Jump to content
Българският форум за музиканти

Направа на кубе


Recommended Posts

Здравейте съфорумници. :thumbs_up:

От няколко месеца исках да си направя някакво кубе за ел. китара :music336: . Видях няколко модела но няма описание как, с какви размери, с какво дърво, с какви говорители, с какъв усилвател/предусилвател, са ги направили. Чудех се дали ще се намери някой да ме осведоми за горе показаните характеристики. Мерси предварително ;):rolleyes::thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва предварително да си изясниш за какво ще го ползваш:

0. Лайв или практис?

1. Домашно свирене, репетиционна, клуб, голяма сцена.

2. Стил музика - блус, хард рок, метъл, тресни некакви.

3. Ще се разнася ли чесо или ще стои стационарно някъде.

4. Лампи или солид стейт (философски въпрос).

5. Защо, в крайна сметка, сам ще го правиш?

6. Колко пари си отделил и колко можеш да додадеш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудесна ти е идеята, но искам да те подготвя за това, което ще те сполети тук - значи във форума има няколко човека, набедени или по-скоро въобразяващи си, че са капацитети от световна величина, та точно от тях ще търпиш постоянно критики, ирония, подигравки и прочее,бързо ще ги разбереш кои са. Ако питаш защо, ще ти отговоря директно - защото тия личности смятат, че да правиш кубета, глави, усилватели и прочее оборудване не е за простосмъртни като теб, а само за богоизбрани като тях, а освен това ги е страх, че ако всички почнат да си правят кубета, те ще останат без работа, понеже изкарват някой и друг лев от сервизна дейност или чат-пат някой се излъже да им поръча някаква джаджа. Та такива ми ти работи, все пак се надявам темата ти да се получи интересна, градивна и продуктивна, тоест накрая да направиш едно яко кубе и да натриеш носовете на въпросните капацитети :thumbs_up:

Редактирано от Velius
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Велиус, слагам ти един минус, защото:

1. Мнението ти с нищо не помага на Петър.

2. Говориш неопределено, с недомлъвки и всяваш интриги.

3. С хейтване доникъде не се стига. Бива критика, ама да има конструктивен елемент в нея.

 

И извън горните точки - китайците правят хубави и евтини кубета. Срещат се и български сносни. Между 50 и 100 лева човек може да си намери прилично кубе за непретенциозно свирене в отлично или много добро състояние. Повярвай ми - никой от майсторите няма да се наеме да произведе кубе за 100 лева.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Биг шот аут за Велиус.. Мерси за окуражаването. Относно въпросите на Л.К... започвам:

0.Ами засега само практис(вкъщи най-вече);

1.Както казах - домашно свирене;

2.Ами ... по скоро рок, балади, отвреме на време метъл.. (зависи от настроението ми :) ) ;

3.Значи сега зимата сигурно няма да го разнасям насам-натам, но лятото може би... желателно е да е преносимо;

4.Разбрах от един приятел-радиолюбител, също китарист, че най-добре се чува ламповият усилвател. При него особеното е или са трансформаторите..

5.Мерак ми е да се занимавам с нещо такова.. да си го направя сам, да видя как става от какво се прави...и т.н.

7.Зависи от материалите най-вече... но колкото се може по евтино.. + това мисля че на село имам останали парчета дървен материал.

Редактирано от Petar.Ivanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

5 вата лампово или 10-15 вата транзисторно/интегрално е достатъчно за домашно свирене.

Ако ще го разнасяш трябва да е по-леко и дуракоустойчиво, демек надеждно.

 

Сам ли ще го правиш или разчиташ на помощ?

Имаш ли познания и умения по електроника, дървообработване?

Ако нямаш познания и надеждна помощ вероятно ще трябва да почнеш от нещо по-просто.

 

Изборът на лампов усилвател, по-късно вграден в кубе, е по-добър, но и по-труден за реализация. Най-трудни и скъпи за намиране са трансформаторите. Има вариант "старо лампово радио", но пак си има доста работа. След това по цена се нарежда високоговорителя. Китарните говорители са различни от масовите - да не се изненадаш.

 

При транзисторен/интегрален усилвател можеш да ползваш готови китчета или сам да си правиш печатна платка (първия път хич не е лесно и успешно). Ще ти трябва захранващ трансформатор, но той не е толкова проблемен и се намира по-лесно от онези за лампите.

 

Напомням ти, че няма да ти излезе по-евтино от купешко, особено втора ръка.

Сега помисли една нощ и отговаряй утре. Колегите също ще ударят по едно рамо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

значи познания...аз лично нямам, но дядо ми е дърводелец, баща ми е електротехник (кво' по хубаво :) ) надявам се с тяхна помощ да се усъществи моята надежда за кубе. Както спомена, вграден усилвател във кубе, такава ми беше идеята, просто забравих да напиша. За говорителите.. прав сте, видях ги в сайта на "конрад", ами бях изненадан :) за 78 или 87 лева май беше само 1-ния говорител. Разполагам с един усилвател 2х20W, мощничък е но незнам дали е подходящ за случая. Но наистина трябва да обмисля малко още, колко аджеба, пари мога да вложа в това и дали изобщо ще има смисъл като дръпнем чертата накрая (относно финансите...).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоест, да видим дали съм разбрал, очакваш да намериш тук размери на дървената конструкция, как да се изработи тя, схема на предусилвател и на крайно стъпало, как да се направят те, как да се съчетаят и откъде да намериш всички части, като засега разполагаш с дървени парчетии на село, никакви познания, и си чул, че особеност на ламповия усилвател били трансформаторите му, и искаш да ти излезе евтино цялото начинание?

