LOE Публикувано Май 26, 2006 Публикувано Май 26, 2006 http://www.xbitlabs.com/news/video/display...0525160449.html Аз лично очаквах това да стане много по рано.. не знам колко от вас са запознати с технологиите в тази област, но накратко: Съвременните карти освен със станионарен процесор за изчисление на геометрия и текстуриране разполагат и с много на брой програмируеми ядра, които могат да изпълняват ограничени по дължина инструкции. С появата на DirectX 9.0c nVIDIA пуснаха поддръжка на така наречените SM3 инструкции (shader model 3) които поддържат многократно по-дълги инструкции, което от своя страна позволява да се извършват на практика всякакви операции. Една съвременна карта от висок клас работи на около 600 Мхз, и има 32 шейдъра, това значи че може да изпълнява 12 милиарда и 200 милиона операции в секунда в съвсем реално време. Това прави видео картите около 100 пъти по бързи в изчислението на аудио от най-бързите системи, разчитащи на централни процесори. Лично аз се надявам много скоро да видим плъгини които да разчитат на тази изчислителна мощност, тей като видео картата в 2д режим изобщо не ползва тези ресурци, а плъгини които не товарят процесора на нас са ни добре дошли Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 26, 2006 Отговорено Май 26, 2006 (Редактирано) Хаха,супер здраво. Ми аз осжен да си купя една видеокарта, едно АЦП, и един ЦАП, и да ги бучна в една кутийка. Ще стане много здрав процесор. А едно време се говореше, че ще слагат процесори на видеокартите. Редактирано Май 26, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
LOE Отговорено Май 26, 2006 Автор Отговорено Май 26, 2006 (Редактирано) Е ти на аудио картата си имаш, компютъра няма никакъв проблем да предаде данните към видео картата, за съжаление първо трябва да се появат драйвери за това, после и плъгини които да ги поддържат. И малко ме съмнява така изчислителна мощност да ни се предостави просто така, най-вероятно ще е на определена цена. Това е на принципа на DSP картите, но тук става въпрос за много много много по-голяма изчислителна мощност. Видео картата си има процесор, който се състои от много звена, всяко от които прави нещо определено. GPU (CPU - central processing unit, GPU - graphics processing unit) са много по-големи, и много по сложни като дизайн от централните процесори, и съдържат 3 пъти повече транзистори без да имат кеш (кеша в процесорите съдържа половината транзистори). Редактирано Май 26, 2006 от LOE Цитирай
jFog Отговорено Май 26, 2006 Отговорено Май 26, 2006 добро е като идея но както казваш немя да е 2 лв.. пък и кога ше стане пак не се знае... Спомням си че хард диска от 1 гб с големина 50 цента беше направен преди.. незнам,,може би 6 години...да си ги видял някъде внедрени телефони, камери.. прочие.. МъниМатрикс триумфира както винаги. Цитирай
niki123bg Отговорено Май 27, 2006 Отговорено Май 27, 2006 Идеята е яка, само че не всичко опира до хардуера. Без добри алгоритми резултатът ще е доста посредствен. С такива разполагат големите в бранша като Lexicon и TC Electronics, но те си продават собствен хардуер (скъпо и прескъпо) и надали ще прегърнат идеята да продават само софтуер имайки в предвид, че всеки би могъл да го открадне и да си го пусне на видеокартата, докато ако работи само с техният хардуер никой няма смисъл да го краде и трябва да си го купи в комплект с хардуера. Цитирай
LOE Отговорено Май 27, 2006 Автор Отговорено Май 27, 2006 добро е като идея но както казваш немя да е 2 лв.. пък и кога ше стане пак не се знае...Спомням си че хард диска от 1 гб с големина 50 цента беше направен преди.. незнам,,може би 6 години...да си ги видял някъде внедрени телефони, камери.. прочие.. МъниМатрикс триумфира както винаги. Всяка година се продават по 200 милиона айпода (мп3 плеър) които са с размерите на мобилен телефон и имат дискове от 4 до 60 ГБ просто телефоните са маааалко назад с технологиите, в момента се продават и с такива дискове но само най най топ моделите. Все пак телефона е за говорене Цитирай
Nikifena Отговорено Май 27, 2006 Отговорено Май 27, 2006 Идеята е доста стара (преди повече от 2 години) Тогава имаше 1 сайт в който се пишеше по темата. Дори май бяха разработили и някъв софтуер. Така и си умряха май нещата. Аз го следях близо година и нямаше никакво развитие, след което интересът ми към този проект изчезна и аз изтрих сайта от хисторито Цитирай
yamaha Отговорено Май 27, 2006 Отговорено Май 27, 2006 Идеята е доста стара (преди повече от 2 години)Тогава имаше 1 сайт в който се пишеше по темата. Дори май бяха разработили и някъв софтуер. Така и си умряха май нещата. Аз го следях близо година и нямаше никакво развитие, след което интересът ми към този проект изчезна и аз изтрих сайта от хисторито Да...и аз четох горе-долу тогава (преди 2 години) за тази възможност и не виждам някакво глобално приложение 2 години след това. Вероятно има някакви технологични спънки на този етап, а и доста от разработките, които се използват сега, по начало са били в проект от преди 10 и повече години, отлежали са и в момента в който е станало въжможно и лесно да се завършат, са приложени на практика. Най-вероятно и с тази ще стане така...просто й трябва още малко време да поотлежи. Цитирай
Recommended Posts