Jump to content
Българският форум за музиканти

Дръждене на струните


Recommended Posts

Здравейте,имам следния проблем.На 15-16-17 прагче на 4,5,6 струна има дрънчене все едно струните са ниско.Когато ги повдигна от магарето дръжденето намалява но не изчезва.Китарата е сетъпната и на др позиции няма проблем та даже и на въпросните позиции на първите струни.Та въпроса ми е дали е разминаване във височината на праговете или грифа се е изметнал.Видимо грифа няма проблем.Дъгата която има е нормална.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква е китарата? Този въпрос е свързан с това заслужава ли си да я даваш на лютиер, или сам ще си я правиш? А според това което си написал трудно може да се определи проблема, това трябва да се погледне на място.

Вариантите са различни, или се е изметнал грифа (виждал съм дори усукан), прагове или по прецизен сетъп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е лошо да кажеш каква е китарата – акустична, електрическа… марка , модел, и може би малко предистория – така я взех, или свиря от години на нея и една сутрин ето ти проблем… Първо провери грифа – /малко неща са такива каквито изглеждат/ взимаш инструментална линия 500 мм ли нещо подобно достатъчно право, поставяш я върху прагчетата на местата на проблемните струни и виждаш дали грифа е прав, , кои прагчета са надолу , кои нагоре… ако не разполагаш с подобен инструмент си го правиш – купуваш едно парче шпонка 5х10 или 4х8 за 3 лв, носиш го на плосък шлайф да се шлайфа от четирите страни да си сигурен че е абсолютно право, оставяш 20 кинта на шлайфиста с пожеланието „Да си жив и здрав майсторе” и действаш… и ако грифа се окаже прав / в което се съмнявам/ пиши да ти кажа какво да правиш по нататък

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Частичен цитата от мнението на Никони: "...Първо провери грифа – /малко неща са такива каквито изглеждат/ взимаш инструментална линия 500 мм ли нещо подобно достатъчно право, поставяш я върху прагчетата на местата на проблемните струни и виждаш дали грифа е прав...".

 

По предложеният по-горе начин може да се види единствено дали върховете на позициите са на една и съща линия (с еднаква височина), но не и дали грифа е прав! Нямаме никаква причина да вярваме, че позициите са с гарантирано еднаква височина (няма такъв случай!), за да вадим оттам заключение за състоянието на грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много некоректно..,няма снимки,няма инфо каква китара,какви струни,в какъв строй..да фърляме боб,не е форум за гадатели.

На мен ми звънка китарата също,защото дрънча с голяма атака на дясната ръка,ако пипам леко - не,ама ти ако си сложил осмици струни в свален строй винаги ще е така.. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Тамън и аз да кажа, че има нещо общо и със струните! Ама човека като гледам ич го не ибе за темата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По предложеният по-горе начин може да се види единствено дали върховете на позициите са на една и съща линия (с еднаква височина), но не и дали грифа е прав!

 

Не съм казвал, че линията се поставя върху прагчетата. За да провериш грифа, поставяш линията върху еднакви дистанционни детайли, така че да е над прагчетата и после мериш разстоянието между линията и грифа. Отделно можеш да си премериш и прагчетата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не че е от значение (още повече както правилно отбелязва Г. Тотев - след като човека изобщо не се интересува от темата си!), но в интерес на коректната информация (и в полза на ползващите този Форум!) ми е интересно как трябва да се разбират следните две взаимноизключващи се твърдения от тук публикуваните предишни мнения на колегата Никони:

 

Публикувано вчера, 01:12 - ".. взимаш инструментална линия 500 мм ли нещо подобно достатъчно право, поставяш я върху прагчетата на местата на проблемните струни и виждаш дали грифа е прав.";

Публикувано вчера, 19:06 - " Не съм казвал, че линията се поставя върху прагчетата." (???)

 

Нищо лично и с най-добри чувства (съвсем сериозно говоря)! Просто считам, трябва да сме по-отговорни към казаното от нас и ако то не е достатъчно добре аргументирано - по-скоро да признаем това (или да го обясним така, че да стане разбираемо), отколкото да отричаме казаното от нас.

 

Споменатият метод за проверка на грифа (чрез поставяне на "еднакви дистанционни детайли", по-високи от позициите и линия, поставена върху тях) предизвиква други въпроси, а именно гарантираната еднаквост на споменатите детайли, къде (на кои позиции и колко такива) трябва да са разположени върху грифа, дъното на всеки от тях повтаря ли радиусът на фингърборда и какво правим при compound radius, закрепваме ли ги по някакъв начин или просто ги поставяме и слагаме линията върху тях (последното предполага, че провер

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, няма смисъл да се говорят глупости - с помощта на инструментална линия, микрометър, комплект луфтомери може абсолютно точно да се измери всяка точка от един гриф. Още повече, че китарният гриф не е сложен за измерване детайл. Ако ти е интересно мога да кача снимки с обяснения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.