Jump to content
Българският форум за музиканти

Работа по пиано барове - как се случва и какво е нужно?


Pepi01

Recommended Posts

Интересувам се, и ще се радвам това да не бъде поредната развалена тема, а колеги, които са по-навътре в нещата да дадат информация, която да бъде полезна и на мен, и на много други хора.

 

Имам желание да свиря в пиано бар. Китарист съм, имам някакъв репертоар и подходящи хора, но нямам понятие как трябва да се процедира.

 

Какъв като обем и по-конкретна стилова насоченост репертоар е нужен, и как точно се работи - като дни, времетраене, заплащане - горе-долу.

 

Има ли универсален начин как се намират барове за свирене, или и това както всичко е връзкарка история?

 

Поздрави на всички!

Link to comment
Share on other sites

Най-лесно става като обиколиш баровете и ще разбереш репертоара ,по старите пушки имат по 7-8 тефтера с дебелината на Война и мир...

Като се увериш ,че си по -добър от свирещите там музиканти - остава да убедиш и шефовете на баровете в това!

Успех! :cheers2:

Link to comment
Share on other sites

Ако тръгваш от нулата ти трябва поне още един човек пианист, който да има представа от свирене на бас в лява ръка.90% от баровете разполагат с yamaha CP33 тук таме има по някой Roland

Следващия етап е някой от вас да борави с дръм машина-най-често употребяваните са BOSS и Alesis.

Задължително пеете и двамата както солово така и вокали през повечето време и нямате проблем с минимум 4 сета по 45 мин

Съответно репертоар от поне 100песни - поп, рок диско

Грубо казано от 100те 60 на английски 30 на български и 10 руски

Изобщо с някакъв репертоар не става

Заплащането е в правопропорционална зависимост от възможностите ти както от заведението така и от клиентите под формата на бакшиши.

Истината е, че баровете станаха много а парите в хората по-малко, но ако имаш ниво ще можеш да намериш работа.

Link to comment
Share on other sites

И аз да попитам нещо като допълнение на темата понеже нямам навик да ходя по пиано-барове. Има ли такива с преобладаваща акустична музика, т.е. акустично пиано, ак. китара, цигулка или флейта, или сакс, перкусионист или това е рядко срещана формация, нежелана от публика и собственици? От колко човека и с какви инструменти(освен пиано) е съставена оптималната формация в пиано-баровете у нас? Благодаря ви! :thx:

Edited by Лими
Link to comment
Share on other sites

В един от пиано баровете до Орлов мост преди години свиреха формация 2 юнака с акустични китари само, после мисля че се включи и един пианист.

Правеха страхотно шоу и беше много посещавано място този бар (който не си спомням как се казва, аз съм бил и само два-три пъти де).

 

Така че ако формацията е интересна, прави добри сетове и шоу - ще бъде интересна и за собствениците :)

 

Иначе моите наблюдения последните години са малко спорадични, но форматите обикновено са почти задължително пианист (има барове само с пианист, който пее всъщност), певец, от време на време китарист, и рядко басист.

 

Общият извод, както винаги е, че най-важното е да правиш шоу, песните да са популярни, да можеш да увличаш и усещаш публиката (това към по-младите колеги :) ) - това са неща които се подразбират предполагам - хората са там, за да се забавляват, не да отбележат колко добър музикант си :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Една част от изпълненията в пиано барове е почти като музика от диск-всъщност се пуска диск с готов запис инструментален и се пее върху него!Собствениците не са чак толкова открехнати/ако не са музиканти де/!В друг случай се пускат барабани предварително програмирани и се свири на живо с останалите инструменти и се пее.Не мисля, че са достатъчни 100 песни ,особено ако музикантите свирят през цялата година в един и същи бар!По скоро над 500 и нагоре!Цецо от Алиби има поне над 1000 и предполагам не е спрял да въвежда нещо ново в репертоара!

