Argon Публикувано Декември 3, 2011 Публикувано Декември 3, 2011 Здравейте! От доста време се каня да си взема китара, но по една или друга причина не го направих – няма инвестиции, нямам и много време да се занимавам с нея. Но ей го на – един приятел се оказа, че държи на тавана една доста стара китара Orfeus, която ми я връчи с думите „Взимай я, че така само събира пепел. Ще се радвам някой да я ползва.“. И така ето ме на – сдобих се с китара. Поради лошо съхранение обаче и поради не особено подходящо отношение от страна на стария собственик (доколкото разбрах е принадлежала на бащата на този приятел) китарата обаче не беше в особено добро състояние. Примерно имаше редица „модификации“ в стил „направи си сам“ явно поради неразбиране от страна на собственика на принципите на работа на инструмента. Но има една приказка „На подарен кон зъбите не се гледат“. Все пак е по-добре от нищо, а и е безплатно. Оказа се, че китарата има т.нар. “backbow” (не зная как се превежда на български) – т.е. грифа е огънат на зад, което се вижда с просто око и в резултат, на което бяха и въпросните модификации(различни картончета и прочее приспособления, чиято цел беше да повдигнат струните и да ги отдалечат от грифа за да не се опират в него). Това нямаше как да остане непроменено и почнах процес на възстановяване доколкото мога. Смених струните, но в резултат на backbow-a и премахнатите модове, струните опират в грифа и не могат да вибрират, т.е. да издават правилен звук. Разрових насам натам и се оказа, че проблема уж е лесно отстраним – има болт в грифа, който като се натяга или отпуска променя формата на самия гриф и респективно отдалечеността на струните. Опитах и това, но се оказа, че колкото и да отпускам болта промяна няма – от един момент нататък, той просто се развива оставяйки луфт, но промяна във формата на грифа отсъства. А с натягането му положението само се влошава. Очевидно китарата прекалено дълго време не е поддържана и е стояла в това положение при неподходящи условия на влажност и т.н. Очаквам предложения По възможност изключващи намесата на 3ти лица, които да изискват заплащане. Все пак говорим за китара, която ми е излязла абсолютно безплатно(като изключим струните) и целта е да остане приблизително така. А и предполагам, че ремонтните дейсности по нея ако трябва да плащам на някого за това, че ми излязат повече отколкото е реалната себестойност на инструмента. Друг приятел ми предложи да използвам водна пара за да отпусне дървото и то да възстанови формата си, но се страхувам да не би това да повреди инструмента. Благодаря предварително за помощта. Цитирай
Lathron Отговорено Декември 3, 2011 Отговорено Декември 3, 2011 Ако разбирам правилно грифът на китарата е изметнат (май това е Back-bow), а това хич не е добре. В интернет единственото, за което се говори е да отпуснеш тръсрода (винта, за който говориш), но в повечето случай не става. Според мен имаш два варианта: Да дадеш инструмента си на лютиер за да го оправи, за което не знам какви пари искат (по много мътни спомени май излиза около 150 лв) Да пробваш с парата, но дали ще има изобщо резултат или направо ще прецакаш грифа не знам! Поздрави, дано оправиш китарата! Цитирай
никони Отговорено Декември 3, 2011 Отговорено Декември 3, 2011 Тръстроуда огъва грифа в посоката в която твоят гриф вече е огънат, можеш да пробваш при отпуснат тръстроуд да сложиш едни 12-ки струни натегнати повечко и да оставиш китарата няколко дни така... истинското решение е - сваляш грифа , сваляш фрета, сваляш лака на грифа, пропарваш грифа, стягаш го към предварително изработен калъп и после после в обратния ред- лепиш фрета, лакираш и си свиркаш... Цитирай
iliev.p Отговорено Декември 3, 2011 Отговорено Декември 3, 2011 Не искам да те отчайвам ама без пари този проблем няма да се реши,за тия пари ще си купиш нова без тези проблеми,ако нямаш приятел който да ти я оправи за една ракия. 3 Цитирай
