Ground Публикувано Октомври 18, 2011 Публикувано Октомври 18, 2011 Току що се здобих с нова сзукова карта Alesis iO|2 http://www.alesis.com/io2 , защото старата ми нямаше китарни и мик. входове. Целта беше да си цъкам доволно с GuitarRig4 завинаги, но поради неясни за мен причини ГР не желае да работи с картата и през цялото време се чува неприятен сигнал във високите регистри(открих, че с промяна на размера на буфера, мога да си свиря мелодийки със сигнала, ама все пак...). Инсталирал съм asio4all, както и алезиските драйвъри (като съм пробвал да ги нсталирам и по отделно, с рестарти за да продвам дали ще тръгне - йок). Мога да избирам всички инсталирани драйвъри в ГР-то, но освен, че показва обидно голяма латенция (asio4all - 32мс./ iO|2 ASIO - 58мс.) въобще не дава признаци, че ще заработи с картата. Пропуснах да кажа, че и ГР-то преинсталирах за всеки случай. Със старата ми карта (M-Audio Audiophile 2469) не съм имал никакви проблеми, а латенцията ми беше 6мс. само че за да записвам, китата я мушкам в мик. вкод на диджейски миксер и от неговия мейн в картата - доста долнопробно качество на сигнала, а за да става, като ниво съм го набримчил от миксера (не излиза от лютеницата) с риск да го изпържа. До колкото знам новата ми карта трябва да превъзхожда старата по всичко и ми е доста чудно каква и е драмата. Моля ако някой има идеи да помага, че ми е бая тегаво (секва ми творческия полет ) , а дори не мога да опъна жиците да си излезне. Цитирай
Ground Отговорено Октомври 18, 2011 Автор Отговорено Октомври 18, 2011 Всичко изглежда като чели картата не изпраща out сигнал по USB-то и сигнала от китара въобще не стига до пц-то. Това незнам как се оправя Цитирай
Joel Отговорено Октомври 18, 2011 Отговорено Октомври 18, 2011 Привет! Аз имам същата аудио карта и в началото и аз имах проблеми с подкарването на разни софтуери, но сега работи без проблеми. Латенцията и на мен ми е 58мс. Относно шумът - да не би да си с Windows 7? Защото съм чел, че всеки с Windows 7 има шум, нещо свързано с драйверите за седмицата е. Цитирай
Ground Отговорено Октомври 19, 2011 Автор Отговорено Октомври 19, 2011 С Windows XP съм, но картата не работи добре(точно както при Guitar Rig) дори и с Cubase LE4, който си върви с нея, иначе си пускам аудио от ПЦ-то, тоест не е като да не работи въобще. Joel, имаш ли някакви спомени как си яс решив проблема? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 19, 2011 Отговорено Октомври 19, 2011 Принципно: Ако картата си има АСИО драйвери, тази измислица asio4all не ти трябва изобщо, само да ти обозва компа... Прочети по форумите хората с тази карта какви латенции имат и свирят ли в реално време, 58 мс. е МНОГО за тази цел! Цитирай
Joel Отговорено Октомври 19, 2011 Отговорено Октомври 19, 2011 Ами значи аз го реших по следния начин: 1. Изчетох цялото упътване 2. Прочетох темите във форума 3. Изтрих всички драйвери за картата и следвах инструкциите : Инсталираш драйверите от диска (само тези за I/O usb) и чак СЛЕД ТОВА вкарваш карата в усб-то, иначе няма да стане. След това си нагласяш в ГР4 за драйвер ASIO и за дивайс ALESIS I/O USB ASIO и би трябвало вече всичко да работи. Цитирай
Ground Отговорено Октомври 19, 2011 Автор Отговорено Октомври 19, 2011 (Редактирано) @ Baby Thomas: картата има драйвъри на диска, като свалих последната версия от сайта на Алезис, което всъщност е asio4all v2.10, но не ми помогна. Търся по форумите, вече над 10 часа общо ровене, но намерих само две теми(в чужди форуми) със същия проблем и двете не дават отговор В този форум не открих решение в минали теми. @Joel: ще пробвам така, както си посочил, но мисля че го пробвах вече, но може би без да изтривам азио4алл драйвера. Абе ще го мъча докато тръгне - не се издържа Редактирано Октомври 19, 2011 от Ground Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 19, 2011 Отговорено Октомври 19, 2011 Значи картата всъщност няма неин си АСИО драйвер, което не е много добре, но не е и болка за умиране - щом са го сложили тоя там на сайта за даунлоуд явно работи. Вече доколко ефективно - това е друга тема. Аз съм свирил в реално време с АСИО4АЛЛ на смешен комп с вградено аудио с китара + бас и две инстанции на забравих_кой_моделинг_софт_беше. И си беше ОК! Това "Zero-latency hardware monitoring" дето го пишат за картата няма НИЩО общо със свиренето с моделинг софт като гитарРиг/Амплитюб и т.н. Възможно ли е с тоя интерфейс изобщо да не става трика на химика, а само да можеш да записваш слушайки си влизащия клийн сигнал... Намерих някои постове, в които пишат феновете, че свирят в реално време с нея - значи принципно може. Един спомена, че асио-то от сайта на Алесис е гадно и като сложил от сайта на ASIO4ALL и се оправила работата. Тествай! Цитирай