На въпроса на Лими-формацията ,която споменаваш е рядко срещана но съществува ,слушал съм подобна група на едно парти -беше чудесна!

Edited by rockfire
Link to comment
Share on other sites

^ :mellow: Ужас! Та това ли е модерен пиано-бар? По-скоро ми намирисва на мешана скара от кръчмотека. Това описание на свирене в съвременен пиано-бар направо погреба романтичните ми спомени и копнежи по старите пиано-барове от време оно. :crying: В тях имаше интимна атмосфера с коктейл в приятната компания на чаровна дама и ненатрапчива музика от истинско пиано с флейта/цигулка и нежни изпълнения на класически и джаз-поп-рок стандарти. :wub:

Илюзията ми, че ще пея и свиря с акустична китара, плюс пиано, флейта или цигулка нежни бисерчета на влюбени двойки е брутално изтрита.

П.П. О, времена, о нрави! Ама като се закъса за кинти, требе да се адаптираме некак си!

Edited by Лими
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Не си ме разбрал правилно пич, има и пиано в пиано баровете ,тук-там има и роял ,и има и изпълнения на живо само с акомпанимент ...

В началото такава е била идеята на самите барове!Но когато има нужда от барабани -се пускат гореизброените устройства!

Link to comment
Share on other sites

Това с инструменталите и дисковете звучи ужасно...губи се идеята...смисълът... Не съм обикалял много барове, но дано не са много тия измислени истории.

 

Случвало ми се е няколко пъти да свиря и пея в местния пианобар "МАКСИМУС" и винаги е било LIVE! Всъщност във Велико Търново винаги е така и се надявам да продължи и за напред. Собствениците също са музиканти и предполагам самите те не биха допуснали подобни хрумвания на разни "талантливи" формации.

Иначе и тук условията са същите : 4 сета по 45 минути. Свириш и пееш така, че клиентите да се кефят...популярни парчета.

Аз лично пея само на български (поне когато веднъж бях сам така мина вечерта) и ... колкото да е страно - има достатъчно хубави БГ песни и хората много ги обичат. Свиря си сам на пианото и пея...после с акустична китара и пак си пея...и така. Винаги има и клиенти, които ще искат да изпеят нещо...и времето си минава. И все пак, обаче си е много трудно...поне аз доста зор виждам за сам човек да изкарва по цели вечери...ако трябва да е постоянно - едва ли ще се захвана изобщо.

При мен се случва инцидентно и случайно. Искам да кажа, че аз по принцип съм си от редовните клиенти и често посвирвам в бара по някоя и друга песничка (като си пийна :P:lol: )...и една вечер...както си говорихме с мениджъра...ме попитаха дали имам нещо против да дойда на следващата вечер, понеже музикантите които по принцип си идват в този ден - звъннали, че имат проблем...и да запълня дупката, както се казва... С голям страх се съгласих...ама се справих горе долу...така се случи първия път.

И всъщност няколкото пъти, когато съм бил там е ставало именно по този начин...ако нещо стане на зор - звънкат...иначе им обясних, че не е за мен тая работа и няма да се справя за постоянно. Иска си много репертоар, пеене на други езици и време за подготовка. Това си е занаят, според мен!

 

Правили сме и изцяло акустични китарни вечери със Стела от X FACTOR. Получаваха се супер приятни. Само китари и пеене... :thumbs_up::wub:

 

Като цяло този пианобар си е хубав...има си редовни клиенти...и случайни...от хотелската част и т.н. но атмосферата не е лоша и собствениците винаги гледат да се свири и пее на живо и да има разнообразие. Една вечер - караоке, другата - ей такава UNPLUGGED само с китари, после някой популярен гост-изпълнител, и т.н. Всеки път има изненади и това е много хубаво. Всеки си има вкус и предпочитания за обстановката...но на мен лично ми харесва и си ходя редовно. А и в момента другите два пианобара в града не работят постоянно. Отварят, затварят...по празници...но и те не са лоши.

