niki123bg Публикувано Май 20, 2006 Публикувано Май 20, 2006 Някой случайно да има тази книжка Рових из p2p мрежите, но не намерих Цитирай
Steppenwolf Отговорено Май 20, 2006 Отговорено Май 20, 2006 Ами "рядка" е. Вариант е да се купи, за което си мислех преди време. Не съм се отказал още, главно от интерес към автора. Иначе тоналната хармония си е същата и в неговата книга, просто малки разлики в подходите на различните автори има, като той вмъква подробни обяснения и някои философии. Защо точно Шьонберг? Цитирай
niki123bg Отговорено Май 20, 2006 Автор Отговорено Май 20, 2006 Ами просто на доста места хвалеха тази книжка и реших да си я погледна. В интерес на истината съм напълно неориентиран и ако можете да ми препоръчате някоя книжка, по възможност добре структурирана и разбираема бих бил много благодарен. Купих си "Хармония" на Парашкев Хаджиев, но след като прочетох 1/3 от нея се чуствам точно там където бях преди да я прочета. Книжката е изписана в енциклопедичен стил без всякакво повествование и концепция - нещо като голям справочник. Вероятно с цел това да се ползва като помощно помагало от преподаватели. Аз обаче нямам време да ходя на уроци и предпочитам нещо ориентирано към самообучение. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Май 20, 2006 Отговорено Май 20, 2006 Ами... бих казал, че предимно така изглеждат повечето учебници по теория. Може би по-скоро имаш предвид, че на Хаджиев е написан в твърде академичен стил? Мисля, че все пак е добре съставен, един от добрите наши учебници, според мен е добър и за самообучение, използвана е и доста чуждестранна литература. Може би не е тъй въвеждащ? Хубави са учебниците по хармония на Бъркли (4 части). Мисля, че са леки за четене, имат си всичко, не е претруфено с текст и накратко си казват точно за какво става дума - по американски. На PDF са. Добавка: Ето тук има ревюта за книгата на Шьонберг. http://www.amazon.com/gp/product/customer-...155&s=books По принцип е качествена и има много подробни обяснения, но се отнася предимно до класическата хармония. Друго, за което се сещам, е на Алан Белкин - General Principles of Harmony, която запознава с някои основни неща, достъпно, но съвсем не е пълен учебник. http://www.musique.umontreal.ca/personnel/...n/bk.H/harm.PDF Цитирай
niki123bg Отговорено Май 20, 2006 Автор Отговорено Май 20, 2006 (Редактирано) Да, може да се каже, че са в твърде академичен стил, може би не са и достатъчно въвеждащи, но най-вече го няма лепилото между отделните статии, което да създаде цялостна картинка и да ми помогне да разбера смисълът. Това естествено се прави от преподавателите (ако имат желание разбира се), но аз нямам такива в момента и вероятно няма да имам и в бъдеще. Както и да е, няма смисъл да коментираме учебника на П.Хаджиев. Просто на мен не ми върши работа или поне не на този етап, по-късно ако ми трябва справочник може да ми е полезен. Мярнах тези ПДФ-и на Бъркли, ще разгледам за какво става на въпрос. Мерси Разгледах ревютата и това което пишат хората там си правя извода, че книжката на Schoenberg въобще не е за мене, или поне не на този етап. Май Бъркли ще бъде решението. Редактирано Май 20, 2006 от niki123bg Цитирай
youllee Отговорено Юни 8, 2006 Отговорено Юни 8, 2006 Пичове вижте "CONTEMPORARY HARMONY - Romanticism through the Twelve-Tone Row" - Ludmila Ulehla. Но не знам къде я има. Ако я намерите кажете от къде. А Бъркли е супер - започва от начало и стига много високо. Покрива изцяло функционалната хармония, началната модална, някои принципи на афункционалната и образуване на по сложни акорди и съзвучия. Но е добре да си намерите и домашните и да ги решавате. Иначе ще е трудно. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Юни 9, 2006 Отговорено Юни 9, 2006 Постът ти излиза леко извън темата, която е отдавна приключена, но... поне е точен и смислен. За модалната хармония - обяснено е хем кратко, хем пълно и ясно как да се създаде типичното модално звучене и да се избегне разрушаването му. Има още малко незастъпени неща, но с мислене и разбиране може да се позапълнят и според мен Бъркли учебниците ще са много полезни и пълни за много хора. Наистина са супер, както казваш, ама въпреки това малко не ми харесва, че по американски са пропуснати тук-там по-подробни обяснения, които биха били полезни на някои. А додекафония - за силно заинтересуваните. Посочената книга на Ludmila е чудесна, хубаво, че я виждам спомената тук. За съжаление, все още я нямам ... Цитирай
musicman Отговорено Юни 9, 2006 Отговорено Юни 9, 2006 Нямаше ли нещо на български по темата ? Аз също се интересувам. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Юни 9, 2006 Отговорено Юни 9, 2006 На PDF съм сканирал учебника по Хармония на проф. Хаджиев. Това е единственото на български, с което мога да ти допринеса от това разстояние. Цитирай
musicman Отговорено Юни 9, 2006 Отговорено Юни 9, 2006 Ами може да препоръчаш нещо също така ако ти е известно. Номера е да върши работа и да се продава. Цитирай
youllee Отговорено Юни 10, 2006 Отговорено Юни 10, 2006 А пък напредналата модална е покрита най-добре от RON MILLER. Някои има ли трета част(ако е излязла). Сега съм си пуснал един Cherles Lloyd и си умирам от кеф. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Юни 10, 2006 Отговорено Юни 10, 2006 Да. На Рон учебникът е чудесен, много хубав избор. Трета част май няма, в двете е разгледано всичко? Цитирай
youllee Отговорено Юни 11, 2006 Отговорено Юни 11, 2006 Пише че в третата ще бъдат разгледани композиционни похвати на yellow jackets, oregon и др. Жалко че още не е излязла. Цитирай
Mephistofel Отговорено Юни 11, 2006 Отговорено Юни 11, 2006 Пише че в третата ще бъдат разгледани композиционни похвати на yellow jackets, oregon и др. Жалко че още не е излязла. Специално за Yellowjackets и на мен ще ми е много интересно да погледна. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Юни 11, 2006 Отговорено Юни 11, 2006 В този смисъл - може, но инак като теория в двете части е напълно разгледана модалната хармония. Другото са вече специфични за композитори и групи композиционни похвати, подходи, стил. В този дух могат да се издадат не 3, а 30 части. Като се стигне до конкретни стилове и похвати на различни групи и изпълнители, аз съм резервиран, тъй като нямам желание да имитирам и наподобявам когото и да е. Както казва любимият Mike Oldfield: "The difference between me and the people that quote in their music other artists is... that I quote myself." Цитирай
Recommended Posts