Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте! :greenangel:

Потърсих из форума информация , но не успях да открия това, което ми трябваше. Надявам се, темата не е "дъвкана" и преди!

Та... от няколко месеца се занимавам малко по-сериозно със записи и разбрах, че един от начините да накарам китарите да звучат по-плътно и по-силно е да ги "double track-на". За да звучат по-естествено не ги копирам, а ги свиря и така вместо 2 имам 4 ритъм китари по двойки в ляво и дясно. So far so good...обаче дойде ред и за лиид/соло китарата и нещата станаха малко сложни. Опитах и тях да "double track-на" ама резултатът не беше много(хич) задоволителен. Та въпросът ми е дали мога да получа желаният резултат с разни ефекти(дилей, ривърб и т.н.) или просто трябва да залягам над китарата. :greenangel:

Извинявам се предварително, ако въпросът ми малко(адски) тъп! :topicsux:

Поздрави!

Георги

Отговорено

Соло китарата в повечето случаи се записва един път и се слага някъде около центъра. И след това вече, в зависимост какви са изискванията на микса, за да звучи по-добре и да се впише по-добре в самия микс, може да се обработва с ефекти, както ти си споменал.

Отговорено

Друг възможен вариан е да направиш "паралелен " трак, с по различни инсърти и панорама. ТОзи трик се ползва и като паралелна компресия. ДАваш аукс на първия канал към бъс, и на друг празен трак настройваш инпута от същия бъс,после си балансираш нивата и панорамите на двата канала както искаш. ТОва не е същото, както да копираш/дублираш един и същи трак.

Успех!

Отговорено (Редактирано)

Дай повече инфо,относно това с какво записваш китарите, какъв стил е парчето и за какво соло става въпрос. Отсвири ли, стандартно соло по средата на парчето или инструментална музика в която имаш ритъм китари и през цялото време отгоре върви водещо соло. Понякога мазалото което говориш се получава и от недообмислен аранжимент, макар че не обичам тази дума...

Редактирано от Telerig
Отговорено (Редактирано)

Ако искаш просто панориране, при което да ти звучи китарата "стерео" вкарай един прост стерео дилей с настройки ляво 0 милисекунди и дясно примерно 20. Или обратно - никакво значение.

Ако нямаш такъв, копирай трака и му дай такова закъснение.

Има и друг начин, но пробвай първо така.

Редактирано от misterj
Отговорено

Мерси много за отговорите!

Сега се мъча да с разни ефектчета, ама не се разбираме много с тях. :greenangel:

Моят въпрос по-скоро беше, дали е удачно да се "double track-ват" лиидове, като например

, а не сола.

За композицията(лична) над, която се мъча съм съгласен, че може и да не е много "силна", обаче съм пробвал с дублиране на лиид китарите на парчето от линка по-горе и не ми се получи много добре и в този ред на мисли се чудех, дали просто проблемът е в мен или имам нужда от друг подход.

Относно стила - мисля че се подразбира(от примера), но като цяло "Metalcore" е удачното определение.

Благодаря отново! :godbless:

Отговорено (Редактирано)

Ха-ха а така брадъре! :) Защо ли си мислих че въпроса ти клони, към точно такъв пример, който си дал не знам :) Доста труден стил си избрал за работа...ама лошо няма :) Не случайно те питах за стила музика и за аранжимента ( ех тази гадна дума), защото ако забелязваш "лийдовете" в примера който си дал не вървят навсякъде ами точно на определни фрази зад вокала и подплътени със "спирки" и всякакви "чалъми"на ритъм секцията и рифовете на ритъм китарите. Всичко е така измислено, че няма мазало ами има една добре балансирана "наковалня" така да го кажем :). Така, че преди да се стигне до звукозапис парчето е измислено отвсякъде, а при микса лийдовете са дублирани, ама не навсякъде, ами там където вървят на интервали, вокала е в центъра, а те са по панорамата. Там където остава една китара която свири соло, тя остава в центъра, а там просто вокал няма. Така се обогатява непрекъснато самия трак и винаги нещо се случва в трите измерения на стереото, ( панорама, нива и дълбочина) - ама това никак не е просто да се постигне, искат се доста знания. Като за начало за да не се отвличам и кратко да отговорим на въпроса - да има смисъл и е удачно да се дублират лийдове, които свирят в унисон интервали и да се разполагат в ляво и дясно по панорамата. Да кажем от Айрън Мейдън като почнем та до Килсуич ингейдж, всички го правят и става яко :):rockon: .

П.п. Ако се мъчиш в тоя стил да твориш с "ефектчета" тип хармонайзери и пич шифтри - по добре ги остави ами си дублирай солата. Предполагам че за тях говориш по-горе. :)

Редактирано от Telerig
Отговорено

Дублираш трака,

панорами почти в края ляво-дясно,

различи екуилайзери ,

Издърпване напред като време единия трак с около напр,- 20,другия трак назад напр +20,

Резултата: някакво задоволитено положение

Отговорено

Копиране на трака + закъсение на втория трак от 10-тина милисекунди се ползва и от разни величия, например Стив Вай го обясняваше в едно видео.

Ако си записал чиста китара и ползваш софтуерни АМР симулатори можеш да ползваш различни пресети за двата канала.

При записан преамп и ползване само на импулси - различни такива за двата канала.

Един от най-яките трикове е сцепване на сигнала и записване на два различни преампа на два трака. После пак с различни импулси.

Разновидност на горното е запис на два трака с два майка и/или два кабинета. Това е малко по-шумен метод при липсата на подходящ АМР, но пък сцепва! :metalist:

• 3 weeks later...
Отговорено

Ако изпълнението е достатъчно прецизно... е възможно да се дублира, но мисля, че не се практикува за сола. В случай, че се цели стерео звучене вероятно е най-добре да се използва един от посочените методи... дилей, хорус... но пък нищо не ти пречи да опиташ :)