Jump to content
Българският форум за музиканти

Усилвател за китара и кабинет съотношение (омове, ватове)


Recommended Posts

Здравейте колеги имам няколко въпроса за параметри на усилвател спрямо кабинет към него. Може да звучат тъпо ма не разбирам някои неща.

1. Какво ще стане ако на 4 ома, 100 вата усилвател му се закачи 8 омов 100 ватов кабинет? (предполага мощността на усилвателя ще падне, ма съм бос по тоз въпрос и ако пада с колко, а ще се товари ли усилвателя, дали има опасност за него)

2. Ясно ми е как се свързва кабинета за да стане 4, 8 или 16 ома, то бил с 2 или 4 говорителя ма как се изчислява ватажа? (примерно ако е с 2 говорителя по 50 вата, 100 вата ли ще стане той)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лампов или транзисторен усилвателя? На транзисторен можеш да закачиш по-голям товар (ще се товари по-малко, товара е по-голям - тока през него по-малък), на лампов НЕ. Как така знаеш да си сметнеш еквивалентното съпротивление, а не знаеш как да сметнеш мощността?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За транзисторен ме интересува. Ми то не е точно смятане. Просто знам на 2 говорителя 4 ома, или пък 2 говорителя по 8 омо примерно ако ги свържеш успоредно или последователно колко ще излезе като омове. Проблема ми е следния мисля да си взема една евтина глава за репетиционната Fender FM100H която е 100 вата на 4 ома, и определено върши работа обаче не ща да взимам 4X12 инча кабинет защото е голям и труден за мъкнене искам 2 X12-ки кабинет. Та чуда се към какво да се насоча за най удачен вариант към тази глава koeto da e 2X12. Проблема е че мисля да я мъкна и по участия и трудно влиза 4X12 в багажника. Гореспоменатото ме интересува!

Благодаря!

 

Колега ще обясниш ли по-подробно за товара между лампа и транзистор? Действително не разбирам нищо а ми е интересно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз мисля , че проблем няма да има никакъв. Ламповите усилватели работят по -добре при натоварване и също така доколкото знам е опасно да работят без натоварване. Но при твоя случай няма проблем. Все пак ако искаш пиши в "Изработка и ремонт" понеже компетентните рядко влизат в този раздел.Личният ми опит обаче казва , че в твоят случай всичко е ОК , просто няма да използваш пълния капацитет на кабинета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и аз така мисля но все пак нека някой знаещ да отговори на гореспоменатите въпроси. То е ясно че на главата нищо няма да и стане това е доста корав усилвател.

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При ламповите усилватели товара винаги трябва да е съгласуван, съответно изходната мощност е равна на номиналната, стига усилвателя да има изход за съответния товар.

 

При транзисторните колкото е по-голям импеданса на товара , толкова по-малка мощност ще се се отделя на него. Слагането на по-високоимпедансен товар от номиналния не е проблем , обратното е.

 

Ако главата е 100W RMS , то в режим на кривене изходната мощност ще по-голяма.

От практическа гледна точка едва ли ще ти се налага да я усилваш до край тази глава за репетиции или клубове (за по-големи участия едва ли ще ползваш Fender FM100), така че 100 Ватов усилвател би бил ОК ако внимаваш, но на твоя отговорност.

След като и колоната е 8 омова, не би следвало да има проблем , стига данните , които са посочили производителите са коректни, което обикновено не може да се гарантира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Демек при повече омовете са по малко ватовете, това ясно то и аз така си мислех. Обаче с колко и като са повече омовете значи че и самия транзисторен усилвател ще се натоварва повече (загрява). Точно тази глава на дали ще тръгне да криви, дига предостатъчно джабала от колкото ми трябва на мен и на дали ще се усилва повече от половината, което за мен е много! много! А в клубовете масово бръмчат да се намаляват тия работи!

Колега може ли да дадеш някакъв пример?

