Jump to content
Българският форум за музиканти

За броенето


Recommended Posts

Здравейте драги съфорумници! Вече свиря от една година, още неща главно в 4/4, но все пак имам един въпрос... За мен тактуването поне в основният размер е ненужно, понеже това е натуралният ритъм на тялото ни и е нормално да си го имаме от вътре. Интересно ме е да чуя и вашето мнение (както на вече ветерани в свиренето, така и на начинаещи, просто любители, ако ще и на други инструменталисти) дали намирате за важно броенето в 4/4 и съответно дали го правите ? Благодаря ви предварително ! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, не те разбрах напълно, но ако ще 1/4 да е размера пак трябва да си броиш. Трябва да си има вътрешна пулсация, която да върви в съзнанието ти. Да кажем в 4/4, Раз, и, 2, и, 3, и, 4, и... примерно. Ако ти е по-удобно за шестнадесетини, примерно като американците -

1 е n a 2 e n a 3 e n a 4 e n a. Неравноделните пак на този принцип... не знам какво имаш предвид под натурален ритъм на тялото, по начало човек няма прибори с които да измерва време, скорост и температура и още много други величини разбира се...Така че какъвто и да е размера, колкото и да е лесен или труден, винаги трябва да си броиш... е със сигурност след определен натрупан опит, ще можеш и без да броиш и да мислиш всеки такт, но все пак и тогава трябва да имаш едно на ум. А отностно поста на колега над мен.... все пак сме тук да си помагаме и да разменяме знания, а не да се плюем и да си мерим п******....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има значение, ако свириш някаква песна и да речем на 17-ти такт, 3-то време започва преход или трябва да подчертаеш с чинел, просто там трябва да се брои, иначе ставаш неточен.Също е много важно нещата да ги мислиш на квадрат, това се прави с цел, ако свириш някаква песен и на 16-ти такт имаш пауза, много по лесно е да си разделиш нещата на 4-ри квадрата и милено да ги минаваш, отколкото да ги броиш такт по такт и да ти стане каша в главата.

Редактирано от evans
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Натуралният ритъм ня тялото не е ли 2/4?

Ако ти е трудно недей да броиш. Скоро никой няма да иска да свири с теб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен тактуването (броенето) е много полезно, а мисля, че за всички музиканти е задължително.

1. Помага ми да се ориентирам в структурата на това, което свиря и така по-лесно я помня. За целта както каза @evans, разделям големите части на по-малки и ги помня в комбинации. При всяка група от 4 такта на първо време вместо "1" си броя номера на такта, който започва. Примерно 4 такта в размер 4/4 с пулсация на осмини е "Първи-и-2-и-3-и-4-и-Втори-и-2-и-3-и-4-и-Трети-и-2-и-3-и-4-и-Четвърти-и-2-и-3-и-4-и"

2. Помага да се поддържа темпото, което е голям проблем на много барабанисти - особено при парчета с паузи и различни по динамика части

3. Много е полезно когато се преброи като трйности и това, което свирят другите инструменти - ориентираш се в аранжимента и избягваш грешки на места, където другите свирят заедно нещо определено.

4. В ситуация на някаква импровизация например винаги броя тактовете и групите и следя солиращия инструмент, като се опитвам да прихвана някакви повтарящи се при него фрази. Особено ако солиращият музикант умее да изгражда и развива солото, такива фрази се повтарят с малки вариации и то обикновено в една и съща част на тактовата група (примерно някакъв синкоп на 2-ро и 3-то време от всеки 4-ти такт). Така като дойде следващия такъв момент може да се изсвирят същите трайности заедно с него или да се подчертаят с някакъв анцент. Същата комбинация може да се направи и с баса, докато някой солира отгоре, за да се раздвижи схемата.

5. Мноого мноого други причини, най-важнта от които е да знаем какво свирим и да гледаме няколко такта напред... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто свирете, а не бройте тупайки... Броенето се изпарява при напредналия музикант.... Той следи емоционалната нишка на пиесата и не му трябва да се замисля за броене... Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички ви за съветите и мненията! :) Няма да затварям темата, вярвам че ще е полезна за всеки, който иска може да пише още.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен е изключително важно да се брои и да се ползва метроном особено в началото защото е много важно,да имаш правялна основа.С времето това става част от теб и твоя начин на изразяване зад барабаните/свиренето ти.Но за начинаещите е силно препоръчително поне според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

+1 Напълно съм съгласен с горния пост.Мога да дам себе си като пример-от 2ра година свиря,но нито на уроци съм ходил,нито ноти знам.Положението не е особено цветущо като имам много basic неща за доизкусуряване,та мисълта ми беше човек е добре да си знае ноти,но може и без тях да се мине,особено ако става въпрос за сериозно по-нататъчно развитие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ :unsure: Доколкото разбрах последното изречение - смяташ че за сериозно музикално развитие може да се мине и без ноти. Така ли мислиш, наистина или грешно си се изразил? :huh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лими - благодаря! не съм се изразил правилно,имам в предвид,че (поне моето мислене е такова),че в началото е добре да се понаучат ноти,да речем една година яко занимавка с ноти и тн. пък по-натам може и без,зависи от желанието и посоката на развитие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.