Jump to content
Българският форум за музиканти

Клавир за начинаеща!


ivanova

Recommended Posts

Здравейте!

Аз съм на 26 и от 2 седмици ходя на уроци по пиано. Там свиря на 'Workstation'!

Искам да си купя нещо, за да мога да се упражнявам и да има смисъл. Изчетох адски много форуми за разликата между дигитално пиано, стейдж пиано, workstation и т.н. и все още не съм сигурна какво би било най-подходящо за мен ?

Учителката ме насочи да е поне 76 клавиша и да наподобява истинско пиано като усещане!

 

Ако някой може да ми помогне и насочи, ще съм много благодарна ? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще е самосвирка и се търси бюджетна - серията DGX на ЯМАХА - 76 клавиша, има употребявани на добри цени - 200, 205, 220 и т.н.

Ако ще е само клавиатура - М аудио 88 - има даже някаква промоция в Мюзикуърлд - 300 лева - няма такава цена за 88 клавиша, а свирката е супер за цената - USB plug and play - Ableton Live 6 в пакета - е, без комп или допълн синт не работи.

Ако ще е хамър клавиатура - варианти много, но нито един евтин - мн. голямо разнообразие на втора употреба - може да се намерят готини и запазени неща за не толкова много пари.

Така мисля ...

А теми като тази наистина има много ... това може би е причина да не ти се отговаря, но не е повод да ти се отговори, че няма да ти се отговори ... така мисля

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това изрових с търсачката във форума, при написана само една дума - "пиано"! Не ми се ровят 90 страници да търся информация.

 

http://forum.muzikan...__1#entry584994

 

http://forum.muzikan...%B2%D0%B8%D1%80

 

http://forum.muzikan...__1#entry277552

 

http://forum.muzikan...__fromsearch__1

 

http://forum.muzikan...__1#entry272453

 

http://forum.muzikan...__1#entry264988

 

http://forum.muzikan...__1#entry197255

 

http://forum.muzikan...h__1#entry96905

 

http://forum.muzikan...__fromsearch__1

 

http://forum.muzikan...__fromsearch__1

 

И така, няма подобни теми, или няма кой да търси!? ...така мисля...

Редактирано от miro2bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм казал, че няма подобни теми ... напротив има много. Казвам, че ако не ти се отговаря или смяташ, че питащия го е домързяло да търси, просто не отговаряй ... а не развивай възпитателна дискусия на тема "я вземи потърси вместо да питаш" и т.н.

Не е уместно непрекъснато да се "възпитаваме" един-друг - откакто се въртя в този форум (не от много отдавна) ми прави впечатление, че го обитават доста "възпитатели" Още от началото ме дразни това - развиват се разни ненужни дискусии в темата като нашата дискусия сега, вместо или да се отговори на въпроса или не.

На момичето му се пита - и пита. На теб miro като не ти се отговаря - не отговаряй! Това казах, а не, че няма теми. .. Ето, писал си цели 2 назидателни отговора - я кажи, не е ли малко ненужно това? Само да обидиш човека като го укориш, че го мързи да търси ... защо смяташ, че нещо ти дава право на това?

Освен това е обяснимо, че човек обича сам да попита и да развие дискусия по собствения си въпрос - той да попита и на него да отговорят - това не е толкова лошо нито пък е толкова укоримо

На въпроса да допъълня - аз лично препоръчвам М аудио 88 - причини:

евтина, лесна за употреба и свързване, 88 клавиша, приятна на пипане семи-уейтед клавиатура, готин дизайн и не особено голям(за 88кл) размер и тежест.

88 клавиша са добре, понеже става въпрос именно за свирене на пиано - не че много се използват всичките клавиши и октави, но самото положение на свирещия пред клавиатурата и усещането се различават от това на пианото, когато клавишите са по-малко - особено за начинаещите.

Цената е важна, защото никога не е ясно какво ще излезе - може да се окаже след някое време, че е купена една скъпа мебел - ако не потръгнат нещата и не се развият по някаква причина.

