Jaska01 Публикувано Февруари 17, 2012 Публикувано Февруари 17, 2012 Здравейте колеги! Вчера попаднах на ето този продукт: http://www.stewmac.com/shop/Finishing_supplies/Colors,_tints,_and_stains/Black_Fingerboard_Stain.html Исках просто да попитам дали някои досега е правил нещо подобно. Няма да питам дали променя тона на инструмента. (щото е някъв Jackson за 350 лева) Бях гледал и някакви алтернативни начини със боя за кожи която се нанася на на ситно изшкурен фретборд, после се изчисва остатъка който не е попил със нафта и след това се полира или балсамира. Мерси предварително Цитирай
lyubohar Отговорено Февруари 18, 2012 Отговорено Февруари 18, 2012 С каквото и да го боядисаш и балсамираш рано или късно ще падне и тогава ще е по лошо от сегашното положение. Имам опит от цигулковите грифове.Винаги пада и става грозно. Палисандъра е красиво дърво.За какво ще го боядисваш? Цитирай
Lord Shredulous Отговорено Февруари 18, 2012 Отговорено Февруари 18, 2012 В сайта пише, че този байц е предназначен за поддръжка на абанос. В зависимост от личния вкус палисандровите ф-борди не изглеждат добре върху всяка китара. Според мен изглеждат най-добре върху китара с финиш в по-топли цветове. Бих ти препоръчал просто да го намажеш с бадемово или минерално масло(като лимоновото на Дънлоп). След него обикновено в зависимост от качеството на самият материал, някои палисандрови ф-борди потъмняват до много тъмно кафяво, при други изпъква червеникав цвят и т.н. 1 Цитирай
patzo Отговорено Февруари 18, 2012 Отговорено Февруари 18, 2012 (Редактирано) Това което го предлагат stewmac е най-обикновенна боя за велур. Мисля, че и за палисандър става, но по форумите четох оплаквания, че цапа пръстите извество време. Редактирано Февруари 18, 2012 от patzo Цитирай
Георги Тотев Отговорено Февруари 18, 2012 Отговорено Февруари 18, 2012 Що си окепазявате китарите заради няколко тона цвят ..... Цитирай
patzo Отговорено Февруари 18, 2012 Отговорено Февруари 18, 2012 (Редактирано) Е това едва ли е окепазяване след като в сайта на stewmac преди пишеше, че PRS и Gipson също го използват за абаносовите си фретбордове. Но и аз съм на мнение, че натюр си е най-добре. Той хубавия абанос си е достатъчно черен, че да го мажеш. Редактирано Февруари 18, 2012 от patzo Цитирай
Георги Тотев Отговорено Февруари 18, 2012 Отговорено Февруари 18, 2012 Всяка интервенция върху хубаво изсъхнало дърво води до промяна на неговите свойства и характеристики ... Цитирай
blr Отговорено Февруари 18, 2012 Отговорено Февруари 18, 2012 Бих ти препоръчал просто да го намажеш с бадемово или минерално масло(като лимоновото на Дънлоп). След него обикновено в зависимост от качеството на самият материал, някои палисандрови ф-борди потъмняват до много тъмно кафяво, при други изпъква червеникав цвят и т.н. Да изясним, ако е минерално маслото, няма как да е лимоново, просто защото лимоните не са минерали . Под минерално масло, обикновено се разбира тежки, петролни фракции. Не препоръчвам да се маже каквото и да е дърво с това. Що се отнася до бадемовото масло, да, но с уговорката, че трябва да се прибавят антиоксиданти за да се избегне окислението (гранясването) на маслото, най-вече когато вече е проникнало в дървото. Изработил съм си една "тайна формула" с която си третирам палисандровите бордове 1-2 пъти годишно. Подхранва и предпазва дървото от прекомерно изсъхване. Според мен е далеч по-добра от това, което се намира конфекционирано на пазара. 2 Цитирай
Hillbilly Отговорено Февруари 18, 2012 Отговорено Февруари 18, 2012 Абе най добре - муаш мазна баница и кебапчета с левата ръка и после свириш един час - грифа е тъмен Бадемовото масло наистина потъмнява фингърборда,но какъв е смисъла.. 2 Цитирай
blr Отговорено Февруари 18, 2012 Отговорено Февруари 18, 2012 Ако муаш мазньочи и после свириш с мръсните ръце, това което ще се случи със сигурност е, че ще си "убиеш" струните за броени минути. Освен това, ще си омажеш и гърба на грифа, въобще ще си осер..ш китарата. Третирането на палисандрови и абаносови дървета с правилно формулирани мазила няма за цел да ги потъмни, въпреки че и това може да се случи като страничен ефект. Цитирай
Hillbilly Отговорено Февруари 18, 2012 Отговорено Февруари 18, 2012 Ма това е ясно,не видя ли икокката,че се ебавам,както обикновено, но сериозно,мазал съм палисандров борд с бадемово масло и доста потъмня. Цитирай
blr Отговорено Февруари 18, 2012 Отговорено Февруари 18, 2012 Че потъмнява, потъмнява, но пак пиша, съвсем не е това целта на мазането Цитирай
Георги Тотев Отговорено Февруари 18, 2012 Отговорено Февруари 18, 2012 (Редактирано) Затънахме в мътнотията .... все пак идеяата беше да го почерним, не омажем. И пак питам що си окепазявате китарите заради външността? П.П. Авторе направо смени грифа с абаносоФ! Редактирано Февруари 18, 2012 от Георги Тотев 1 Цитирай
Lord Shredulous Отговорено Февруари 19, 2012 Отговорено Февруари 19, 2012 @blr Извинявам се за объркването, останал съм с впечатлението, че въпросното масло, което рекламират като "лимоново" е някакво минерално(както и Фаст Фрет-а) с добавен оцветител и лиминов аромат. @Hillbilly С баница и кебапчета може да се спретне и един много гъзарски oil finish. На цялото тяло и гриф. По нашенски. @Герги: Или да даде тялото за рефиниш, ако сегашния финиш не си отива на палисандъра. При условието, че на тази китара ще се свири още дълги години. Поне е вариант с по- оправдано окепазяване. Цитирай
blr Отговорено Февруари 19, 2012 Отговорено Февруари 19, 2012 @blr Извинявам се за объркването, останал съм с впечатлението, че въпросното масло, което рекламират като "лимоново" е някакво минерално(както и Фаст Фрет-а) с добавен оцветител и лиминов аромат. И най-вероятно е така. По тази причина и не ползвам такива мазила. Минералното масло не е подходящо за третиране на дървета. Относно темата с байцването, ако китарата е ползвана, фретбордът е замърсен и има голяма вероятност байцът да не хване добре. Ще се наложи обстойно почистване с химикали и/или абразиви. И според мен не си заслужава, но авторът на темата си знае най-добре. Аз бих си ползвал инструмента с кеф и с времето бордът сам ще потъмнее почти до черно. Цитирай
Recommended Posts