lyu_records Отговорено Май 4, 2012 Отговорено Май 4, 2012 ^ В случая си прав колега. Но когато човек е сръчен на дали би му се опрял някакъв си нът, въпреки че не го е правил! Цитирай
никони Отговорено Май 9, 2012 Отговорено Май 9, 2012 Виждаш по каталог каква е дъгата на нъта и си я правиш дори да го няма. Ако колегата разполага с каталог, съдържащ "дъгата на нъта", нека бъде така добър да го сподели... Цитирай
lyu_records Отговорено Май 9, 2012 Отговорено Май 9, 2012 Каталог образно написано това си е направо стандарт! Цитирай
sa6tiat Отговорено Май 9, 2012 Отговорено Май 9, 2012 Препоръчвам месингов нът. Има и стабилни лютиери, питай на л.с. Цитирай
CHEFTIE Отговорено Май 10, 2012 Отговорено Май 10, 2012 А между другото в София къде има хубави нътове? Благодаря ви много, пичове, за бързата реакция и информация. Не очаквах в тези празнични дни да отреагирате толкова бързо. Най-вероятно ще търся услугите на Градинаров, сам не бих се пробвал по никакъв начин, не искам да се занимавам с неща от които не разбирам. Keep On Rockin` Знам, че има Graphtech нътове в магазин Music Division. Един приятел си купи от там, за да си смени на Gibson Explorer-а и е много доволен. Ако не се лъжа нътът на Flying V е абсолютно същия. Цитирай
Linchpin Отговорено Май 10, 2012 Отговорено Май 10, 2012 Препоръчвам месингов нът. Има и стабилни лютиери, питай на л.с. Обясни, ако обичаш- защо точно месингов? Понеже на мойта китара и изрязах алуминиев на нишкова ерозия, а по принцип не бе проблем да го изрежа от какъв да е метал! И ако някой от колегите наистина разполага с каталог или някакви скици с размери на нътове- нека бъде така добър да ги сподели. Така следващият път няма да ми се налага да свалям размери от стария нът и още по- неприятната част- да ги "донагаждам", че този последния го нацелих от третия път! Цитирай
sa6tiat Отговорено Май 10, 2012 Отговорено Май 10, 2012 От опит, китарата ми е с такъв; не че кокалените нещо, но пластмасите едва ли са по-добри. Истината е, че всичко е от ръцете, но не пречи поне технически да си близо до представата за "добро". Затова пиша, прясно сменен нът, доволен, перфектна изработка, че и е повече траен. Но ако пък има човек с твоята флайнг ви китара и е доволен от графитения, метай се. Цитирай
lyu_records Отговорено Май 10, 2012 Отговорено Май 10, 2012 Нарези за струните - http://www.tdpri.com/forum/attachments/tele-technical/22658d1237898451-compensated-nut-layout-tool-nut-layout-v2-pdf желателно е да си ги пилите със струна (използвате струната като пила) Дъгата се преписва от грифа в случая предполагам е 12-ка. Хората ползват луфтомер за тая работа http://www.eguitarplans.com/making_a_guitar_nut.pdf "Каталози" пак споменавам, че е образно написано. За всеки един инструмент се напасва. Това не е болт за да му купите просто една гайка и да я навиете! Има си специални инструменти за тая работа. Цитирай
Linchpin Отговорено Май 10, 2012 Отговорено Май 10, 2012 Щом има серийно производство, няма начин повечето елементи да не са, ако не стандартизирани, то- поне нормализирани. Отделен е въпроса дали производителя ще ги пусне като резервна част или не. Пък и лютиерите, еда ли чакат да дойде някаква китара за нът и тепърва да откриват топлата вода, аджеба какъв е точно- предполагам си имат готови заготовки, поне за по- разпространените марки китари. Цитирай
bluelemon Отговорено Май 11, 2012 Отговорено Май 11, 2012 Понеже скоро си правих нът от камилска кост. Вижте този линк http://www.youtube.c...h?v=59Aw8sTrwdc В описанието има калкулатор, който смята спейсинга спрямо дебелината на струните. Спейсинга между всяка струна е различен. След като го сметнете, в някоя векторна програма се чертае, разпечатва и се залепя и прорязва върху вече готовия нът. За оформяне на нъта в груб вид (дебелина, радиус, височина, прорязван и т.н.) в тубата има видеа много. Работата е фина и пипкава, като най голям гърч видях с прорезите за струните, понеже нямам такива пилички. Като инструменти менгеменце спестява много главоболия. Иначе пили и шкурки са другите нужни. Прорезите могат да се направят със самите струни. Иска бая жулене. Някоя шлосерска пиличка върши чудеса. Цитирай
viksps Отговорено Май 11, 2012 Отговорено Май 11, 2012 Бих казал задължително да се отиде на майстор-лютиер - няма да е скъпо, става дума за някакви левчета, а китарата си струва. Казвам го, защото сменях нът - струваше ми се просто и макар да не съм най-сръчния човек, не съм и съвсем вързан в ръцете - беше направо ужасно! Първо не можах да намеря нарязан за струните нът, купих 2 ненарязани - костен и графитен - бяха много по-високи, падна яко пилене - даже не пилене, защото не ми се рискуваше с пила, а шкуркане с шкурка - костния го прецаках, бях на път да прецакам и другия - това както и да е, те струват малко, но колко работа/чоплене и време отиде в оформянето на костния - ужас! И като го счупих накрая, чак при пропилването на прорези за струните, щях да се изям от яд!!! Бях на косъм да прецакам и другия, но някакси стана - не изглежда супер, но няма проблеми, слава Богу - нито с височината нито с някакъв бъз - вс. е ОК. Но беше голям зор за мен и изобщо не си струваше усилията като го п реценявах после. Освен това като нямаш подходящи инструменти ... а те са си специални - пилички и т.н. - и не си струва да си ги купуваш за да си смениш един нът. Тука съм чел да се говори за Бас трафик, че работел свястно, Също за Аурелиано мюзик и т.н. други - има мн. теми за лютиери - в София, Пловдив и др. градове. Аз лично повече нът сам няма да сменям - категорично!!! Поздр. Цитирай
lyu_records Отговорено Май 11, 2012 Отговорено Май 11, 2012 (Редактирано) ^ Да тук има всичко за изработката на струнни инструменти: http://www.stewmac.com/ Но онова шаблонче, което съм дал по горе върши перфектна работа. Редактирано Май 11, 2012 от lyu_records Цитирай
Recommended Posts