Jump to content
Българският форум за музиканти

Theory Of Harmony


Recommended Posts

Ами "рядка" е. Вариант е да се купи, за което си мислех преди време. Не съм се отказал още, главно от интерес към автора. :headbang: Иначе тоналната хармония си е същата и в неговата книга, просто малки разлики в подходите на различните автори има, като той вмъква подробни обяснения и някои философии. Защо точно Шьонберг?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами просто на доста места хвалеха тази книжка и реших да си я погледна. В интерес на истината съм напълно неориентиран и ако можете да ми препоръчате някоя книжка, по възможност добре структурирана и разбираема бих бил много благодарен.

 

Купих си "Хармония" на Парашкев Хаджиев, но след като прочетох 1/3 от нея се чуствам точно там където бях преди да я прочета. Книжката е изписана в енциклопедичен стил без всякакво повествование и концепция - нещо като голям справочник. Вероятно с цел това да се ползва като помощно помагало от преподаватели. Аз обаче нямам време да ходя на уроци и предпочитам нещо ориентирано към самообучение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами... бих казал, че предимно така изглеждат повечето учебници по теория. Може би по-скоро имаш предвид, че на Хаджиев е написан в твърде академичен стил? Мисля, че все пак е добре съставен, един от добрите наши учебници, според мен е добър и за самообучение, използвана е и доста чуждестранна литература. Може би не е тъй въвеждащ?

Хубави са учебниците по хармония на Бъркли (4 части). Мисля, че са леки за четене, имат си всичко, не е претруфено с текст и накратко си казват точно за какво става дума - по американски. :rolleyes: На PDF са.

 

Добавка: Ето тук има ревюта за книгата на Шьонберг. http://www.amazon.com/gp/product/customer-...155&s=books

По принцип е качествена и има много подробни обяснения, но се отнася предимно до класическата хармония.

 

Друго, за което се сещам, е на Алан Белкин - General Principles of Harmony, която запознава с някои основни неща, достъпно, но съвсем не е пълен учебник.

http://www.musique.umontreal.ca/personnel/...n/bk.H/harm.PDF

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да, може да се каже, че са в твърде академичен стил, може би не са и достатъчно въвеждащи, но най-вече го няма лепилото между отделните статии, което да създаде цялостна картинка и да ми помогне да разбера смисълът. Това естествено се прави от преподавателите (ако имат желание разбира се), но аз нямам такива в момента и вероятно няма да имам и в бъдеще.

 

Както и да е, няма смисъл да коментираме учебника на П.Хаджиев. Просто на мен не ми върши работа или поне не на този етап, по-късно ако ми трябва справочник може да ми е полезен.

 

Мярнах тези ПДФ-и на Бъркли, ще разгледам за какво става на въпрос. Мерси :rolleyes:

 

Разгледах ревютата и това което пишат хората там си правя извода, че книжката на Schoenberg въобще не е за мене, или поне не на този етап. Май Бъркли ще бъде решението.

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Пичове вижте "CONTEMPORARY HARMONY - Romanticism through the Twelve-Tone Row" - Ludmila Ulehla. Но не знам къде я има. Ако я намерите кажете от къде. А Бъркли е супер - започва от начало и стига много високо. Покрива изцяло функционалната хармония, началната модална, някои принципи на афункционалната и образуване на по сложни акорди и съзвучия. Но е добре да си намерите и домашните и да ги решавате. Иначе ще е трудно. :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Постът ти излиза леко извън темата, която е отдавна приключена, но... поне е точен и смислен.

За модалната хармония - обяснено е хем кратко, хем пълно и ясно как да се създаде типичното модално звучене и да се избегне разрушаването му. Има още малко незастъпени неща, но с мислене и разбиране може да се позапълнят и според мен Бъркли учебниците ще са много полезни и пълни за много хора. Наистина са супер, както казваш, ама въпреки това малко не ми харесва, че по американски са пропуснати тук-там по-подробни обяснения, които биха били полезни на някои. А додекафония - за силно заинтересуваните.

 

Посочената книга на Ludmila е чудесна, хубаво, че я виждам спомената тук. За съжаление, все още я нямам ... :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На PDF съм сканирал учебника по Хармония на проф. Хаджиев. Това е единственото на български, с което мога да ти допринеса от това разстояние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А пък напредналата модална е покрита най-добре от RON MILLER. Някои има ли трета част(ако е излязла). Сега съм си пуснал един Cherles Lloyd и си умирам от кеф. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пише че в третата ще бъдат разгледани композиционни похвати на yellow jackets, oregon и др. Жалко че още не е излязла. ;)

Специално за Yellowjackets и на мен ще ми е много интересно да погледна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В този смисъл - може, но инак като теория в двете части е напълно разгледана модалната хармония. Другото са вече специфични за композитори и групи композиционни похвати, подходи, стил. В този дух могат да се издадат не 3, а 30 части. Като се стигне до конкретни стилове и похвати на различни групи и изпълнители, аз съм резервиран, тъй като нямам желание да имитирам и наподобявам когото и да е. Както казва любимият Mike Oldfield: "The difference between me and the people that quote in their music other artists is... that I quote myself."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.