Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем със звученето на сакса


Recommended Posts

Хора, напоследък саксофона ми нещо се ебава с мен. Проблема е там, че като свиря всеки път звуча различно. Свирих вчера примерно, звуча идеално, планъка ми е удобен, няма киксове, абе без грешка. Обаче днеска примерно като започнах да свиря звучах все едно свиря с платък с един размер по-лек от моя. Киксове като слагам език, тона по някой път не излиза, седи като запушен мундщука и изобщо коренна разлика с предишния ден. И това се случва кажи-речи често. А нито съм пипал мундщука, нито платъка и въпреки това звуча съвсем различно. И така след това или се оправя звученето, или продължава с киксирането. Не мога да разбера от мен ли е проблема, щото за друго не се сещам..Ако някой има идея на какво се дължат тези промени, моля да сподели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прегледай си падушките да не е започнала някоя да издиша. Нямам обяснение как по друг начин един ден ще свириш добре, а другия не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще го направя, но както казах нищо чудно утре пак всичко да е както трябва. Настина аз също нямам представа. Най-вероятно ми се струва аз да правя нещо, което не знам че го правя, нещо с устата ли, с духането ли...не знам и аз

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма начин всеки път да не е различно! Само че, при обиграните в професията музиканти усещаните разлики са по-малки. И ги тушират майсторски. Точно обратно е при начинаещите. Зависят от моментното състояние на индивида, платъка /не е еднакъв в пъргавината си всеки ден/, техническото състояние на инструмента /както си свириш - едната падушка се размърдала, разлепила/ или просто днес сме на друг акъл. Няма страшно. Постоянствай!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз добре си постоянствам, и като си свиря в къщи даже не е фатално. Обаче ми предстои солово излизане на сцена пред немалка публика и постоянно си мисля, какво ще стане ако тогава се уцели един от тези "кризисни" моменти. Ако изкиксирам по средата на изпълнението трябва да се заровя някъде после.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От колко време се занимаваш с инструмента? Описаният проблем може да се появява и от надценяването на възможностите, т.е. поемане на задачи, които не са по силите ни! Никой не е застрахован от кикс, затова подготовката преди излизане на сцена трябва да са много старатерни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От 3 години свиря, като и преди това съм излизал на сцена. Подготвям се във всяка свободна секунда, и обикновено като излезна на сцената си свиря всичко както трябва. Не знам напоследък какво ми става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Получих и друго предположение - че сакса може да се е разцентровал и трябва да му се направи центровка. И тъй като не знам какво точно представлява този процес се питам дали този мой проблем идва от там и дали ако се центрова има шанс да потръгне. Много бих искал някой да ме осветли малко по този въпрос с центроването. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...

Здравей! Естествено предположението ми е изтрел в тъмното! Но съм готов да се обзаложа :P че всичко идва от платъка! Хубаво е всяка година да се ходи до майстора за центровка и да се сменят падушки ако се налага, но тези симптомии  такива драстични промени от ден за ден ме навеждат на мисълта за платъка. Ако издиша от някъде ( нищо чудно с наще инструменти :P )  не би трябвало да дава различен контрол всеки ден. Трябва да си е еднакво зле всеки ден :Р :)))
Най често проблема идва от "накъдрянето" на платъка след свирене! Затова винаги капачката да стой когато не свириш!( незнам , защо и как помага , но помага на 90% примерно)! Платъка трябва да е прав от всички страни, (не накъдрен или огънат като лист от двете страни) . Ако съм прав, решението е много просто! Наплюнчваш го и  притискаш горната му част, която се и лапа с палец върху долната част на мондщука за около минута - две! Обезателно с чисти ръце, проверяваш дали се е изпрявил и надуваш с кеф!!! :))))))))
П.п. Ако от 3 години не си ходил на майстор , може и да му е дошло времето!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.