Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на синтезатор


Nizo

Recommended Posts

Здравейте,

 

Тепърва се захващам с продуциране и ми се ще да имам един аналогов (или виртуално аналогов) синтезатор, но доколкото успях да разгледам из нета, избора е много голям и определено бих се радвал да чуя мнението на хора с повечко опит. Синта ще го използвам за електронна музика ... транс, ДнБ, техно.

 

За момента класацията ми изглежда горе долу така:

1. Access Virus TI2 ~ 5000лв

2. Novation Ultranova ~1000лв

3. Yamaha MOX6 ~2000лв.

4. Евентуално някой Moog ~2000 -5000лв.

 

Virus TI ми харесва много, както като звук, така и като визия. Харесва ми VST интеграцията, която за мен ще е доста полезна. Тук има лек проблем с липсата на дистрибутор.

 

Novation Ultranova ми се струва доста мощен синтезатор, който се приближава до способностите на Virus TI, поне на пръв поглед. Харесва ми начина на достъп до различните параметри на звука, който насърчава креативността. Цената му е привлекателна, но дали наистина има нужното качество?

 

Yamaha MOX6 ми допада с това, че има доста сложен едитор. Това добре, но някой от настройките не са достъпни от самия синтезатор. Звука му като че ли е на ниво, но ми изглежда, че не правен с идеята за електронна музика.

 

Moog ги хвалят много, но лично на мен ми се струва, че липсата на ефекти ги осакатява, макар този 100% аналогов звук.

 

Какъв според вас е правилния избор? Бих се радвал ако има собственици на накои от синтовете, които да споделят по обективно мнение.

 

Благодаря за вниманието.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако става дума за електронна музика, доста интересен и относително евтин вариант е и Roland Gaia за около 1150 лв. Иначе, ако имаш пари, взимай вируса и се размазвай :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих подходил по друг начин.

За 5000 лева бих си взел Мак с Лоджик и няколко софт синта.

 

В немалко случаи обаче софтуерните синтове има да вземат в сравнение с хардуера. Надявам се човекът да не подходи така. Разбира се, ще му е необдходима и достатъчно добра звукова карта, с която да записва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си взех Virus Ti2 + Prophet 08 десктоп версийте за 3130 долара общо , нови , от Америка.Не знам ти каде ги намираш тези вируси за 5000 лв.Както и да е От изброените , моят избор би бил Вируса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че има отзовали се.

 

@Masterj, прав си за Mac-а. Всъщност аз най-вероятно ще си купя и Mac, тъй като за мое щастие в момента имам налични средства за да го направя. За софтуерните синтове обаче, не съм съгласен. Пробвал съм много, но поне за мен са далеч от хардуерните.

 

@BMO Точно това е хубавото, че до момента не съм инвестирал в мидиборд и с един синт, вземам 2 в 1 ... дори 3 в 1 със звуковата карта на синта, но пък аз вече имам хубава звукова карта (Native Instruments Audio Kontrol 1). GAIA горе долу ми хареса. Има малко по-ярък и специфичен звук, което в днешно време може да е известно предимство. Направи ми лошо впечатление факта, че когато се смъкне звука в ниските регистри, звука е меко казано отвратителен. Може би има филтър по дефолт, защото си има отделно копче LOW BOOST. Незнам, но като цяло не чух демо, което да ме грабне достатъчно, но пък благодаря за предложението ;)

 

@Km7 Подкрепям мнението ти. Както писах и по-горе, хардуерните синтове определено надминават софтуерните, защото имат някакъв особен живот в себе си.

 

@asek Прав си ... цените ги гепих набързо от томан.де. Сега като каза, проверих Ebay и цените са следните:

Virus TI2 rack -1900$

Virus TI2 keyboard - 2500$

Prophet 8 rack - 1550$

Prophet 8 keyboard - 2100$

Как стоят нещата с транспорта? Платил ли си мито или ... под масата?

Това никога не съм го разбирал, как една стока с немски произход се закарва в САЩ и после европейците поръчват тя да се върне в Европа, при което се плаща ненужно мито, транспорт и все пак цената успява да е по-ниска от европейската заводска.