Мастер клавиатура като М аудиото позволява развитие - периферни устройства впоследствие и т.н.- може дълго време да се ползва и да се докупуват нещица съобразно нарасналите нужди на свирещия - ако нарастнат. Софтуер има неограничен в нета - много от него е достъпен безплатно - скоро, например ми попадоха инфо за едно софтуерче 4truepianos което е чудно - леко, просто, с чудесни, реалистични пиано звук. Та така ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спаменето е в раздел Говорилня, не тук! При следващия ти такъв назидателен коментар, ще натисна "Докладвай"! Прочети внимателно правилата на форума!

И спри да пробутваш това М-аудио 88 семи-уейтед клавиатура. Многото клавиши не правят една клавиатура "хамър" и не е подходяща за хора учещи пиано!

Редактирано от miro2bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Макар и уплашен ужасно много от предния коментар продължавам да твърдя, че М аудиото 88 е подходящо за начинаещ - не го пробутвам, няма причина ... аз имах такова, но го продадох...така, че нищо не пробутвам .. sorry!

Както казах най- по-горе, Хамър клавиатура е винаги много по-добър вариант за учещ се да свири именно на пиано човек, но съответно е много по-скъпо - факте че, усещането на семи-уейтед клавиатурата не прилича особено на допира на истинско акустично пиано. Но за 300 лева толкова! - даже дава много за цената си.

Ако се търси усещане за истинско пиано - тогава хамър клавиатура задължително! - разликата е огромна, факт - даже знам човек, който се беше готвил за изпит на лека клавиатура и се беше издънил с гръм и трясък - за хамър може би Ямаха .. или друго М аудио - или Корг или кой знае още какво - варианти много, въпрос на личен избор, цените в този клас си приличат

Трябва все пак да се отбележи, че М аудиото 88 е наистина САМО клавиатура - няма звукова карта вградена, няма контролери, освен пичбенд и тремоло... но на пипане е доста приятно за лека клавиатура ... това е което мисля ... и отговарям на въпроса на темата, а не спамя ... :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За първи път чувам уроци по пиано да се провеждат на инструмент, различен от пиано. Нооо, всеки си знае.

Иначе за абсолютно начинаещ - Yamaha DGX 620. Домашен уъркстейшън с "тежка" клавиатура, стилове, звуци и други приятни неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет и извинете за забавянето в отговора, непредвидени обстоятелства....

 

Ходя на уроци по пиано! Жената, при която ходя има и пиано, и workstation. Свиря на workstation-a, тъй като часът ми е много ранен, а пианото много силно! / ако това има значение, казаха ми, че е едно към едно като усещане и като брой клавиши/.

 

Абсолютно начинаеща съм и не ме мързи да търся /написала съм го и в 1вия пост :)/, изчетох адски много, но за човек, който до този момент е бил само и основно почитател на музиката, е малко объркващо! Благодарна съм, че някои отговаря, защото е въпрос на добра воля и желание :)

 

...явно всеки има мнение кое би било подходящо. Аз бих искала да наподобява максимално пиано -дебелина на клавиши, брой / 76 не са ли ОК?/ и усещане. Не бих искала да използвам компютър или допълнителни колони / това май се нарича миди клавиатура ? /

 

Знам, че парите са важни, затова се опитвам да събирам!

Мерси още веднъж за отделеното ви време и весели празници от мен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

p.s.... смятате ли, че това е подходящо! Един по-разбиращ от мен човек ми го предложи!

 

http://www.musicworld.bg/bg/c_694/i_15661/YAMAHA_KEYBOARDS_PSR_E203_Special_Offer.html

 

...мерси :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Донякъде се ангажирах с тази тема, все пак съм писал някакви постове по-горе, имам усещането, че това донякъде ме задължава, затова пак отговарям.

ivanova, извинявай, но ме объркваш ... :-)

Пишеш някакви предпочитания/изисквания, после тупваш някакво предложение/въпрос за нещо, което очевидно (дори за лаик) няма нищо общо с изискванията ти.

Тая самосвирка на Ямаха освен, че е евтина, няма никакво друго качество - това си е детска свирка. Нито има 76 клавиша, нито по какъвто и да било начин наподобява пиано - не си хвърляй парите за това! Ако все пак искаш нещо подобно - форума и нета са пълни с оферти за такива, на още по-супер ниски цени - но не си струва все пак, пълен боклук са си този тип свирки, независимо от производителя - Ямаха, Касио, въобще който и да е...

