да е по-тънка от колкото си мислиш. Ако все пак тръгнеш сам да се справяш намери си хубаво ПВА лепило - в никакъв случай българско. Titebond - си е класика в лютиерството - имам от него, но е купувано преди година и незнам още годно ли е. В никакъв случай видии. Може и фурнир да се лепне на глававта за по-здраво, но трябва да е по-дебел за да има ефект - не от този 0.6 който е само за красота а поне 2 до 4мм. Трябва да помислиш и за хубавото равномерно стягане на слобката докато съхне лепилото. Варианти има доста, но всичко зависи от това колко си сръчен.

Редактирано от patzo
Отговорено

Трябва си сръчност обаче... както казаха колегите, надали лютиерите тук във форума биха ти отказали съвет и насоки ако решиш да се заемеш сам :)

Отговорено

Благодаря ви за съветите и коментарите. Не съм в България, и поради тази причина не мога да се възползвам от услугите на споменатите лютиери. От изгледаните клипове и намерената информация, стана ясно, че преди каквото и да е било лепене, е добре, даже не добре ами задължително, елементите да се напаснат на сухо. Точно тука е проблема. Лепило имам някакво на Хенкел - Понал, но и Тайтбонд не е проблем да се намери. Стяги също мога да намеря. Въпроса е, дали мога да си позволя да "изроня" част от влакната, или това би било пагубно за здравината на слепването ?

Nikifena - Вече съвсем сериозно почвам да клоня към втория вариант.

Отговорено

Ми човека на видеото напои стабилно всякаквите олющени парченцаи ги слепи. На твоето счупване като гледам няма толкова много разрошване. Важно е да имаш голяма площ, която да се допира плътно.

Отговорено

Виждам, че си направил първата стъпка, свалил си ключовете.

Слушай внимателно, няма да повтарям! Шегичка.

Трябват ти четири неща:

1. Добро епоксидно лепило

2. Гумен или дървен чук, говоря не за дръжката, а за главата.

3. Памучен тампон и ацетон или коресилин за почистване на излишното лепило.

4. Ролка хартиена лепенка, от средно широката.

Как да процедираш:

1. Прочети внимателно инструкцията за смесване компонентите на лепилото.

2. Разбъркай необходимото количество, не жали материала, нека да има достатъчно.

3. Почисти счупените повърхности от прах и обезмасли добре с тампон, напоен с ацетон ацетон.

4. Намажи двете части на грифа, с тънка клечка вкарай лепило навсякъде.

5. Намести счупените повърхности, внимателно с помощта на гумения чук, възможно най-плътно.

6. Почисти излишното лепило с тампон, внимавай да не разместиш повърхностите.

7. Фиксирай залепеното с лепенката. Още по-добре ако върху нея можеш да стегнеш с някаква стяга за дърво.

8. Остави китарата, по възможност на стойка, далеч от минаващи и любопитни съжители, както и от домашни любимци.

9. Не я пипай в следващите 48 часа.

10. След изтичането на това време отстрани стягата и лепенката, почисти евентуални остатъци от лепилото.

11. Ключове, струни и т.н.

Имаш късмет, че тръсрода се натяга от акустичния отвор на тялото, един проблем по-малко. Този Ибанец, поне доколкото виждам беше от едни съвсем не лоши серии. Повече от десет години свирих с един 12-струнен Ибанец, копие на Фендер Конкорд, който е бил още по-лошо строшен и залепен, на самия гриф, точно преди главата. Китарата все още е жива и здрава в Писарски от Атлас, купи я от мен когато аз напуснах бандата. Така че, спокойно, страшно няма.

Успех в начинанието.

Отговорено (Редактирано)

Скоро ще пускам тема за това как аз отремонтирах моя такава. Беше спукана по същия начин котарака я бутна и се спраска.

1. Вариант

Отиваш на майстор.

2. Вариант

Взимаш коларски болт и водоустойчиво лепило за дърво. След като разпрониеш 2-те части и ги залепиш заедно с болта, китосваш с авто кит, филер, база и накрая лак.

818ebc42aa5839da.jpg

1a727ab99a40d355.jpg

В това състояние е от 3, 4 години все се каня да я доправя ма ме хваща мързела. Та предполагам че идната седмица ще я довърша заедно с бояджийската част и ще пусна подробна тема.

Редактирано от lyu_records
Отговорено

^ Принципно е така (лютиера ще го направи по този начин) но хванато с коларски болт и хубаво лепило за дърво няма мърдане а е и по лесно. На мен ми остава да го зашлайфам китосам финно и после да го боядисъм частично с филер, база и лак. :)

Отговорено

Пак те съветвам потърси помоща на БасТрафик, той има тук във форума точно такъв ремонт, щом си в чужбина още повече ще ти помогне, той е много добър човек !

Отговорено

7thString - свободна за лепене площ се намира достатъчно.

Fats - Благодаря за насоките.

lyu_records - Бих се радвал да споделиш работата си.

Ще изчакам да минат тези дни и другата седмица ще реша какво да правя. Съжелявам че липсва нещо интересно за показване, но все пак ми се иска да постъпя колкото се може по-разумно. Приятен уикенд на всички :)