 

Сега като се сетя...една година ходих в пианобара в Добрич...предполагам е един...в хотела на центъра и...там също всичко си беше LIVE! Имаше една прекрасна джазменка...свиреше и пееше убийствено добре...съжалявам, че не помня името и. Ако някой се сеща - нека пише името и и къде е сега. С удоволствие бих я слушал отново. Беше доста едра...пълничка...и с къса коса...само това мога да дам като описание.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Аз пък не мога да разбера какво толкова има като се ползват новите технологии.

Това, че точно те предоставят възможности, които биха помогнали за по-доброто звучене е само в полза.

 

И пак си е на живо. Нали човек командва и натиска копчетата.

Link to comment
Share on other sites

^ Традицията! В пиано баровете има традиция да се свири най-вече акустично или поне не с плейбек и ритъм програми, а в новите технологии няма лошо, но си има други места за тях.

Link to comment
Share on other sites

Каква традиция, Лими? Кога се появиха тези пиано барове, та и че традиция изградиха?

 

Както и да е - не ми се влиза в излишен спор. 80% от групите свирят с "backing tracks" и даже много от обявите за работа в чужбина го изискват, именно за да звучи по-добре. Дали тези писти ще са предварително записани перкусии и "пълнеж" или ще се ползва някаква дръм машина е без значение.

 

1990 година бяхме петица и ползвахме Q-80 по този начин. Успех? На петия ден преподписахме договор за следващата година.

 

Азис да не би да пее с 10 членен оркестър на участията си (не че знам де :drummer: ), но не ми се вярва.

Традиция, акустика, лайф. Всичко е бизнес. Стига с тези идеализми.

Link to comment
Share on other sites

Да, благодаря за любезното уточнение :thx: Картинката ми става все по-ясна. Говориме за България обаче. Явно много нещо се е променило от времето(преди 90та), когато посещавах пиано-барове по големите софийски хотели и съм виждал най-вече пианисти, флейтисти и цигулари. А това, което после е станало ми прилича на някогашните вариетета, където си имаше програма и се правеше разнообразно шоу - оркестър(понякога с ритъм машина), балет, фокуси и др. Сега има ли някъде из България типични, като онези вариетета?

Към 88г. в моето студио започнаха все по-често да валят поръчки за плейбеци от певци или танцьори за вариетета и ресторанти. И аз съм ходил с моята дръм-машина Алесис да замествам отсъстващият барабанист на някоя група. Явно тогава някъде е започнала промяната на пиано-баровете.

А в този форум през последната година няколко пъти се появяваха обяви от представители на големите софийски хотели, че се търсят музиканти с акустични инструменти, т.е. има надежда да се поднови старата традиция. Да, това е бизнес с традиция и романтика ! :yes:

Edited by Лими
Link to comment
Share on other sites

Мацката ,за която споменава колегата savov се казва Нели и е популярна по Черноморието и в Скандинавските страни.

А пеене със сингбеци, плейбеци и тем подобни се практикува масово по Черноморието и кръчмите , не само по пиано барове!

На някой им харесва, на други не!За съжаление тенденцията вече е масова и работещи оркестри както им викаха преди почти няма , с изключение на тези работещи навън по за 2-3 месеца.Светът се променя , а с него и ние...

Link to comment
Share on other sites

Мацката ,за която споменава колегата savov се казва Нели и е популярна по Черноморието и в Скандинавските страни.

 

Благодаря...мисля, че така се казваше наистина...

 

А като се замисля - майче не е правена тема за пианобаровете тук...или греша?

Имам в предвид като брой например...!? Едва ли са повече от двайсетина в цялата страна!?

 

Ако ви се занимава - пишете за които се сещате.

 

Във Велико Търново (както писах и по-горе) са три:

Постоянно работещият е "Максимус" а другите два са в хотелите "Рачев Хотел Болярски" и х-л "Панорама".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.