След като не искаш да използваш комп и колони ти остават 2 варианта - самосвирка със 76 или 88 клавиша, с хамър (тежка и пианоподобна) клавиатура или с полутежка клавиатура - те са си скъпички, но има много и добри предл в нета втора употреба, в прекрасно функционално състояние - ходил съм, разглеждал съм, купувал съм, продавал съм ... има много и се договаря добре заради относ голямото предлагане.

Примерно: серията DGXна Ямаха, има много втора употреба от по-старите модели, които обаче са си ОК. Или серията NP (аз много не я харесвам нея, но става горе долу).

Друг вариант - т.нар електрическо пиано (тип Ямаха P 95, да речем ... има и по-евтини Касио такива има и от други марки - Роланд, Корг - в нета има стари, но видимо функционално съвсем ОК, проверих) - с хамър(тежка) клавиатура, 88 клавиша, повечето със собствени колонки - но имат обикн само няколко звука - около 10тина (+ -) най-често - обикновено 1-2 пиана, 1-2 органа, 1-2 ел. пиана и 1-2 други. като клавесин или разни такива Те стават, също има втора употреба от тях на добри цени.

Потърси из нета според своите критерии - написала си ги - поне 76 клавиша и собствени звуци със собствени колонки. Сигурен съм, че ще намериш за бюджета ти. Ако попаднеш на нещо, което ти е ОК - питай, ще кажем мнение.

Но не задавай въпроси като тоя по-горе - той звучи като "търся кола, бензинова, с 4 врати задължително ... а според вас ето този велосипед дали ще е подходящ?) Надявам се да ме разбираш и да не ми се сърдиш за шегата - наистина искам да ти съдействам, но ме объркваш ... :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То в началото винаги е мъгла която после започва да се разсейва и нещата стават по-ясни :) С всички е било така, няма да се притесняваш. Уточнихме нещо много важно - когато ходиш на уроци, свириш на уоркстейшън който е с хамър механика. Значи ти трябва нещо с хамър механика, с най-малко 76 клавиша и с добър пиано звук. Това ти е отправната точка. Какъв инструмент ще купиш, зависи от бюджета ти. Вече в почти всички магазини има опцията да купиш и на изплащане. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миро си е най-прав :) - в началото винаги е мъгла, която после се разсейва.

 

Тя учителката ти естествено че ще ти каже да си вземеш уъркстейшън. Принципно повечето ще ти кажат така или най-добрият отговор - истинско пиано.

 

Аз бих те посъветвал да изходиш само от 2 неща:

1) каква музика искаш да правиш (ако ще правиш)

1.1 ако не - само за свирене за хоби ли си го искаш

2) бюджет

 

Нов уъркстейшън е над 1000 долара, според модела (принципно и това е евтина цена за уъркстейшън). Друг е въпроса колко процента от възможностите му ще ползваш и дали съответно има смисъл да му даваш тия пари.

 

Ако идеята е само с усещането и броя на клавишите - взимай една МИДИ клавиатура от хубавите, както те посъветваха и си готова. Е да - ще ти трябва и комп, а и да се учиш малко как се борави с програмата, ама това е най-тънкия бюджетен вариант.

 

Ако ти се прави някаква конкретна музика - казвай каква и тогава почва друга дискусия.

 

Онова дето попита за него в последния ти пост става за добър първи клавир, но е далеч от всичко което желаеш. Обаче ако няма да правиш кой-знае какво с него и искаш нещо на достъпна цена на което да си дрънкаш у вас и да е достатъчно леко че да си го носиш където искаш (а и не съм сигурен ама май тия модели работят и на батерии) - взимай си го.

 

Една позната си купи Yamaha PSR-E233 - супер доволна е. И той е от същия ценови клас и възможности. Момичето искаше нещо достъпно като за първи синт, прави си някакви нейни музики и е толкова щастлива че незнам дали има друг потребител в SoundCloud, който на седмица да катери по няколко направени неща.

 

Тъй че направи една преоценка на изискванията и си реши.

 

Айде успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.