viktor.velikov Публикувано Март 9, 2012 Публикувано Март 9, 2012 Привет на всички! Знам, че3 всички сме заети хора и не искаме да си губим времето, затова прегледах доста теми в този форум а и в интернет и след като не намерих (или не видях, не разбрах) отговора на въпроса ми пиша тук. Пускам си някой бекинг трак you tube, примерно В заглавието пише, че е блус в Ми. Какви гами би трябвало да използвам за този трак. Трябва ли задължително да е блус бокс, или мажорната Ми или пентатоника или пък нещо друго? Така много по-ми допада учене на китара отколкото да заучавам разни песни. Дори ако е само упражняване на гами на бекинг трак ми е много по-приятно. Извинявам се ако съм изгубил времето на някой (напразно) и благодаря на хората които са го направили заради мен извинявам се за правописните грешки, много е студено при мен и малко треперя Цитирай
Lathron Отговорено Март 9, 2012 Отговорено Март 9, 2012 (Редактирано) Темата за импровизация http://forum.muzikan...%86%D0%B8%D1%8F Друга полезна тема http://forum.muzikan...__1#entry723533 В първата тема има всичко необходимо, не виждам как не го намираш... В заглавието пише, че е блус в Ми. Какви гами би трябвало да използвам за този трак. Трябва ли задължително да е блус бокс, или мажорната Ми или пентатоника или пък нещо друго? Отговорът ми е - използваш каквото искаш. Всяка скала ще стане. По-"напредналите" музиканти ще импровизират в/у всеки акорд от прогресията с подходяща за него гама/лад (които ги пише в първата тема). За сега можеш да си импровизираш само с гами/скали от една тоналност, за да ти е по-лесно. Друга идея е да сменяш "Relative Major and Relative Minor" (пфууу, забравих го как беше на български..), например в прогресия в До мажор да свириш и гама До мажор, и гама Ла минор (и обратното също важи). Едит: Сега намерих и това видео дано ти помогне. Редактирано Март 9, 2012 от Lathron Цитирай
viktor.velikov Отговорено Март 9, 2012 Автор Отговорено Март 9, 2012 Понеже си купих от колега от форума boss-rc2 loop. Не е проблем да го ползвам вместо бекинг трак предполагам. Тоест сам да си правя бекинг-а с loop-а Ок, благодаря на всички за отделеното време! Запълних една от многото "дупки" от без знания, които ми остават в тази материя Благодаря още веднъж! Цитирай
Panzergrenadier Отговорено Ноември 2, 2012 Отговорено Ноември 2, 2012 Ако мога и аз да споделя нещо от моя скромен опит в импровизацията. По принцип при първите си опити по импровизация аз изпитвах следната трудност: При импровизиране не можех правилно "да уловя" дължината на фразата, примерно на една четиритактова фраза. В рока обикновено имаме за импровизация четири четиритактови фрази - или общо 16 такта. При малко музикантски опит, китаристът обикновено "превишава" тактовете дадени за соло импровизация, още повече ако барабанистът "не подава" редовно с брейкове и чинели. Но барабанистът не е длъжен "да подава". Как го реших този проблем? Ами, започнах да броя наум докато импровизирам. Отначало беше трудно. В главата ми звучеше: 1, 2 ,3, 4..1, 2 ,3, 4.. Обърквах се от броенето. После то стана механично... нещо като механична пулсация в мозъка... 1, 2 ,3, 4..1, 2 ,3, 4.. Така вече винаги знаех точно на коя фраза и такт се намирам, без това да ми пречи да си движа пръстите по грифа! Цитирай
7thString Отговорено Ноември 2, 2012 Отговорено Ноември 2, 2012 Е зависи как се развива парчето - понякога може да влезеш в допълнителен 5ти такт, или в 9ти, или каквото и да е друго Зависи вече как сте се разбрали с останалата част от групата (ако времето за импровизация/соло е плаващо) - ще си кимате ли, ще има "ключова фраза" ли, каквото там се измисли Принципно, въпреки "случайния" характер на импровизацията, е добре все пак да има някаква идея и аранжимент, по който да се върви, а не само цялата група да ти подлага някакъв скучен килим и ти да пилиш 5 минути на главите на хората Когато нещата се съчетаят със съответните "емоционални" преходи, в които участват всички музиканти в групата - с брейкове, хармонии на клавир, бас, други китари, тогава се получава много по-завършено. Цитирай
