Jump to content
Българският форум за музиканти

Мое наблюдение относно преходните моменти


Recommended Posts

Наскоро се замислих за преходните моменти в песните(често има 4 такта между коплет и припев, например), които са изцяло инструментални, и служат за плавен преход, и подчертаване на припева. Забелязахм че, за по-силен контраст, и наблягане на факта, че това е преход, често там баса или не свири, или свири октава по-високо, така че като цяло в тези 4(обикновено) такта да има по- малко басова енергия. След това, когато в припева баса започне да свири, това звучи така, все едно нещо ново е започнало, и така ясно се отделят отделните музикални части.

 

Това се дължи на факта, че бовата енергия придава "тежест" на звученето, а преходите трябва да звучат по-леко(по принцип, не е задължително).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпрос на аранжимент... какво толкова!

Всяко оеднаквяване и шаблонизиране е кофти по принцип, но пък е изпитано и работи вече от много десетилетия, тъй че си прав.

 

Аз лично предпочеитам да се водя от текста... па каквото стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е въпрос на аранжимент - има много похвати за промяна на напрежението и контраста в творбата. Басът е основата на музиката, върху него се гради останалото. Когато добавиш баса, зазвучава по-богато, ярко и пълно. Когато басът е високо и не подчертава основата, според вроденото ни познание за натуралния обертонов ред в природата, възприемаме това звучене като по-слабо и неестествено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Справка за преходите - книгата на Белкин, дето съм я превел. Много ценна информация има там, изграждането на убедителни преходи и развития е една от основните теми в книгата! :read:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.