Jump to content
Българският форум за музиканти

Backbow проблем


Recommended Posts

Здравейте! От доста време се каня да си взема китара, но по една или друга причина не го направих – няма инвестиции, нямам и много време да се занимавам с нея. Но ей го на – един приятел се оказа, че държи на тавана една доста стара китара Orfeus, която ми я връчи с думите „Взимай я, че така само събира пепел. Ще се радвам някой да я ползва.“. И така ето ме на – сдобих се с китара. Поради лошо съхранение обаче и поради не особено подходящо отношение от страна на стария собственик (доколкото разбрах е принадлежала на бащата на този приятел) китарата обаче не беше в особено добро състояние. Примерно имаше редица „модификации“ в стил „направи си сам“ явно поради неразбиране от страна на собственика на принципите на работа на инструмента. Но има една приказка „На подарен кон зъбите не се гледат“. Все пак е по-добре от нищо, а и е безплатно. Оказа се, че китарата има т.нар. “backbow” (не зная как се превежда на български) – т.е. грифа е огънат на зад, което се вижда с просто око и в резултат, на което бяха и въпросните модификации(различни картончета и прочее приспособления, чиято цел беше да повдигнат струните и да ги отдалечат от грифа за да не се опират в него). Това нямаше как да остане непроменено и почнах процес на възстановяване доколкото мога. Смених струните, но в резултат на backbow-a и премахнатите модове, струните опират в грифа и не могат да вибрират, т.е. да издават правилен звук. Разрових насам натам и се оказа, че проблема уж е лесно отстраним – има болт в грифа, който като се натяга или отпуска променя формата на самия гриф и респективно отдалечеността на струните. Опитах и това, но се оказа, че колкото и да отпускам болта промяна няма – от един момент нататък, той просто се развива оставяйки луфт, но промяна във формата на грифа отсъства. А с натягането му положението само се влошава. Очевидно китарата прекалено дълго време не е поддържана и е стояла в това положение при неподходящи условия на влажност и т.н. Очаквам предложения :) По възможност изключващи намесата на 3ти лица, които да изискват заплащане. Все пак говорим за китара, която ми е излязла абсолютно безплатно(като изключим струните) и целта е да остане приблизително така. А и предполагам, че ремонтните дейсности по нея ако трябва да плащам на някого за това, че ми излязат повече отколкото е реалната себестойност на инструмента. Друг приятел ми предложи да използвам водна пара за да отпусне дървото и то да възстанови формата си, но се страхувам да не би това да повреди инструмента. Благодаря предварително за помощта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако разбирам правилно грифът на китарата е изметнат (май това е Back-bow), а това хич не е добре.

В интернет единственото, за което се говори е да отпуснеш тръсрода (винта, за който говориш), но в повечето случай не става. Според мен имаш два варианта:

Да дадеш инструмента си на лютиер за да го оправи, за което не знам какви пари искат (по много мътни спомени май излиза около 150 лв)

Да пробваш с парата, но дали ще има изобщо резултат или направо ще прецакаш грифа не знам!

 

Поздрави, дано оправиш китарата! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тръстроуда огъва грифа в посоката в която твоят гриф вече е огънат, можеш да пробваш при отпуснат тръстроуд да сложиш едни 12-ки струни натегнати повечко и да оставиш китарата няколко дни така... истинското решение е - сваляш грифа , сваляш фрета, сваляш лака на грифа, пропарваш грифа, стягаш го към предварително изработен калъп и после после в обратния ред- лепиш фрета, лакираш и си свиркаш...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да те отчайвам ама без пари този проблем няма да се реши,за тия пари ще си купиш нова без тези проблеми,ако нямаш приятел който да ти я оправи за една ракия. :blush::greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предвид сериозния проблем за решаване е доста забавно желанието да се мине метър с "гола девятка" !!! Нема лесно брат! Ще трябва да плащаш, щото в случая "на харизан кон..." не ти върши работа! Успех с начинанието!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снимай грифа, за да е ясно за какъв Орфей иде реч и ако на някой съфорумник му се намира такъв гриф прежали една двайсетачка и си яхай харизания кон на воля

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я вземи по дебели струни и ги натегни повече и я остави с развит тръсрод в някое топло помещение да стои

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Орфейките са легендарни китари, така че си заслужава да хвърлиш колкото е нужно средства за възстановяването й - дори да не свириш след това на нея, може да я продадеш за доста солидна сума на някой ценител или колекционер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ :offtopic-001: Ти вярваш ли си за солидната сума, дето някой ще плати?

 

Към автора, ако все още си преглежда темата, вземи пусни някоя друга снимка да видим най-накрая тоз проблем за да се даде адекватно мнение!

 

Герги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Всяка китара с история си има своите ценители - например всеки български рокаджия на възраст над 40 има особен сантимент към старите бг-китарки, колкото и да са некачествени и недодялани...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А на бас,че нямам никакъв сантимент към скапаните пръчки,сглобявани от чам като мебели (на 41 съм) и навремето японските китари,които се внасяха тук бяха в нива напред от нашите майтапи,а оригиналните американски китари ги гледахме като икони..

В случая с тази древна китара тръсрода трябва да се натегне за да изправи грифа,но може и да е непоправимо изкривяването,след кето е престояла с години на влага.

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм на същата възраст и мнение. По-големи боклуци от нас в целия соц. лагер правеха само в Се Се СеРе. За японски китари няма какво да говорим, чешките Йолани също бяха несравнимо по-добри.

Общо взето, не съм забелязал хората от моето поколение или по-възрастни да имат сантимент към тези тупалки. По-скоро съм виждал млади, начинаещи музиканти да се репчат на тая тема и след някой друг месец си купуват Cort, Squier...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си спомняте търговската практика от онова време всичко що годе прилично като качество отиваше за износ, а за вътрешния пазар оставаха най големите боклуци. Аз съм виждал Кремонка купена от Франция, както и Йолана купена от Чехия и Йолана купена от Австрия - купената от Чехия беше с буков фрет а тази от Австрия с абаносов...Аз пазя все още няколко такива "тупалки"- Йолана, Кремони две и два Орфея и ще взема да запретна ръкави и да ги съживя тия дни

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Би било супер интересно да качиш снимки на тия стари тупалки, както ги наричаш, аз имам един Орфей на около 20 години, лично съм го купувал, в момента съм го разглобил за някои козметични процедури. Понеже често се говори, че грифовете на Орфейките измятали гадно, моят е перфектен, явно всичко си зависи от отношението към кирата - като си я пазиш и експлоатираш разумно, китарката си се запазва чудесно, разбира се, има си части, които се износват и периодично се подменят като прагове, потенциометри и прочее.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.