Panzergrenadier Отговорено Ноември 2, 2012 Отговорено Ноември 2, 2012 А, не аз не съм фен на импровизацията тип "Ричи Блекмор". Човекът свири, свири, вече не знае и той къде е - всички музиканти него гледат. После той се обръща към Йън Пейс и вдига високо ръка с насочен към небето показелец. Знак за край на импровизацията! Аз обичам да правя нещо друго. Примерно импровизирам първите три фрази от 12 такта. А последната ми четворка е нещо замислено. Или пък първите ми две фрази са импровизирани, третата е замислена и четвъртата е отново импровизирана. Или всеки път вкарвам замислената фраза от четири такта като първа или втора или трета или пък четвърта фраза - по избор където си искам, а останалите ги импровизирам. Цитирай
7thString Отговорено Ноември 2, 2012 Отговорено Ноември 2, 2012 Така е, има различни подходи. Някои пък си смятат и разписват солата по формули Цитирай
ultramega Отговорено Ноември 2, 2012 Отговорено Ноември 2, 2012 Най добрата импровизация била заучената 1 Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Ноември 3, 2012 Отговорено Ноември 3, 2012 ^+1. Има една приказка, "не можеш да изсвириш нещо, което не си чул преди това" Примерно импровизирам първите три фрази от 12 такта. А последната ми четворка е нещо замислено. Правилно ли разбирам идеята, че "импровизирам" символизира нещо спонтанно и необмислено, за разлика от "замислената част" на "солото" ти? Цитирай
Panzergrenadier Отговорено Ноември 3, 2012 Отговорено Ноември 3, 2012 Колкото и да е спонтанна импровизацията, аз взимам в предвид понякога и особеностите на хармонията. Например ако знам, че в първия такт от двутактовата "подложка" звучи акорда Сол, мога при импровизация да акцентирам на силните времена тоновете на акорда или да задържа някои от тоновете на акорда (сол-си-ре). Тоест да си играя с ладовете. То пак ще бъде импровизация. Цитирай
7thString Отговорено Ноември 3, 2012 Отговорено Ноември 3, 2012 ^^ Разбира се, че е спонтанна импровизацията то самата дефиниция на думата означава това. Ако си го мислил и композирал преди това, би трябвало да се казва композиция Цитирай
ultramega Отговорено Ноември 3, 2012 Отговорено Ноември 3, 2012 А заучаването на така наречени ликове е чиста загуба на време, може да разчитаме на случайно сработили гениални попадения Цитирай
travelcaster2 Отговорено Ноември 3, 2012 Отговорено Ноември 3, 2012 Пробвайте с Motivic Development. Има 25-27 прийоми за разнообразяване на импровизацията. Но. Трябва да се осъзнаят. Да се упражняват. Да се репетират по 8 часа на ден. Да се транспонират във всичките 12 тоналности и се прилагат към контекста на дадена пиеса. И още нещо. Транскрибция и след нея анализ - какво даден артист използва в контекста на хармонията, която понякога може и да е модална... Цитирай
Panzergrenadier Отговорено Ноември 3, 2012 Отговорено Ноември 3, 2012 Всичко зависи от музикалния речник на музиканта. "Клишетата", които сме заучили. Колкото повече клишета и къси фрази(ликове) има в речника си един музикант, толкова по интересна е неговата импровизация. Всичко зависи от музикалната ситуация. И има планиране на импровизация, поне аз я планирам. Какво имам в предвид? Ето ви план на 16 тактова импровизация: Решавам, че в първата 4-тактова фраза ще свиря половини и цели ноти на 12-та позиция. Втората фраза ще премина на 7-ма позиця и ще използвам тремоло арм. В третата фраза ще свиря фрагменти на една струна. В четвъртта фраза ще мина на свободни струни и ще прескачам 2-ра струна. Това е планът ми на импровизация. При всяко свирене ползвам плана, но всеки път импровизацията ми е различна. Най-добрата импровизация е добре подготвената импровизация. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Ноември 4, 2012 Отговорено Ноември 4, 2012 ^^ Разбира се, че е спонтанна импровизацията то самата дефиниция на думата означава това. Ако си го мислил и композирал преди това, би трябвало да се казва композиция Благодаря, не съм попадала на твоята дефиниция за импровизация досега. Кое според теб прави импровизирането некомпозиране? Цитирай
Recommended Posts