sando82 Публикувано Януари 14, 2012 Публикувано Януари 14, 2012 Здравейте! Преди време си взех тяло и гриф от колега от форума на въпросната Aria Pro II Laser Heritage. Идеята ми е да я възтановя, само да не я окепазя както съм писал в заглавието. така беше когато я вземах: понеже попрочетох че тялото е ясен , а пък той има хубава натурална шарка реших да я изшкуря и да я оставя в натурален вид, също така понеже не съм фен на тремолото запълних и дупките на тремолото с парчета паркет от ясен. Ето какво се получи: грифа също го по освежих с шкурката. Нямаше как да предвидя че японеца я е правил ,не от 2-3 парчета дърво а от цели 5 долкото ги преброих, но нищо пак ще я оставя с натурален финиш, а хардуера и копчетата ще са черни. За финиша съм си поръчал Tung oil. До тук добре само се чудя за бриджа, дали да е string thru body, или струните да се слагат от задната страна на бриджа. По принцип знам че е по добре да минават през тялото , но точно там нали съм слепял 3 трупчета дърво (има лепило) та се чудя дали от варианта string thru body ще има смисъл , хем е и малко по трудоемко. Нека някой дето разбира да даде съвет. Повече снимки тук: http://sando82.snimka.bg/experiment/kitara.647179.26106344 Цитирай
the pick Отговорено Януари 14, 2012 Отговорено Януари 14, 2012 Значи,с тези разноцветни кръпки където си запушвал дупките е апсурд да я оставиш натурален финиш.Освен ако изобщо не ти пука(според мен ти пука).И фабричните парчета, които са съединявани,също нямат особена логика.В смисъл шарките не са пропорционални.Според мен,обезателно трябва да се пръска с боя или лак.Ако лепилото е добре изсъхнало,и е достатъчно качествено,мисля че няма да имаш проблеми с евентуалното дупчене и обработка при парчетата, които си слагал.Иначе,много хубаво си е почистил от боята,което си трудоемка работа.Аз бих и сложил един two-point bridz Wilkinson, и по този начин щях да си ограничим мъките и евентуални бъдещи провали. Цитирай
blr Отговорено Януари 14, 2012 Отговорено Януари 14, 2012 Поздравления за труда и упоритостта при отстраняване на фабричното покритие! И на мен ми се струва, че ще стане по-добре ако китарата се боядиса. Има и вариант да и се постави топ от друго дърво, ако държиш на натурален финиш, но това е работа за лютиер. Цитирай
the pick Отговорено Януари 14, 2012 Отговорено Януари 14, 2012 (Редактирано) Ей сега се усетих;за моето предложение за бридж е твърде късно...Ама,човек като не мисли... Редактирано Януари 14, 2012 от the pick Цитирай
sando82 Отговорено Януари 14, 2012 Автор Отговорено Януари 14, 2012 Абе така ше си я остая , свикнах да си я гледам и ми допада.Отпред грозотията ше се закрие с бриджа, отзад верно малко тъпа история ама ако не стане малко по добре ще сложа един капак за тремоло черен и ше си стане оригиналдъ Сега само да измисля какъв бридж да поръчам . Ей за тоя кво ще кажете: 1 Цитирай
ultramega Отговорено Януари 14, 2012 Отговорено Януари 14, 2012 Така както е неизбежно започва да ми напомня за някакво дюшеме, но вече си решил thung oil . Цитирай
Heartman Отговорено Януари 15, 2012 Отговорено Януари 15, 2012 16 дървета е грозно.Най-добрия вариант е някакъв бърст боя,в смисъл сънбърст или нещо такова.Отзад ще е черна а отпред ще прелива и нама да се виждат 5-те дървета.Имам китара която е от 3 части и е само е лакирана.Две от тях са същия чвят дърво обаче едното парче не е.Така че е грозно.Ако си решил да е така ок,стига да те кефи. Цитирай
rockfire Отговорено Януари 15, 2012 Отговорено Януари 15, 2012 Днес харесваме едно -утре друго! Послушай Heartman-идеята му е повече от добра! Цитирай
ultramega Отговорено Януари 15, 2012 Отговорено Януари 15, 2012 Е тя идеята е добра, но как се постига без нужния за целта инструмент ? Аз доколкото разбрах , трябва да стане, без да се носи при майстори или бояджии. Може да направиш някоя проба с различни байцове преди маслата. Щом имаш парченца паркет направо върху тях може да опиташ. Не че няма да си личат отделните парчета, но може поне малко да се убие контраста. Цитирай
sando82 Отговорено Януари 15, 2012 Автор Отговорено Януари 15, 2012 Финиша лесна работа. Ще го мисля накрая преди да сглобя всичко. За бриджа дайте акъл, ако е със горно поставени струни ще се осакати ли състейна значително или разликата ще е минимална, защото това е по лесния вариант за мене. Цитирай
Lord Shredulous Отговорено Януари 15, 2012 Отговорено Януари 15, 2012 Ако си мераклия сложи вкопани тюн-о-матик и стоп-бар. 1 Цитирай
shtur4o Отговорено Януари 15, 2012 Отговорено Януари 15, 2012 Много други фактори ( освен бриджа ) влияят върху състейна и тона като цяло. Повечето модели на най-известните фирми, славещи се с невероятен тон и състейн, са с tune-o-matic ( Gibson) или wraparound bridge ( PRS), които са с както му казваш ти '' с горно поставяне на струните''. Така че сложи такъв какъвто е съобразен с бюджета който си заделил, и с който ще се справиш най-лесно.Също така качеството ( метала от който е направен) е също толкова важно колкото типа бридж.Вземи си възможно най-качествения ( от реномиран ппроизводител) който можеш да си позволиш. Накрая, за да не е без съвет - аз съм за Wraparound Примерно: http://www.thomann.de/gb/abm_3024ca_wraparound_bridge.htm Цитирай
Lord Shredulous Отговорено Януари 15, 2012 Отговорено Януари 15, 2012 (Редактирано) Имай предвид, че грифа трябва да се постави под различен ъгъл или да се вкопае бриджа все пак. Има и това решение, което е без дълбаене, пробиване и слагане на стъдове. За съжаление се поръчва само онлайн. Редактирано Януари 15, 2012 от Lord Shredulous 1 Цитирай
sando82 Отговорено Януари 15, 2012 Автор Отговорено Януари 15, 2012 По принцип съм фен на tune-o-matic i wraparound ,но няма да ми покрият хубаво парчетата дето съм лепил. За сега си харесах този вариант: Евтинджос е , но пък седлата винаги могат да се подменят с roller sadles ,което мисля че ще е добър вариант. Цитирай
tatkoogi Отговорено Януари 15, 2012 Отговорено Януари 15, 2012 (Редактирано) Санде, по-рано бях почнал да пиша ама се спрях! Сега обаче ми се дощя да си напиша писането. Явно се стараеш да изпълниш заглавието на темата! Това хубаво - китарата си е твоя, можеш да правиш каквото си искаш! Лошото е, че питаш - отговаря ти се, ама на тебе ти е все едно, отговора го знаеш преди всички! Жалко защото китарата инак не изглеждаше лошо. Все пак успех! Редактирано Януари 15, 2012 от tatkoogi 1 Цитирай
Recommended Posts