Jump to content
Българският форум за музиканти

Впечатления от TC Electronic Nova System


marketmaker

Recommended Posts

Здравейте.

 

Искам да си купя този процесор , моля притежателите на такъв да споделят мнения за него , качество на ефектите и устойчивост на повреди.

Всъщност , харесват ми и ламповите дисторшъни , от сорта на Tubeman 2 и AMT Electronics SS-11 , SS-20.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично на мен не ми харесаха драйвовете. Иначе другите ефекти са изключително качествени. Няма проблеми за устойчивост, здрав е.

Редактирано от qnkoviq
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ и аз мисля така.

Но съм чувал мнения от уважавани от мен хора, които казват , че са доволни от дистерите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едното е процесор а другото е дисторшън. На теб какъв точно ти е въпросът? На мен не ми става ясно нито какво търсиш, нито какво искаш да разбереш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да , знам че едното е процесор , а другото дисторшън.

Искам дисторшън , но типично по български -"ако може и още нещо" :)

Явно Нова систем не може да докара саунда на ламповия дисторшън :)

 

Исках да прочета впечатления от притежателите на ламБовия дисторшън и от процесора , тайно се надявах нова систем да докарва подобен звук :)

Редактирано от marketmaker
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си ламповия дист и отделнотук наскоро се продаваше един G-Major за 300 кинта и ще си по-доволен отколкото от Нова-та.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Nova System е нещо много красиво като звук и качество на ефекти, но за драйвовете си има причина да са така. Това животно е най-точно казано effects processor. Ако искаш да дадеш 800+лв. за дист, то просто това не е нещото, което ще ти свърши работа и най-добре да се ориентираш към някоя от бутиковите марки ефекти, които колегите китаристи ще ти препоръчат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Драйвовете на Нова-та са лекички. Не стават за тресня. Но като качество на ефектите не отсъпва по нищо на G-Major. В смисъл каквото има в Новата е взето 1:1 от g-major. Като цяло Новата е един страхотен процесор но както и другите продукти на TC Electronic е направено да си ползваш собствен драйв. Въпреки, че вградения в Новата е аналогов и също много качествен - не е направен за тежка музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Притежавам и използвам въпросният процесор. Колегите по горе са споменали почти всички по важни детайли.

- Аналогови драйвове (естествено не могат да се доближат до ламповите, но са много натурални и динамични, много добър респонс към volume-то на китарата). Както каза и Рафо, НЕ стават самостоятелно за твърда музика.

- Много здраво шаси и бутони. Добро осветление (много неща са оправени във най-новият firmware, като пример, tap tempo бутона вече може да се настройва дали да мига нон стоп във зададеното темпо или да свети постоянно)

- Няколко много качествени ефекта (напълно достатъчни за почти всеки музикант, никакви изгъзици)

- Миди управление

- Подредба на ефектите (Paralel, semi paralel или Serial)

- Има една много важна особеност. Превключването между банките не е мигновенно. Трябва да настъпиш бутона за 2-3 секунди и след това след като си дигнеш кракът банката се сменя. Малко плашешто изглежда първоначално но е адски удобно и веднъж като се свикне няма никакви проблеми.

- Процесора е Floor алтернатива на G-maroj 1 и G-major 2. Дефакто е малко по средата понеже има и ефекти от 1 и 2 (но не са всичките от 1 или 2 за да мога с чиста съвест да кажа, че е Floor алтернатива на някой от тях).

Аз лично ползвам моят или само като ефекти към усилвателя или директно в пулта (да има и speaker simulation, не е нещо уникално, но върши работа) със 1-2 бустера за да втвърдя тона малко на места при нужда. Колегите по горе ти препоръчаха G-major 1 вместо Nova system-a. Да, чудесен rack процесор е (притежавам и използвам и него), но там ще трябва да инвестраш във миди педалиера за управление. Има малко повече ефекти и най-вече има релета за превключване на каналите на някои усилватели (казвам някои, защото различните производители имат различни решения за смяна на каналите на усилвателите си). Но поради факта, че е само ефекти без усилвател няма как да го ползваш (говорим за китарното му предназначение), не споменаваме липсата на контрол без педалиера, докато в Nova system-а тези неща са решени, но естествено едното е мислено предимно за рак китарни системи другото е насочено по към stand alone сегмента (процесорният).

Процесорът е дуракоустойчив във всяко едно отношение, така че не мисля, че би могъл да имаш грижи при правилна експлоатация.

Според нуждите ти и начина на свирене прецени дали това е нещото което търсиш. Сподели ако искаш и през какво свириш и за какво ти трябва този процесор, за да можем да ти дадем допълнителни насоки.

Успех.

;) Марио B)

 

п.п. Сега прочетох по внимателно коментара ти, че си се надявал Dist-a да звучи лампово. Ако наистина си искал само това, то наистина процесора не е това което търсиш. Няма да си трия мнението за процесора въпреки, че при така стеклите се обстоятелства стои малко като off topic, но на някой интересуващ се от процесора може да му е интересно.

Редактирано от killer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам AMT SS-11B и Nova system също.

Nova system- Ефектите са добри , има някои странни решения като контроли , но с цел пестене на място и суичове , са решили така.

Колегата killer e направил много добро ревю на Nova-тa.

Като цяло доколкото разбирам за теб е по-важно да имаш по- универсален и по възможност лампов дисторшън .

Така че да поговорим за драйва ...

Nova - Чудесен крънч, много добър драйв, дебел. Но, до около хард рок. От heavy и нагоре ще ти трябва друг дистър.

 

С АМТ-то може да направиш доста видове звук, почти всичко. Определено е много по - универсален .

 

Clean - определено по- добър от на Nova-та. Ламповия clean е невъзможно да се имитира, аз не съм попадал на добра имитация. Но съм попадал на добри имитации на лампови драйвове, и все пак са имитации. При усилен до края гейн , съвсем леко започва да криви.

 

Crunch- страхотен, по - топъл от на Nova-та. За да звучи като crunch, гейна трябва да е доста намален. При усилен повече гейн- след 2-3 часа, направо си става за метъл рифове.

 

Lead-убийствен, дебел, много сустейн.По - надолу съм написал и разликата между между SS11 A и11B.

 

АМТ- то има сенд-ритърн , Новата няма.

На АМТ -то speaker simulation е много добра, на Nova- не толкова.При Novata има нещо , което ме учуди, като включиш speaker simulation -a, еквилайзера не работи, изключва се..

С АМТ- то може да извадиш , звук за почти всякакъв стил, докато с Novata няма да можеш, но пък имаш качествени ефекти.

И двете са доста компактни за нещата които предлагат .

Като АМТ- то е малко по - широко от стандартен Boss педал. Височина и дължина еднакви.

Като цена и двете са близки. Трябва да прецениш, кое е по- важно за теб.

 

 

Разликата между АМТ SS 11-А и 11-B e само в Lead канала, на B версията е по- плътен и масивен звука, мисля че е и с малко повече гейн , затова се спрях на него. АМТ SS 11 е лампов педал /2х12ах7/. АМТ SS 20 е хибрид/1х12ах7 +транзистори. Приятел наскоро се сдоби с АМТ SS 20 , при първа възможност ще ги сравним.

 

Това е мое мение и не ангажирам никой с него. Звука е въпрос на вкус, затова е най- добре нещата да се чуят на живо.

Редактирано от Bryan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.