tatkoogi Отговорено Декември 3, 2011 Отговорено Декември 3, 2011 Предвид сериозния проблем за решаване е доста забавно желанието да се мине метър с "гола девятка" !!! Нема лесно брат! Ще трябва да плащаш, щото в случая "на харизан кон..." не ти върши работа! Успех с начинанието! Цитирай
никони Отговорено Декември 3, 2011 Отговорено Декември 3, 2011 Снимай грифа, за да е ясно за какъв Орфей иде реч и ако на някой съфорумник му се намира такъв гриф прежали една двайсетачка и си яхай харизания кон на воля Цитирай
pioneer 306c Отговорено Декември 5, 2011 Отговорено Декември 5, 2011 Я вземи по дебели струни и ги натегни повече и я остави с развит тръсрод в някое топло помещение да стои 2 Цитирай
kuulan Отговорено Декември 5, 2011 Отговорено Декември 5, 2011 Я провери дали нямаш и усукване по оста, че тогава и въжета няма да ти помогнат Цитирай
TubeFan Отговорено Декември 5, 2011 Отговорено Декември 5, 2011 Орфейките са легендарни китари, така че си заслужава да хвърлиш колкото е нужно средства за възстановяването й - дори да не свириш след това на нея, може да я продадеш за доста солидна сума на някой ценител или колекционер. Цитирай
Георги Тотев Отговорено Декември 6, 2011 Отговорено Декември 6, 2011 ^ Ти вярваш ли си за солидната сума, дето някой ще плати? Към автора, ако все още си преглежда темата, вземи пусни някоя друга снимка да видим най-накрая тоз проблем за да се даде адекватно мнение! Герги Цитирай
TubeFan Отговорено Декември 6, 2011 Отговорено Декември 6, 2011 ^ Всяка китара с история си има своите ценители - например всеки български рокаджия на възраст над 40 има особен сантимент към старите бг-китарки, колкото и да са некачествени и недодялани... Цитирай
Hillbilly Отговорено Декември 6, 2011 Отговорено Декември 6, 2011 (Редактирано) А на бас,че нямам никакъв сантимент към скапаните пръчки,сглобявани от чам като мебели (на 41 съм) и навремето японските китари,които се внасяха тук бяха в нива напред от нашите майтапи,а оригиналните американски китари ги гледахме като икони.. В случая с тази древна китара тръсрода трябва да се натегне за да изправи грифа,но може и да е непоправимо изкривяването,след кето е престояла с години на влага. Редактирано Декември 6, 2011 от Hillbilly 1 Цитирай
blr Отговорено Декември 6, 2011 Отговорено Декември 6, 2011 И аз съм на същата възраст и мнение. По-големи боклуци от нас в целия соц. лагер правеха само в Се Се СеРе. За японски китари няма какво да говорим, чешките Йолани също бяха несравнимо по-добри. Общо взето, не съм забелязал хората от моето поколение или по-възрастни да имат сантимент към тези тупалки. По-скоро съм виждал млади, начинаещи музиканти да се репчат на тая тема и след някой друг месец си купуват Cort, Squier... Цитирай
никони Отговорено Декември 6, 2011 Отговорено Декември 6, 2011 Ако си спомняте търговската практика от онова време всичко що годе прилично като качество отиваше за износ, а за вътрешния пазар оставаха най големите боклуци. Аз съм виждал Кремонка купена от Франция, както и Йолана купена от Чехия и Йолана купена от Австрия - купената от Чехия беше с буков фрет а тази от Австрия с абаносов...Аз пазя все още няколко такива "тупалки"- Йолана, Кремони две и два Орфея и ще взема да запретна ръкави и да ги съживя тия дни Цитирай
TubeFan Отговорено Декември 7, 2011 Отговорено Декември 7, 2011 ^Би било супер интересно да качиш снимки на тия стари тупалки, както ги наричаш, аз имам един Орфей на около 20 години, лично съм го купувал, в момента съм го разглобил за някои козметични процедури. Понеже често се говори, че грифовете на Орфейките измятали гадно, моят е перфектен, явно всичко си зависи от отношението към кирата - като си я пазиш и експлоатираш разумно, китарката си се запазва чудесно, разбира се, има си части, които се износват и периодично се подменят като прагове, потенциометри и прочее. Цитирай
Recommended Posts