Jump to content
Българският форум за музиканти

Слагане на гайка за колан на петата на грифа на акустична китара


Recommended Posts

Мараба!

 

Почти съм сигурен, че наоколо имаше тема за лютиери, ама да пукна, ако мога да я намеря. Някой може ли да ми каже някой из (евентуално центъра) на София?

 

Искам да сложа гайка за колан на петата на грифа, защото когато връзвам колана за главата не ми е комфортно. Имам гайка, писах на производителя да ми каже къде са болтовете на сглобката на грифа и къде е най-добре да се постави джаджата, просто някой трябва да пробие дупката, че много съм спънат в ръцете. Идеи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То заподозряното място е само едно, всъщност. От съпорта на Walden ми отговориха къде е най-добре да се сложи, за да не опре дрелката в някой от болтовете на сглобката на грифа, а именно за конкретния модел (G640) - 40 мм под долната страна на фингърборда и на 20 мм от тялото, перпендикулярно на петата, от долната й страна (тази, която сочи към земята). Другото, което забелязах от разни видеа из тубата е, че пичовете ползват винтове с дължина не повече от сантиметър и половина за закрепване на гайката.

 

Съответно това е мястото (на снимката е малко горе-долу, де, но позицията е ясна):

 

7414520461996198121335853630K2fhJPV7xoScIK9G11bp.JPG

 

В общи линии трябва да се знае къде са болтовете, ако грифът е bolt-on, че иначе лошо. Като се знае това, видеота из нета по темата валяло, дрелка също мога да намеря, просто се нааквам малко да я свърша сам тая работа, основно за да не сцепя грифа, докато пробивам дупката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То лесна работа, през резонансния отвор трябва да се виждат болтовете. Измерваш и си сигурен. След което хващаш дрелката правиш дупка и навиваш страпа. Аз лично ти препоръчвам страпа да е лок :whistle:

Neck-types1-1024x965.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има нещо като капаче, което е залепено върху болтовете, затова не се виждат пряко. Но като се разкара, би трябвало да се видят, да. На мен друга ми беше идеята на темата, но мисля, че се навих да го направя и сам. Дано да свърши работа и на други, които искат да направят подобна операция :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се притеснявай с толкова малка бургийка (към 3мм. - зависи какъв е винта.) няма да сцепиш грифа. Добре е на си сложиш едно хартиено тиксо на бургийката за да знаеш до колко да дупчиш. После самия винт може да го тръкнеш малко във восък, че да влиза по-лесно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще видя кога ще ми остане време да потърся дрелка и да направя операцията, и ще покажа и крайния резултат после. Благодарско за съветите :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И от дрелка нямаш нужда, с шило маркирай дупката. После навий внимателно винта за дърво, най-добре с електрическа отвертка, на по-ниски обороти. Не се притеснявай, няма опасност от сцепване. Тази операция съм я правил на поне 20 мои акустични китари. Също бих ти препоръчал да си купиш страп лок за да премахнеш риска от откачане на колана.

Щях да пропусна, може да натъркаш винта със сапун, да върви по-леко. И задължително изрежи малка шайба (с размера на пъпката, това, което ти наричаш гайка) от кожа, кече или някаква тънка гума, ще я нанижеш на винта за да няма пряк допир на метал в дървото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Досега най-сериозната смазка, която съм слагал на такъв винт, е плюнка. Добре е винта да е цилиндричен, а не конусен, и максимално дълъг. Диаметърът на свредлото се избира колкото диаметъра на ствола на винта, без резбата. Пробива се колкото цялата дължина на винта и така няма да се сцепи нищо.

 

Често този винт се подценява, но съм виждал извадени, а гледката и последствията са грозни,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Често този винт се подценява, но съм виждал извадени, а гледката и последствията са грозни,

За това говоря! Не за пукнатини а за това че се е извадил. Когато има дупка и е съобразена спрямо винта няма как да се пукне :) А когато се разбие дупката и винта със страпа излезе се набиват клечки за зъби и малко лепило в дупката.

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Само не разбрах от какво се разбива тая дупка. С китарата се свири, не се трошат орехи. Винтът ще излезе ако пробиеш широка дупка. Толкова голям проблем ли е да се монтира един страп на китарата? Пък ако искаш да се презастраховаш, намажи винта с бързостягаща епоксидна смола и въпросът е решен.

Редактирано от Fats
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ОК, ценни съвети, благодаря :) Остана само още едно колебание - колко да е дълъг винтът? L.K. спомена, че колкото по-дълъг, толкова по-добре. В конкретния случай при мен петата (на указаното от производителя място) е широка около 31-32 мм. Винт около 20-22 мм дали е подходящ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.