Какво ще рече, че би бил ОК ако внимавам на моя отговорност?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо няма да се натоварва и загрява повече. Ако искаш да ти се изясни какво и защо, отваряш една читанка по физика за 9-ти клас и четеш урока за закона на Ом. За променливи токове е почти същото, поне що се отнася до съотношенията потенциал/сила на ток/импеданс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвсем накратко и без претенции за точност ще се опитам да разясня за какво иде реч.

При ламповите усилватели крайната лампа "вижда" като товар анодното си съпротивление (най-общо, не навлизаме в подробности, разбрахме се), което не може да бъде от порядъка на 4, 8 или 16 ома, колкото е импеданса на един кабинет. Ако то е толкова или усилването ще е значително под 1 или лампата няма да понесе нужния ток. За това крайното стъпало се натоварва с изходен трансформатор, който един вид "конвертира" съпротивлението на кабинета (примерно 8 ома) до нужната стойност, за да влезе крайното стъпало в искания режим (да кажем 8 Кило ома, 1000 пъти повече). Затова не можем просто да свържем 4 ома в изхода, ако стъпалото е изчислено да работи на 8 ома. Това ще доведе до два пъти (примерно) по-малко анодно товарно съпротивление за лампата. Така ако имаме номинален аноден ток 20 mA с номинален товар, при товар наполовина тока ще е 40 mA, което може и да не е в допустимите граници за лампата, отделно, че режимите крайното стъпало, натоварването на изх. трансформатор, захранването и всичко друго отива по дяволите. Може и да работи да, но не за дълго и не винаги с търсения резултат.

При транзисторните усилватели от друга страна (китарните визирам), обикновено товара е в ключен директно във веригата на крайното стъпало. Тока през товара преминава през преходите на крайните транзистори. Така ако увеличим импеданса на кабинета над това, което е записано като оптимално, ще намалим тока, протичащ през крайното стъпало, съответно ще го разтоварим. Това, разбира се, ще доведе до намаляване на изходната мощност (с колко точно - закон на Ом и нататък). Ако от друга страна намалим товара - например от 8 на 4 ома, това ще доведе до покачване на тока два пъти, което отново ще доведе до пертоварване на крайното стъпало и захранването. Естествено крайните транзистори може и да не могат да пропуснат този ток и ще ви надарят с прекрасни димни ефекти, евентуално и заря.

Извода с две думи: на лампов усилвател се включва винаги обозначения товар, на транзисторен винаги по-голям или равен на обозначения.

 

Дано е полезно и не съм подвел някой.

Редактирано от Петьо Бояджиев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото имам представа от обща култура, ако намалим номиналния колекторен ток на крайния транзистор, напр. чрез включване на товар с по-голям импеданс, това ще внесе някакви изкривявания, които би трябвало да са нежелателни, защото изкривяването се постига в някое от предните стъпала, където умишлено транзисторите работят в нелинейния участък от характеристиката си и всичко е разчетено да се получи качествен дисторшън, така че допълнителното изкривяване, породено от крайното стъпало ще доведе до някакво мазало в саунда - предназначението на крайното стъпало е да усили колкото е възможно по-чисто вече изкривения звук, затова мисля, че включването на озвучително тяло с неноминален импеданс е безсмислено и в случая на транзисторни усилватели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Напълно неверни коментари. Няма да ги коментирам, защото трябва Всеки ред да го маркирам в червено.

Мога да дам само един съвет - да се обогати общатата култура със специализирани знания и преди да се пише да се брои поне до десет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това го очаквах ;) Поне опитах ....

TubeFan, ако ми кажеш как се регулира номиналния колекторен ток на транзистор, ще черпя..

Редактирано от Петьо Бояджиев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Извода с две думи: на лампов усилвател се включва винаги обозначения товар, на транзисторен винаги по-голям или равен на обозначения."

 

Това поне не е ли верно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

BLj,

не виждаш ли "^" в началото на моя пост? Той се отнася само до предния пост. Броят на "^" обозначава за кой от предните постове се отнася написаното.

И все пак да поясня - одобрението ми за по-предния пост, което се вижда от системата за оценка, показва недвусмислено кое е правилно.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.