Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)
Подкрепям напълно! Замисли се - музиката не е нещо с което можеш да правиш компромиси ОСОБЕНО с клавишен инструмент. Мини през класиката. От начало наистина е досадно, после ти доставя много повече удоволствие от която и да е друга музика.

Въпреки че уважавам мнението и дори на много места виждайки аватара ти непременно се зачитам, не съм сигурна в това което му пишеш.

Той в момента прави компромис със себе си. Харесва му едно а свири друго. Разбираш ли? :)

Което значи че може би 50/50 откъм интерес/воля отива вероятността да загуби интереса си...... и да престане.

@ титулярът на темата може да ми пише на лични ще му пратя телефона й, не е прегрешение ако реши двамата да ги сравни и избере.., все пак нали той пък не е дете на 8 като моето................... ;)

Редактирано от AlFiA
  • Отговори 60
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено
Подкрепям напълно! Замисли се - музиката не е нещо с което можеш да правиш компромиси ОСОБЕНО с клавишен инструмент. Мини през класиката. От начало наистина е досадно, после ти доставя много повече удоволствие от която и да е друга музика.

Въпреки че уважавам мнението и дори на много места виждайки аватара ти непременно се зачитам, не съм сигурна в това което му пишеш.

Той в момента прави компромис със себе си. Харесва му едно а свири друго. Разбираш ли? :D

Което значи че може би 50/50 откъм интерес/воля отива вероятността да загуби интереса си...... и да престане.

@ титулярът на темата може да ми пише на лични ще му пратя телефона й, не е прегрешение ако реши двамата да ги сравни и избере.., все пак нали той пък не е дете на 8 като моето................... :D

виж сега :

1-ако това се отнася до мен ,аз харесвам и джаза и класиката

2-и да ми дадеш телефон ,за човек който преподава джаз ,просто няма смисъл,ако почна да се уча джаз това ще е или при Заберски или Живко Петров.

3-Доста време трябва да мине, за да почна да свиря джаз все пак аз се занимавам сериозно от 4г и не мисля,че съм готов за джаз.

Отговорено

Хахах, спомням си, че една от учителките ми по пиано в музикалното у-ще ни забраняваше на всички да свирим всякаква друга музика( най-вече джаз), защото мноооого вредяла на класиката! Много жалка работа! Искам само да спомена и Джон Лорд!

Отговорено
докато класиката е една рамка...

Много се написа, ама ей това ми се струва най-вярно.

Колкото по-рано се измъкнеш от класиката, толкова по-добре.

Достатъчно е да възприемеш техника и дисциплина, оттам нататък е твочество, импровизация и удоволствие.

Отговорено

Класиката не е никаква рамка. Хора, които го твърдят, очевидно имат някакви проблеми със себе си. Не знам колко от пишещите тук по темата са се занимавали по-сериозно с джаз, но много малко от джазмените свирят джаз, без да разбират теорията на джаза и въобще музикалната теория. С някои малки изключения (гении винаги има) не съм чувал за известни джазмени, дето да се родили с вродена джазова интуиция. В джаза има формализъм на много нива, а това е нещо, което се придобива бавно, развива се и се получава на базата на плавно развитие на музикалните възприятия, защото не е интуитивно. В класическата музика има богато и качествено съдържание, от което човек получава незаменимо знание. В никоя друга музика няма толкова много, от което да почерпиш като знания за едно следващо развитие. Така че да се говори, че трябва по-бързо да се избяга от класиката и да се започне директно с джаз, е глупаво! Само музикалните гении могат директно да започнат да свирят толкова теоретично формализирана и натоварена музика като джаза, но доколкото мога да преценя, такива сред нас няма, иначе нямаше да задаваме такива въпроси във форуми.

Отговорено

Извинявам се, ако съм те засегнал! Не съм искал да обиждам конкретно никого. Просто твърдението, че класическата музика ограничава, е глупаво.

Отговорено

Класиката не е рамка, а основа. Има разлика.

Все пак под класика разбирам всичко до романтизма включително...

За какви рамки говори при толкова разнообразие от барок до романтизъм!?

И не трябва да си захвърли при първа възможност, така запращате всеки концертен пианист, който свири Рахманинов (примерно) в киреча.

Но не само класика и не винаги класика!

По-добре да се занимаваш повечксо години с класика, отколкото да свириш 1-2 и да кажеш, че вече си я изучил и е ненужна.

А след това нещата вече стават по-лесни каквото и да свириш.

Отговорено

eXile в първото си мнение до голяма степен е казал почти същото, каквото бях писал преди месеци някъде из форума. Тъй че е ясно какво е моето. :ph34r:

Крайни изказвания много не вървят, абсолютизъм в тези неща няма.

Музикалната теория е вече малко по-други води. B) Или аз поне останах с впечатлението, че темата е отворена основно за самото свирене, техниката и т.н.

Отговорено (Редактирано)

Аз мисля, че тъй както класиката е основа, чрез която се навлиза по-лесно в джаза и въобще във всички останали стилове в музиката, така и музикалната теория е основа и неизменна част от класиката , те са тясно свързани, не можеш да учиш класика и да не си запознат с нотите например, затова не включвам муз.теория към други води.

Редактирано от glezlata007
Отговорено

Извинявай, не можеш да учиш нищо без да знаеш нотите.

При мен музикалната тоерия си дойде с класиката.

А после се развива и в джаза.

Може да свириш класика великолепно без да знаеш грам музикална теория.

Отговорено
Може да свириш класика великолепно без да знаеш грам музикална теория.

Много добре казано! Или ако трябва да продължа тази мисъл - "който търси, намира". Така че ако човек не търси нищо в музиката, която свири, а само изпълнява механично, тогава не му е виновна класиката.

Отговорено

Аз нямах предвид само НОТИТЕ, музикалната теория не включва само тях! А, може би ти изключваш нотите от нея (и ако не продължиш с джаз тя спира да се развива)...хм...интересно :think:

Музикалната теория започва да се изучава заедно с класиката или с който е да е друг стил, който би искал да изучава съответния пианист ( и не само), а когато разбереш за концерт на великолепен пианист, който не е изучавал грам музикална теория и няма понятие що е то муз.теория и има ли почва тя у нас, ела ми се обади! В този случай може и да почерпя :pray:

Отговорено

Виж сега, ето как виждам нещата.

Класика без музикална теория - може, ама е кофти.

Класика с музикална теория - нищо не пречи, напротив, само да му се занимава на човек.

Джаз без класика - трудно.

Джаз с класика - супер :pray:

Джаз без музикална теория - никъв го няма.

В класиката музикалната теория е на 4-5 план.

Когато нямаш място за импровизация от какъв ти е музикална теория?

Не я подценявам, напротив, но просто в класиката специално не виждам защо да е задължителна.

Под музикална теория нямам предвид самите ноти, това са просто символи.

Не познавам музикант, който да е блестящ, а да не отбира от музикална теория поне малко, но в случая не класиката е била определяща.

Бийтълсите и Фреди откъде са научили музикалната теория като не са изучавали класическа музика?

Отговорено
Бийтълсите и Фреди откъде са научили музикалната теория като не са изучавали класическа музика?

Фреди не е добър пример, защото той е учил и класика и теория:pray: Като малък още преди да се премести в Англия, когато само свири на пиано.

Пък той така или иначе не е класически музикант... Макар, че където пее опера му се получава малко повече от добре! :read:

По темата - класиката не може да се замести! Ако тръгнеш да копаеш без класика ще отидат неимоверно много повече усилия...