whitegoat Публикувано Септември 11, 2011 Публикувано Септември 11, 2011 От няколко месеца свирим с един тон надоло свалени китари, обаче тва мен нещо не ме кефи.Струните са ми прекалено отпуснати,самия тон се разваля, пък и не ми е удобно.Казаха ми, че ако си взема по-дебели струни няма да имам проблеми.Проблема е обаче,че изобщо не разбирам от струни, и незнам колко размера правят.Моите, мисля че са 045, а в интернет единствените по-големи, които намерих са 050.Дали ще ми свършат работа?Ако намеря от някъде по-големи тях ли да взимам?
blr Отговорено Септември 12, 2011 Отговорено Септември 12, 2011 Дебелината на струните обикновено се означава в инчове. 45 означава диаметър от 0.045" или 1.14 мм. При еднакви други условия, колкото са по-дебели струните, толкова е по-голямо напрежението им на опън. D'Addario са направили едина много полезна таблица, в която са събрани напреженията на опън на всички техни струни при различни настройки: http://www.daddario.com/upload/tension_chart_13934.pdf Първо, трябва да знаеш размера на всички твои струни. Проверяваш напрежението им в таблицата в нормален строй. Дори и да не свириш с D'Addario, таблицата ще ти даде ориентировъчна стойност. След това виждаш какъв размер ще ти трябва за да имаш същото напрежение в твоя строй. DR имат един модел (DDT) който, според тях, е специално предназначен за drop. Не вярвам да ги намериш у нас, а са и скъпи. 2
bgmttt Отговорено Септември 12, 2011 Отговорено Септември 12, 2011 Говорим си свободно за някакви напрежения без да разбираме какво означава това. Напрежение означава сила за единица площ и се измерва в Нютони за метър квадратен. Цялото напрежение при струни с намотка се поема от сърцевината, която е приблизително еднаква при всичките струни. Усилието с което са натегнати различните струните също е близко - следователно напрежението във всичките струни е приблизително еднакво. Намотката не поема никакво напрежение! По-дебела намотка означава повече маса на метър линеен и по-широко напречно сечение на струната. При фиксиран опън, ако вземем предвид диаметърът на струната (а не на сърцевината) излиза, че в по-дебелите струни напрежението е по-ниско. Всъщност зависимостта е обратна - за да компенсираме по-високата маса на струната увеличаваме опъна, а с това и напрежението (пак казвам - на сърцевината!) 2
yordaniy Отговорено Септември 12, 2011 Отговорено Септември 12, 2011 Човекът иска да си смени струните с по-дебели; не го хвърляйте в лекции по съпромат. На прост език казано - сложиш ли по-дебели струни, най-добре дай баса на лютиер или на някой, който разбира, да ти ги сложи и да направи нов setup на грифа. Да, може би ще трябва да си промениш и силата, с която "атакуваш" струните, но това мисля е нещо, с което просто трябва да се примириш. Толкоз.
IgniteAll Отговорено Септември 12, 2011 Отговорено Септември 12, 2011 При дроп има прекалено много неща, които оказват влияние. Голяма част от тях се споменаха. Има струни с различна твърдост, има и едно нещо, което за мен е от най-определящите, що се отнася до качествен и точен тон - мензурата на грифа. С един тон надолу е мъка да се сетъпне бюджетен бас, без да изглежда като лък и да не звучи зверски фалшиво във високите позиции. Също така електрониката дали ще може да поеме тези ниски тонове и да ги възпроизведе с ясен и отчетлив тон през апаратурата? Какъв ти е баса като марка и модел?
blr Отговорено Септември 12, 2011 Отговорено Септември 12, 2011 При положение, че с по-дебелите струни се свири с по-ниска настройка и общото напрежение остава горе-долу еднакво, не би трябвало да се налага нагласяване на truss rod-a. Най-вероятно ще се наложи преинтониране обаче. Тук става въпрос за малко по-дебели струни. Един комплект 0.50-110 ще свърши работа за един тон по-нисък строй. 1
Fats Отговорено Септември 12, 2011 Отговорено Септември 12, 2011 (Редактирано) Толкова много се изписа по тоя въпрос, че вече става досадно. Какъв е проблемът - купува си един комплект за 5-струнен бас, изхвърля първата струна и свири спокойно без всевъзможни простотии като отпуснати струни. А вече тук-таме може да си купи единични струни и да си направи комплект D - A - E - H. Басът ще звучи нормално, ако избере по-"лайт" струни няма да има нужда и от корекции на нъта. Толкоз. Редактирано Септември 12, 2011 от Fats 2
blr Отговорено Септември 12, 2011 Отговорено Септември 12, 2011 TЦ, не е така. Няма да е лошо да внимаваме какво съветваме хората, които по собствените им думи "изобщо не разбират от струни". На теб ако ти е досдасно, никой не те вързал за клавиатурата да пишеш. 5-струнен комплект предполага 0.065-0.085-0.105-0.125, или дори 0.130, като най-дебела струна при 4-струнен комплект. Повечето нътове не са нарязани за толкова дебели струни, така че ще се наложи точно КОРЕКЦИЯ НА НЪТА, при това необратима. Да не говорим какво ще е напрежението с такива дебелини и само тон надолу и колко грифове биха го издържали за по-дълго време, дори и с максимално натегнати truss rod-ове. Съжалявам, но е доста глупаво да съветваш хората да си чупят инструментите.
