Kabba Публикувано Април 29, 2012 Публикувано Април 29, 2012 Здравейте, случи ми се нещо много неприятно, докато свирех се отчупи парче от нъта на първа струна и струната буквално излетя от грифа. В първият момент помислих, че съм скъсал, но се оказа, че пробелмът е далеч по-сериозен. Отчупи се такова парче от нъта, че струната изобщо не иска да се зъдържи на грифа. Китарата е Gibson Flying V, имам я от месец насам и не очаквах да се случи подобно нещо с такъв инструмент. Според вас може ли някой в България да реши този проблем, какъв майстор, някакви координати имате ли? В паника съм, какъвто и съвет да дадете ще е добре дошъл. Благодаря ви предварително. Цитирай
n1k0 Отговорено Април 30, 2012 Отговорено Април 30, 2012 За счупен нът съм носил китара на Валери Градинарски - доста добра работа свърши Това за София. Ти от къде си? Цитирай
Fats Отговорено Април 30, 2012 Отговорено Април 30, 2012 Валери ще ти свърши работата добре. Бих ти препоръчал графитен нът или от естествена кост. Говори с него, китарата е прекалено хубава за да слагаш евтина пластмаса. Цитирай
Nikifena Отговорено Април 30, 2012 Отговорено Април 30, 2012 Китарата е Gibson Flying V, имам я от месец насам Тази китара няма ли гаранция? 1 Цитирай
deadman_walking Отговорено Април 30, 2012 Отговорено Април 30, 2012 Съмнявам се да му признаят гаранцията, но нищо не пречи да опита (ако има такава, разбира се). Принципно самата смяна на нъта не е сложна, аз моят си го смених сам, след като малкия мина покарай китарата развявайки ръце , но моята китара е три пъти по евтина от Gibson Flying V. Цитирай
Trysth Отговорено Април 30, 2012 Отговорено Април 30, 2012 А между другото в София къде има хубави нътове? Цитирай
SviStyle Отговорено Април 30, 2012 Отговорено Април 30, 2012 При Капъша. Наскоро от там си взех кост за леспол китарка, предполагам има и други. Иначе пластмаси по кинта има навсякъде. Цитирай
n1k0 Отговорено Април 30, 2012 Отговорено Април 30, 2012 Абе не е толкоз просто да се смени нът, има си разни пинизи - да не вземе да избяга интонацията или да се появи някой гаден бъз на 1-во/2-ро прагче. Иначе, ако му се експериментира на човека, да се пробва. Аз лично не бих, еле пък на такъв инструмент Цитирай
Icarus Отговорено Април 30, 2012 Отговорено Април 30, 2012 ^Съгласен съм с n1K0. На теория изглежда изключително проста задачка, но на практика не е баш тъй. Разбира се, ако си кадърен в ръцете, и си имаш идея какво правиш докато ги сменяш, и след това докато го сетъпваш, няма проблеми. Но за Гибсън, смятам, си струва разкарването до лютиер. Цитирай
Kabba Отговорено Април 30, 2012 Автор Отговорено Април 30, 2012 Благодаря ви много, пичове, за бързата реакция и информация. Не очаквах в тези празнични дни да отреагирате толкова бързо. Най-вероятно ще търся услугите на Градинаров, сам не бих се пробвал по никакъв начин, не искам да се занимавам с неща от които не разбирам. Keep On Rockin` Цитирай
lyu_records Отговорено Април 30, 2012 Отговорено Април 30, 2012 (Редактирано) Да се смени нът е изключително просто. Сигурен съм че ще си намериш стандартен лесполски и няма да се наложи да се пили дори. А пък и да се наложи да се пили не е чак толкоз сложно. Виждаш по каталог каква е дъгата на нъта и си я правиш дори да го няма. А в случая ти го имаш наличен и просто сравняваш. Но щом не ти се занимава отиди на майстор. Редактирано Април 30, 2012 от lyu_records Цитирай
SviStyle Отговорено Май 1, 2012 Отговорено Май 1, 2012 Смяната на нът не е просто нещо. От нъта зависи интонацията на първите позиции, както вече казаха колегите. Нътовете, които аз съм купувал, винаги са били ненарязани, а се оказа че пиленето на каналчета за струните не е лесна работа( имат си наклон и трябва да са прави, иначе струната бръжди в самия нът) и не става с к'ва да е пила. Също е важно как ще се подготви мястото за слагане на нов нът, може да има неравности, останало лепило от стария и други подобни мизерии. 1 Цитирай
lyu_records Отговорено Май 1, 2012 Отговорено Май 1, 2012 (Редактирано) Еми аз съм правил няколко нъта за една моя китара (акустична) и за китара на приятел (тип страт). Когато имаш правилния инструмент и дъгите под ръка не виждам какво пък чак толкоз е сложното. Имах една китара на която и слагах флойд роус а тя беше с тремоло та за тая работа разбирам да се ползва лютиер но за сетване и дреболийки по ключове, нътове, магарета и т. н. лично аз няма да отида на лютиер. Пък и то си е голям кеф като си го направиш сам. А вече из нета има толкова много инфо че просто трябва малко сръчност. Редактирано Май 1, 2012 от lyu_records 3 Цитирай
the pick Отговорено Май 4, 2012 Отговорено Май 4, 2012 Счупен нът!Това е истинска трагедия... :greenball: Цитирай
Fats Отговорено Май 4, 2012 Отговорено Май 4, 2012 Еми аз съм правил няколко нъта за една моя китара (акустична) и за китара на приятел (тип страт). Когато имаш правилния инструмент и дъгите под ръка не виждам какво пък чак толкоз е сложното. Имах една китара на която и слагах флойд роус а тя беше с тремоло та за тая работа разбирам да се ползва лютиер но за сетване и дреболийки по ключове, нътове, магарета и т. н. лично аз няма да отида на лютиер. Пък и то си е голям кеф като си го направиш сам. А вече из нета има толкова много инфо че просто трябва малко сръчност. Съгласен съм с теб, но за човек без опит е по-добре да отиде на майстор. Не си струва да се упражнява върху скъпа китара. Пък и честно казано нарязването на нъта си е досадна и пипкава работа. 1 Цитирай
Recommended Posts