Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем със звукова карта...


Ground

Recommended Posts

Току що се здобих с нова сзукова карта Alesis iO|2 http://www.alesis.com/io2 , защото старата ми нямаше китарни и мик. входове. Целта беше да си цъкам доволно с GuitarRig4 завинаги, но поради неясни за мен причини ГР не желае да работи с картата и през цялото време се чува неприятен сигнал във високите регистри(открих, че с промяна на размера на буфера, мога да си свиря мелодийки със сигнала, ама все пак...).

 

Инсталирал съм asio4all, както и алезиските драйвъри (като съм пробвал да ги нсталирам и по отделно, с рестарти за да продвам дали ще тръгне - йок). Мога да избирам всички инсталирани драйвъри в ГР-то, но освен, че показва обидно голяма латенция (asio4all - 32мс./ iO|2 ASIO - 58мс.) въобще не дава признаци, че ще заработи с картата.

Пропуснах да кажа, че и ГР-то преинсталирах за всеки случай.

 

Със старата ми карта (M-Audio Audiophile 2469) не съм имал никакви проблеми, а латенцията ми беше 6мс. само че за да записвам, китата я мушкам в мик. вкод на диджейски миксер и от неговия мейн в картата - доста долнопробно качество на сигнала, а за да става, като ниво съм го набримчил от миксера (не излиза от лютеницата) с риск да го изпържа. До колкото знам новата ми карта трябва да превъзхожда старата по всичко и ми е доста чудно каква и е драмата.

Моля ако някой има идеи да помага, че ми е бая тегаво (секва ми творческия полет :girl_witch:) , а дори не мога да опъна жиците да си излезне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко изглежда като чели картата не изпраща out сигнал по USB-то и сигнала от китара въобще не стига до пц-то.

Това незнам как се оправя :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет!

 

Аз имам същата аудио карта и в началото и аз имах проблеми с подкарването на разни софтуери, но сега работи без проблеми. Латенцията и на мен ми е 58мс. Относно шумът - да не би да си с Windows 7? Защото съм чел, че всеки с Windows 7 има шум, нещо свързано с драйверите за седмицата е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С Windows XP съм, но картата не работи добре(точно както при Guitar Rig) дори и с Cubase LE4, който си върви с нея, иначе си пускам аудио от ПЦ-то, тоест не е като да не работи въобще.

 

Joel, имаш ли някакви спомени как си яс решив проблема?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно: Ако картата си има АСИО драйвери, тази измислица asio4all не ти трябва изобщо, само да ти обозва компа...

Прочети по форумите хората с тази карта какви латенции имат и свирят ли в реално време, 58 мс. е МНОГО за тази цел! :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами значи аз го реших по следния начин:

1. Изчетох цялото упътване

2. Прочетох темите във форума

3. Изтрих всички драйвери за картата и следвах инструкциите : Инсталираш драйверите от диска (само тези за I/O usb) и чак СЛЕД ТОВА вкарваш карата в усб-то, иначе няма да стане. След това си нагласяш в ГР4 за драйвер ASIO и за дивайс ALESIS I/O USB ASIO и би трябвало вече всичко да работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ Baby Thomas: картата има драйвъри на диска, като свалих последната версия от сайта на Алезис, което всъщност е asio4all v2.10, но не ми помогна. Търся по форумите, вече над 10 часа общо ровене, но намерих само две теми(в чужди форуми) със същия проблем и двете не дават отговор :(

В този форум не открих решение в минали теми.

 

@Joel: ще пробвам така, както си посочил, но мисля че го пробвах вече, но може би без да изтривам азио4алл драйвера.

Абе ще го мъча докато тръгне - не се издържа

Редактирано от Ground
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи картата всъщност няма неин си АСИО драйвер, което не е много добре, но не е и болка за умиране - щом са го сложили тоя там на сайта за даунлоуд явно работи. Вече доколко ефективно - това е друга тема. Аз съм свирил в реално време с АСИО4АЛЛ на смешен комп с вградено аудио с китара + бас и две инстанции на забравих_кой_моделинг_софт_беше. И си беше ОК!