whitegoat Отговорено Септември 12, 2011 Автор Отговорено Септември 12, 2011 При положение, че с по-дебелите струни се свири с по-ниска настройка и общото напрежение остава горе-долу еднакво, не би трябвало да се налага нагласяване на truss rod-a. Най-вероятно ще се наложи преинтониране обаче. Тук става въпрос за малко по-дебели струни. Един комплект 0.50-110 ще свърши работа за един тон по-нисък строй. E тоя отговор чаках Мерси на всички за вниманието! Също така електрониката дали ще може да поеме тези ниски тонове и да ги възпроизведе с ясен и отчетлив тон през апаратурата? Какъв ти е баса като марка и модел? Cort B4.Всъщност тия струни ги търся като решение за 1 година напред,по нататък ако намерим вокал с по-висок глас пак ще свирим в нормален строй А още едно питане имам.Рискувам ли с грифа ако тия по-дебелите струни ги настройвам от време на време стандартно?Повечето време ще съм в дроп, но все пак да си знам.
Fats Отговорено Септември 13, 2011 Отговорено Септември 13, 2011 @blr Нещо си се объркал и то доста. "Необратимото" коригиране на нъта е бял кахър, един нов нът не струва хиляди. Освен това кой те излъга, че по-дебелите струни имат по-голямо напрежение. Те са изчислени и произведени да звучат по-ниско без да подлагат грифа на изпитание. Никакво допълнително натягане не е нужно. Прочети повече по въпроса и разпитай хора, които са го правили. Успех. 1
Свилен Бас Отговорено Септември 13, 2011 Отговорено Септември 13, 2011 Не знам какво има значение (обаче подозирам ) но пак ще разкажа старата си история, когато спешно ми се наложи да сменя струни,н о нямаха от моите и съответно взех други, малко по-скъпи, но същия размер (и вид). Бяха МНОГО по-меки (и увиснали) и се наложи брутален сетъп От друга страна, "твърдостта" не е гаранция, че ще "носят" на нисък строй. Скоро, в една друга тема разказах и за баса си, който настройвах обикновено три пъти в седмицата (а понякога и повече) в Ре, Ми бемол и Ми (понеже го ползвах за три банди) и пипах тръсрода през две седмици, ама никой не умря Зависи от баса - може и да не се наложи
разбойник Отговорено Септември 13, 2011 Отговорено Септември 13, 2011 Моите 5 стотинки: whitegoat, не би имало проблем да сменяш дроп настройка с нормална. Дори и да има разлика във височината на струните, която ти пречи елементарен сетъп или проба с друга марка/дебелина струни ще доведе до задоволителен резултат (както каза и Свилен различните марки се държат различно). Електрониката на баса оказва влияние върху качеството и характера на тона, но не е пречка за по-ниски настройки. Проблемът при по-бюджетните инструменти е по-скоро в акустичните качества на самата дървения. Fats, способността да се вслушаш в чуждото мнение, когато си сгрешил е признак на зрелост. 2
Fats Отговорено Септември 13, 2011 Отговорено Септември 13, 2011 Моите 5 стотинки: Fats, способността да се вслушаш в чуждото мнение, когато си сгрешил е признак на зрелост. Говоря само за неща, които лично съм пробвал. Иска да свири по-ниски тонове, слага си струна за тези тонове. Какво повече да претакаме. Защо го пращате в мисли за електроника и дървесина. Може ли електрониката и дървесината на 5-струнните инструменти се различават от тия за 4 струни? 1
разбойник Отговорено Септември 14, 2011 Отговорено Септември 14, 2011 Да, конструкцията на грифа при качествените 5 струнни басове се различава от тази при 4 струнните. Съветът ти за подходящ комплект струни би бил на място, ако питането беше за дроп настройка в си, но в случая не е така.
Recommended Posts