Забелязал ли си да има някакъв лаг на десктоп версията на Вируса или всичко е точно? Това, че имаш 2 десктоп синта, увеличава ли креативността ти?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Донесе ми ги приятел , и не се е налагало да плащам мито , нито доставка.Лаг на десктоп версията няма.Креативността се увеличава винаги с такива инсттрументи , просто попадаш в друга реалност.Както от Аксес казват "Unparalleled Sound" .Цените , които ти си показал за вируса са за B-Stock , нов Струва 2475 долара , но намерих магазин , който при покупката на двата едновременно ми направи почти 700 долара отстъпка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се лъжи от разни реклами - дори "аналоговият" тон е достъпен вече под формата на ви-ес-ти инструменти - u-he, fxpansion и т.н пробвай http://www.u-he.com/cms/113-diva-goes-beta Цифровите синтезатори са много по-удобни и имат възможности за създаване на немислими за аналоговата техника звуци. Virus TI, който не е аналогов, си е легендарен в транс жанра (както и Nord Lead), но всичките му звуци лесно могат да се направят и със софтуер - много важни са и ефектите като "reverb" и "delay", без които звукът не е 1 към 1 с Virus. Добри заместници на Virus са Sylenth, Мassive и Discovery, стига да знаеш как да си направиш звука. За днб можеш да минеш с какъвто и да е синтезатор и що годе качествени ефекти за overdrive, distortion... Ако няма да свириш наживо, защо ти е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И да, и не. Имаме различни техники за синтез, които имат своето място. Можем общо да кажем, че цифровите синтезатори имат по-широки възможности, само че не заместват напълно аналоговите. Примерно, с един FM синтезатор можеш да направиш и такива звуци, немислими с аналогов субтрактивен синтезатор (ефекти и богати по разнообразие тембри, особено нехармонични такива), но и с FM синтезатор симулирането на аналогов синтезатор не дава същия резултат - както и да бъде програмиран да симулира филтрите, резултатът не е същият. Ясно е, че има какви ли не VST емулации, вкл. хибридни решения. Работата е там, че компютърът е цифрово устройство и емулацията на аналогови синтезатори с програмни алгоритми не е съвсем идентична. С мой познат от Израел сме правили някои слухови тестове - осцилаторите и филтрите имат известни разлики в поведението си. Може да пресъздадеш звуците, но качеството и окраската ще са различни. Някои могат да чуят това, а други - не, както и някои чуват разлика между MP3 при 320kbps и FLAC (или друг формат без загуби), а други при двойно по-ниски битрейти не чуват. Нека не изкарваме глупаци хората, имащи основание да вложат в хардуер. Иначе всички щяха да работят само със софтуер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От личен опит бих казал въпрос на вкус.Като звук Access и Novation са доста добри, въпреки че за басове лично ме радва повече Novation.Като модел Novation Ultranova не ми допада бих предпочел някои от старите модели на Supernova или Supernova 2 ,въпреки че synth engine казват ,че е същият и има софт интеграция ,но някакси изглежда повече на миди контролер.Като технически съпорт Novation са зверове на скоро поръчах от тях 2 енкодера и за 5 дни от Англия бяха вече тук напълно безплатно / не говоря за дистрибуторите им тук в БГ от тях все още чакам отговор /. Между аналогови синтове и дигитал аналог е друга тема. Дигитал аналога поне ти предоставя повече саунд банки и възможности за интеграция.Доста добър синт е и Waldorf Q като вариант, който не мисля че ще ти стъпи повече от горе изброените.На Clavia лично аз харесвам най-много Nord Modulara които като замисъл и звучене е добър.Като информация за всякакъв вид аналог или дигитал аналог можеш да влезнеш в http://www.sequencer.de/blog/ , вдясно има Synthesizers [A-Z] .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвайте го тоя синт Diva - до нова година пробната версия си е напълно функционална, технологията е нова, така че не са били глупаци хората, купували си аналогова техника досега. Предимството на хаурдеърът е, че дори след време пак ще има някаква стойност, докато софтуерът ще бъде заместен кой знае с какви нови по-добри продукти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново. Съжалявам, че не писах по темата тия дни.

 

Значи, след още ровене и човъркане в нета стигнах до извода, че искам напълно аналогов синтезатор. Попаднах на Alesis Andromeda A6. Този синтезатор определено е голямо животно, може да го чекнете в youtube. Вдъхновен от звуците му, реших да го купя. За мое щастие успях да спазаря неизползвана бройка за $1400, което си е супер цена за инструмент от този сорт. Когато пристигне ще споделя още впечатления.

Ето едно демо:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@3232 Преслушай демото което постнах отгоре и ми кажи, кой софтуерен синт може да изкара такъв звук? Пробвай да пресъздадеш някой от звуците и ще се убедиш сам, че хардуера превъзхожда софтуера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честита придобивка, звукът изглежда е плътен, а филтърът също звучи добре, но всеки един софтуерен синтезатор може да ти изкара тоя звук (ако се налага винаги можеш да използваш по-качествени външни компоненти като филтри и прочие ), стига да знаеш как да постигнеш звученето, което търсиш...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.