 

Това "Zero-latency hardware monitoring" дето го пишат за картата няма НИЩО общо със свиренето с моделинг софт като гитарРиг/Амплитюб и т.н. Възможно ли е с тоя интерфейс изобщо да не става трика на химика, а само да можеш да записваш слушайки си влизащия клийн сигнал... :(

 

Намерих някои постове, в които пишат феновете, че свирят в реално време с нея - значи принципно може. Един спомена, че асио-то от сайта на Алесис е гадно и като сложил от сайта на ASIO4ALL и се оправила работата. Тествай! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Не, не, има си драйвер на диска, но нали идеята е да си сваляш най-новите версий от сайта (препоръчват го в книжката) за да работи максимално добре. И от сайта на а4а свалих драйвъра, но резултата е същия. С а4а латенцията е по-ниска от алезиския азио драйвер, така че това ще да е драйвера по принцип. Все си мислех, че ще мога да се оправя - не ми е първата външна карта, но пък досега съм ползвал само продукти на M-Audio и не съм имал проблеми. Начи първоначално идеята ми е ВЪОБЩЕ да заработи записа, пък от там ще я докарам до макрималния и перформънс за мойта машина, предполагам.

 

Joel, на теб излиза ли ти някакъв интерфейс на Алезис, като инсталираш драйвъра?

При мен не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ви кажа, стана работата :) по системата посочена от Joel (точка 3 :)). Пак остана едно леко жужене, но проблема е по-скоро от USB-то на компа, защото тествах на лаптопа на един приятел и работеше чудесно. В момента съм с asio4all v2.10 от сайта http://www.asio4all.com/ и латенцията е 22мс. при 256 ASIO буфер(намалих го от 512 за да сваля латенцията от 34мс.), така че го препоръчвам пред този на диска (58мс.). Направих малко тестване, как звучи и се държи, и с двата драйвъра, и само в латенцията е разликата, поне до колкото мога аз да преценя. Тестовете са на Cubase LE4 и GuitarRig 4. Само да добавя, че трябва да променяте буфер сайза за всяка отделна програма, за която ползвате драйвъра, за щото по дефолтния е 512. Интерфейса за драйвъра се появява в долния десен ъгъл на таск бара, когато стартирате някоя програма, която ползва драйвъра.

 

Благодаря много за помощта!

Жиците са опънати :music336:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай да си промениш настройките на ЮСБ-то в Бйоса.Трябва да е ЮСБ 2.0.Процедурата е следната:1.рестартираш компютъра;2.помпиш delete бутона докато влезеш в Биоса;3.търсиш нещо от сорта на Peripherials, намираш ЮСБ сетингс и променяш от ЮСБ 1.1 на ЮСБ 2.0.Може да погледнеш този линк:

http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/71504-ieaee-eioaadhoaaen-e-eaoaaioeeyoa/page__st__15

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да се има предвид , че обикновено Enter BIOS бутонът е отбелязан в долния ляв ъгъл на началния екран , тъй като различните производители варират между DEL , F2 , etc..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

USB-то си беше сетнато на 2. Направих "тунинга" от темета посочена от jorog, но не откривам никаква разлика в латенцията или перформънса, като цяло. Тихото жужене(около 6kHz по мои сметки) си остава, но хубавото е, че се чува само през колоните и го няма в/у записите, което е ОК. Все пак, ако някой има идея как да го премахна съм с широко отворени очи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемите продължават... когато отворя браузер, докато е включен Рига започва брутално пукане в колоните. Същото се случва и когато гледам нещо в тубата, дори и да не ползвам никакво друго приложение. Пукането се засилва ако скролвам с мишката. Лекото, непрестанно пищене в колоните започна яко да ми лази по нервите.

Започвам много да се разочаровам от този продукт :angry:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Провери си кабелите дали са читави.Използвай балансирани кабели където и когато е възможно(по-нисък шум).Екранирай си китарата със медно фолио, смени си адаптерите на китарата си със по-добри(по-безшумни)....Списъка е дълъг.Провери си компютъра,възможно е да е с ниски параметри.Повече рам, мощен процесор, бърз хард.Или направо нов комп.Дръж сигналните кабели далеч от захранващите.Виж във настройките на аудиото за Уина дали ненужните входове са на mute.Интерфейсът ти е юсб и също е само за записи и плейбек на живи инструменти, микрофони,софт синтове и прочие.Той не е предвиден за работа с игри, браузъри, скайп, и МР3-ки.Аз например когато искам да си записвам нещо с китарата си изключвам он-борд аудиото, гася компа, връзвам ЮСБ интерфейса и китарата с съответните кабели,пускам компа,отварям си програмата за аудио обработка,проверявам си дали всичко е наред(драйвери,латенции,входове/изходи),отварям трак, назначавам вход и изход,настройвам нивата в приемливи граници и си свиря/записвам без проблеми.Когато спра да свиря и ми трябва да ползвам интернет и игри правя горното в обратен ред, т.е. махам аудио интерфейса и си ползвам вградения.

При записи ЛАН-ката е добре да е на disable, също и антивирусната.

PS: Гитар рига си има нойз гейт, използвай го.И ако си със CRT монитор ,по-далеч китара от него. ^_^

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.