 

Моят съвет - зарежи я тази идея засега. Купи си малък комбоусилвател и си свири с него.

Ако те влекат жичкаджийските неща - заложи на поне някаква подготовка първо. Темата в момента ми звучи като 'Абе аз искам да си направя кола, чух, че имали гуми'. Да не говорим, че ако решиш да се пробваш да правиш лампов усилвател, можеш да се претрепеш като куче - електричеството не е шега!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи както е казал Хайтов в един от разказите си: "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш" (да ме прощават всички ако цитата ми е неточен). Вярвай ми, не един или два проекта свързани с най - различни неща съм започвал, но малко са тези, които наистина съм завършил. Части, схеми и чертежи са най - малкия проблем. Имаш желанието - ОК. Дядо ти е дърводелец, а баща ти електротехник - няма лошо. А някой от тях разбира ли от проектиране на озвучително тяло по зададени параметри на високоговорителя? Баща ти с каква точно електротехника се занимава? Аз например също съм електротехник, работя като поддръжка в един завод, догодина, ако е писано, ще завърша автоматика - електроинженерна специалност. Все още обаче не се наемам да правя нещо подобно като кубе, било то и солид стейт. Защо - ами аналоговата схемотехника не ми е силна страна, събрал съм си един рафт книги плюс половин гигабайт PDF - и, които знам, че трябва да прочета и да осмисля написаното в тях преди да се пробвам да правя нещо такова. И аз като теб имам огромно желание да си направя нещо свое, но без необходимите познания това е като стрелба по комар в тъмното, само че с гранатомет. И да знаеш, че това съм го разбрал по трудния начин. Така че най - добрия съвет , който мога да ти дам е да запазиш желанието си за момент, в който си се ограмотил достатъчно, а за сега да си купиш някакво кубенце около 10 - 15 вата и да си се кефиш на него.

Специално за Velius: Ами след като според теб тия хора са набедени, защо ти не ни покажеш нещо свое, а? Ей тъй на, за спорта, та белким понатриеш носа на тия специалисти! Тези хора са доказали професионализма си с качество на изработката, коректност към клиентите си и осигурявайки необходимото сервизно обслужване. Няколкото твои поста, които си направих труда да прочета освен безпричинно хейтване друго не видях. Когато изказваш някакво твърдение трябва да си способен да го докажеш, всичко останало е алабализъм. Както ти казаха вече поста ти тук с нищо не помага на автора на темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Petar.Ivanov,

 

Въпросът, на който трябва да си отговориш е, какво целиш с това:

 

1. Да се сдобиеш с нещо, в което ще си включваш китарата вкъщи, спестявайки пари

 

или

 

2. Да придобиеш познания по електроакустика и схемотехника, които да използваш и занапред

 

Ако целта ти е 1, няма как да стане. Както вече ти написаха, приличен, фабричен усилвател за домашно свирене може да се купи за 100-150 лв. Само инструментите и апаратурата за направата на такъв ще струват толкова или повече.

Ако целта ти е 2, насочил си се към неподходящо изделие. Моята препоръка е да започнеш с нещо по-просто, като например някой distortion-ефект. Ако упражнението ти хареса и се увлечеш по тази дейност, след година-две упорита работа и четене ще можеш да помислиш и за усилвател.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

М даааа, мисленето е трудна работа. И не се отдава на всеки.

Ситуацията ми прилича на тази с националния отбор по футбол.

Ще изгоним треньора, защото кара ритнитопковците да тренират, да не пият и да имат дисциплина. И после ще се класираме на върха , ама по надпиване и курвенлък.

Е, наистина мисленето не е за всеки.

Разумът,трудът, дисциплината, старанието, честността, почтенността също.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи от коментарите разбирам, че ще е по-добре да се откажа или в по-добрия случай направо да си купя кубе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Влизаш В ТОЗИ САЙТ, вътре има схеми, и чертежи на усилватели, даваш ги на баща ти и дядо ти, щом са електротехник и дърводелец не би трябвало да е проблем за тях(поне така се предполага...)

 

Жокер: Намери едно старо лампово радио , от което да вземеш трансформатори.

 

Предвид знанията и възможностите ти, с друго не мога да помогна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще търсиш радиоапарати за трансформаторите е добре да са с пуш-пул(двутактна) схема за да изкараш 6-7 вата.

Напр. Концерт,Симфония,Хармония 20;60.

Не че и от еднотактно радио не стават,но мощноста ще е 3-4вата,което мисля,че е малко.

Пробвай се.Чети.Има доста теми като за теб.Всички са почнали от начало.

Редактирано от lyubohar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За домашно свирене 3-4W са предостатъчно. Вкъщи имам 3-4 ватов усилвател от радио и го ползвам с атенюатор, като реално изходната мощност е около 0.1W. Разликата между 4 и 7 Вата е 2.43dB и не си струва усложняването на схемата и търсене на конкретен модел радио, особено имайки предвид целта на занятието и неясния опит на хората, които се захващат с това.

 

При този тип начинания въпроса за еднотактно и двутактно стъпало опира до това какво радио(части) ще ти изпадне, защото в повечето случаи не си струва инвестицията на време и средства и да търсиш нещо конкретно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.