Jump to content
Българският форум за музиканти

Имам странен проблем - изтръпва ми палеца


Michael Atanasov

Recommended Posts

Заглавието е ясно, сега да уточня.Проблемът е, че като свиря прав повечко време на моята ел. китара и ми изтръпва палеца на лявата ръка (ръката, с която оперирам по грифа).Не ми пречи да свиря, но просто ми е някакво некомфортно след това и доста бавно се оправя.Само при мен ли се получава и защо? :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ми се е случвало подобно нещо, въпреки че свиря на бас, който е инструмент изискващ малко повечве физическо усилие. Може да е въпрос на неправилна постановка или медицински проблем (дано да не е така). Само когато свириш прав ли се появява? Ако да, пробвай да регулираш височината на китарата си от колана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Неправилна постановка вследствие на прекалено ниско отпусната китара. Удобството трябва да е на първо място, после визията. При ниско пусната китара се променя ъгълът, под който лявата ръка контактува с грифа, увеличава се силата, с която натискаш струните. Скъси колана и проблемът ще изчезне. Не е зле да се посъветваш с някой по-опитен, най-добре с учител, ако има такъв наблизо. Тук само може да предполагаме за възможните причини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно стискаш грифа зверски и от там ти изтръпва палеца. Може би е заради високи/твърди/дебели струни, както и от постановката на лявата ръка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, само като свиря прав се появява, тоест най-вероятно проблемът е, че ми лоша постановката на лявата ръка,а може би и леко пуснатия колан си оказва влияние.Това е така, защото все още усъвършенствам свиренето на китара, когато съм прав.Седнал нямам този проблем,може би защото достатъчно много съм свирил седнал :) Мерси,иначе!Ще се посъветвам с един по-опитен приятел. :):thumbs_up::punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

те са ти го казали вече ама...

важно е да свириш както ти е удобно - като бях на 12 реших да отида на уроци по китара след като бях свирил сам година 2 - един голям пич даскал, имаше даже бяла брада и коремче изобщо както си трябва ми заяви че имам най-отвратителната постановка която е виждал. еми още си свиря с тази постановка... в повечето случай, но понякога се заглеждам че си гърча китката (па и лакътя) в "правилна" постановка без да ми е проблем и без да се замислям - зависи какво свиря. идеята ми е гледай да ти е удобно единственото правило което винаги съм спазвал е - заболи ли те спри... почини си - пии 1 бира и/или посвири малко с бутилката слайд :D

иначе тренировките са хубано нещо... но да не се пренебрегва по-важният орган от ръката при свирене - този между ушите а той се тренира със слушане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

те са ти го казали вече ама...

важно е да свириш както ти е удобно - като бях на 12 реших да отида на уроци по китара след като бях свирил сам година 2 - един голям пич даскал, имаше даже бяла брада и коремче изобщо както си трябва ми заяви че имам най-отвратителната постановка която е виждал. еми още си свиря с тази постановка... в повечето случай, но понякога се заглеждам че си гърча китката (па и лакътя) в "правилна" постановка без да ми е проблем и без да се замислям - зависи какво свиря. идеята ми е гледай да ти е удобно единственото правило което винаги съм спазвал е - заболи ли те спри... почини си - пии 1 бира и/или посвири малко с бутилката слайд biggrin.gif

иначе тренировките са хубано нещо... но да не се пренебрегва по-важният орган от ръката при свирене - този между ушите а той се тренира със слушане.

От кой град си,защото и моят учител е с коремче и бяла брада

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.