Jump to content
Българският форум за музиканти

помощ за китара


OCB

Recommended Posts

Може ли да ми помогнете. От 1 - 2 месеца се уча да свиря на китара и акордите ги научих но се мача да изсвиря 2 - 3 акорда последователно но не мога да ги сменя бързо акордите. Та ако някои може да ми помогне да обесни как да свикна или да се науча да ги сменям по бързо или да ми кажете някви тренировки за да свикна да сменям акордите ще сам много благодарен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С тези акорди трябва да свириш песни.

С приятел, учител или със запис на даден изпълнител.

Когато се стремиш да не изоставаш с темпото на песента се научаваш да ги сменяш по-бързо.

Акордите се свирят машинално, без да мислиш. Това е "мускулна памет".

На телевизия изглежда лесно, но се иска много работа. Ако ти се уморява ръката, може би китарата е неудобна.

Редактирано от travelcaster2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още помня как на мен ми ги показаха на една пейка под блока. Научих всеки един от тях, но при смяната ставаха големи глупости. За един следобед обаче свикнах да ги сменям, защото много исках да се науча. Нарочно си поставях за цел да сменям трудни комбинации. Примерно Ре мажор и Си минор :) Помага малко преди да си преместиш пръстите да си представиш кой къде трябва да иде. Ако свириш разложени акорди, имаш малко повече време за донаместване на "последните" пръсти. Много важно е да се научиш да сменяш акорди без празен удар по всички струни, както често се свири по купони и сбирки. Това е много вреден навик и ще ти трябва много време за да го превъзмогнеш. Имам предвид, ако свориш Ми и сменяш на Ле (да речем) Да не правиш удар по струните когато си си вдигнал пръстите, преди да си хванал следващия акорд.

Свирене и репетиции.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хвани някой акорд, Ла минор на пример. Сега пусни грифа, направо ако искаш си отпусни ръката. След 1-2 сек. пак хвани акорда. Така ръката ти научава формата му независимо от други акорди (забелязъл съм, че това от кой към кой акорд сменяш има също ефект, поне при мен така беше).

 

Както @travelcaster2 каза, трябва да учиш песни с акордите! http://www.youtube.com/user/martyzsongs/videos Човека учи много песни за начинаещи и се надявам да ти помогне, разгледай клиповете.

 

Успех :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех... как се мъчех и аз да си изкривя пръстите по грифа... :)

 

На мен навремето баща ми ми показа 2 акорда - Ми мажор и Ла минор - и каза: "Сменяй ги тия двата докато свикнеш...". Доста добро начало, бих казал, защото двата акорда са с еднаква пръстовка и само си местиш пръстите 1 струна нагоре или надолу. Скоро започнах да ги сменям бързо и без да се замислям, и си купих книжка :) От нея научих другите акорди и започнах да си въртя комбинации, докато смяната на акордите стана просто рефлекс. Това е тренировката - свирене с мерак. Успех :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опита ми с начинаещи ученици показва, че е по-добре да се започне с непълни акорди на първите три позиции и трите струни(ми, си, сол), като се използват най-вече 1-ви и 2-ри пръст за акорди с общи тонове и общи пръсти като Аm и C. След това се вкарва 3-ти пръст и нови два акорда А и Dm. 2-ри пръст си остава и плъзга постоянно на трета струна(най-често на второ прагче) или свободно над нея. Дори акорда Е може да се изсвири с 2-ри пръст плъзнат към първо прагче трета струна плюс свободните 1-ва и 2-ра струни. За тази цел трябва да се предложи и подходяща приятна за ученика песен/мелодия, включваща тези акорди. Така още от самото начало начинаещият започва да свири с минимум усилие и удоволствие. Докато овладява тези опростени акорди с разучаваната песен, трябва да упражнява и пълната форма на акордите. Другата ръка трябва да свири като начало само с палец надолу само по първите три струни, а след това и с първи(i), втори(m) пръсти - прости арпежи на две струни.

Това е за начало, а след няколко урока следват и по-сложни комбинации, но винаги с някаква приятна за ученика песен/мелодия.

Успех!

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм привърженик обучението да започне с учител и след това да се продължава с упоритост и всекидневни упражнения!

 

Другото е несериозно , а да не говорим за десетките подобни теми писани тук!

Четете първо драги нови членове,после питайте и разпитвайте! :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Смея да не се съглася с теб! 3 и 4 пръст като цяло изостават и точно те имат нужда от повече тренировка от самото начало за да се изравнят по декстрилност с 1 и 2! Според мен е мечешка услуга да се почва с "лесното" ужким с идеалната цел да можем да свирим песнички по-бързо и да притикаме упражненията, пък нека после половината ръка остане "недоразвита". Няма такъв филм - когато тръгнеш да се учиш да караш колело, трябва едновременно да се научиш да въртиш, да завиваш и да спираш... горе колегата даде добро упражнение - хващаш акорд, вдигаш пръстите и отпускаш ръката, после пак хващаш. В началото няма как да е бързо, а и така или иначе трябва да слушаш какво свириш - не трябва да има струни, които са заглушени, бъждят или звучат фалшиво(ако натискаш мн силно). По-нататък всичко става двигателна памет и не го мислиш. Имаше едно видео на Джон Петручи - някаква Дисциплина беше, не помня вече, но имаше доста добри упражнения вътре - с нулево музикално значение и звучащи досадно, немелодично и тъпо, но - фитнес за ръката :)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Благодаря ти за съвета, как не съм се сетил, :slap: но ще си наваксам пропуските и ще започна да си дообучавам останалите пръсти, а и аналогията с колелото беше подходяща за случая! Абе хубаво си е някой светкавично да се намеси в подходящият момент и да ни спаси от грешки! :thx:

П.П. Благодарност и поздрави на Петручи!

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лими, демокрация сме, имам право да не се съглася с теб :) Със здраве, благодарим за заяждането :) Колкото до "просветлението", човек винаги може да поправи грешките си, стига да пожелае и да не позволи егото му да пречи - проблем на много голяма част от музикантите :)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз да добавя малко към пост №9 на @7thString.

 

Видео урока на Петручи -

Rock discipline, вътре наистина има хубави упражнения, приложими и за акорди.

 

Само като чукнах думичката "chord" в туба ми излезе това видео :

. Това е серия от уроци специално за начинаещи. Ако авторът на темата поназнайва английски ще се оправи :) (в профила на тоя младеж има много полезни видеа!)

 

 

[Това, че някои пръсти не се тренират (изцяло/почти) наистина го има при някои акорди. А отворените акорди са идеални за начинаещи, защото не се използва баре и малко по малко свикват с необходимата сила, която трябва да приложат.]

 

Дано съм помогнал :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.