Ground Отговорено Октомври 19, 2011 Автор Отговорено Октомври 19, 2011 ^ Не, не, има си драйвер на диска, но нали идеята е да си сваляш най-новите версий от сайта (препоръчват го в книжката) за да работи максимално добре. И от сайта на а4а свалих драйвъра, но резултата е същия. С а4а латенцията е по-ниска от алезиския азио драйвер, така че това ще да е драйвера по принцип. Все си мислех, че ще мога да се оправя - не ми е първата външна карта, но пък досега съм ползвал само продукти на M-Audio и не съм имал проблеми. Начи първоначално идеята ми е ВЪОБЩЕ да заработи записа, пък от там ще я докарам до макрималния и перформънс за мойта машина, предполагам. Joel, на теб излиза ли ти някакъв интерфейс на Алезис, като инсталираш драйвъра? При мен не. Цитирай
Ground Отговорено Октомври 19, 2011 Автор Отговорено Октомври 19, 2011 Да ви кажа, стана работата по системата посочена от Joel (точка 3 ). Пак остана едно леко жужене, но проблема е по-скоро от USB-то на компа, защото тествах на лаптопа на един приятел и работеше чудесно. В момента съм с asio4all v2.10 от сайта http://www.asio4all.com/ и латенцията е 22мс. при 256 ASIO буфер(намалих го от 512 за да сваля латенцията от 34мс.), така че го препоръчвам пред този на диска (58мс.). Направих малко тестване, как звучи и се държи, и с двата драйвъра, и само в латенцията е разликата, поне до колкото мога аз да преценя. Тестовете са на Cubase LE4 и GuitarRig 4. Само да добавя, че трябва да променяте буфер сайза за всяка отделна програма, за която ползвате драйвъра, за щото по дефолтния е 512. Интерфейса за драйвъра се появява в долния десен ъгъл на таск бара, когато стартирате някоя програма, която ползва драйвъра. Благодаря много за помощта! Жиците са опънати Цитирай
jorog Отговорено Октомври 20, 2011 Отговорено Октомври 20, 2011 Пробвай да си промениш настройките на ЮСБ-то в Бйоса.Трябва да е ЮСБ 2.0.Процедурата е следната:1.рестартираш компютъра;2.помпиш delete бутона докато влезеш в Биоса;3.търсиш нещо от сорта на Peripherials, намираш ЮСБ сетингс и променяш от ЮСБ 1.1 на ЮСБ 2.0.Може да погледнеш този линк: http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/71504-ieaee-eioaadhoaaen-e-eaoaaioeeyoa/page__st__15 Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Октомври 20, 2011 Отговорено Октомври 20, 2011 Да се има предвид , че обикновено Enter BIOS бутонът е отбелязан в долния ляв ъгъл на началния екран , тъй като различните производители варират между DEL , F2 , etc.. Цитирай
Ground Отговорено Октомври 21, 2011 Автор Отговорено Октомври 21, 2011 USB-то си беше сетнато на 2. Направих "тунинга" от темета посочена от jorog, но не откривам никаква разлика в латенцията или перформънса, като цяло. Тихото жужене(около 6kHz по мои сметки) си остава, но хубавото е, че се чува само през колоните и го няма в/у записите, което е ОК. Все пак, ако някой има идея как да го премахна съм с широко отворени очи Цитирай
Ground Отговорено Октомври 22, 2011 Автор Отговорено Октомври 22, 2011 Проблемите продължават... когато отворя браузер, докато е включен Рига започва брутално пукане в колоните. Същото се случва и когато гледам нещо в тубата, дори и да не ползвам никакво друго приложение. Пукането се засилва ако скролвам с мишката. Лекото, непрестанно пищене в колоните започна яко да ми лази по нервите. Започвам много да се разочаровам от този продукт Цитирай
jorog Отговорено Октомври 29, 2011 Отговорено Октомври 29, 2011 (Редактирано) Провери си кабелите дали са читави.Използвай балансирани кабели където и когато е възможно(по-нисък шум).Екранирай си китарата със медно фолио, смени си адаптерите на китарата си със по-добри(по-безшумни)....Списъка е дълъг.Провери си компютъра,възможно е да е с ниски параметри.Повече рам, мощен процесор, бърз хард.Или направо нов комп.Дръж сигналните кабели далеч от захранващите.Виж във настройките на аудиото за Уина дали ненужните входове са на mute.Интерфейсът ти е юсб и също е само за записи и плейбек на живи инструменти, микрофони,софт синтове и прочие.Той не е предвиден за работа с игри, браузъри, скайп, и МР3-ки.Аз например когато искам да си записвам нещо с китарата си изключвам он-борд аудиото, гася компа, връзвам ЮСБ интерфейса и китарата с съответните кабели,пускам компа,отварям си програмата за аудио обработка,проверявам си дали всичко е наред(драйвери,латенции,входове/изходи),отварям трак, назначавам вход и изход,настройвам нивата в приемливи граници и си свиря/записвам без проблеми.Когато спра да свиря и ми трябва да ползвам интернет и игри правя горното в обратен ред, т.е. махам аудио интерфейса и си ползвам вградения. При записи ЛАН-ката е добре да е на disable, също и антивирусната. PS: Гитар рига си има нойз гейт, използвай го.И ако си със CRT монитор ,по-далеч китара от него. Редактирано Октомври 29, 2011 от jorog Цитирай
Recommended Posts