Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Малко странно звучи заглавието, но честно казано не мога да измисля как по-добре да формулирам проблема си.

От 2 години свиря на ел. китара - Jackson JS30, индийско производство. Взех я за около 600 лева, нова.

Доскоро не се бях докосвал до друга ел. китара, освен може би няколко скапани скуайъра - от най-евтините. Наскоро обаче имах възможността да посвиря малко на китарите на двама познати, които са прилични китари за 800+ лева, и бях стъписан от това колко по-'лесно' се свири на тях. Под "по-лесно" имам предвид най-вече гладкостта на движение по грифа и натискането на струните - лявата ръка като цяло. И изведнъж свиренето на моята китара ми се стори като голямо мъчение - струните са вдигнати твърде високо (но максимално ниско, за да се избегне buzz), а плъзгането по грифа също е тегаво. Уверявам ви, че не става въпрос за "тревата винаги е по-зелена от другата страна". Разликата е АБСУРДНА.

Та, къде е проблема? Грифът ми си ми изглежда прав, а ако сваля струните дори малко, ще има бръмчене. Просто ми е кофти китарата, или какво?

п.п. Също имам отделен въпрос: Ако съм започнал с деветки струни, после съм сложил десетки, мога ли пак да върна на деветки? Питам, защото знам, че веднъж сложиш ли по-големи струни, после няма връщане назад, понеже нали си дълбал улеите в нъта, за да ги разшириш. Обаче, когато слагах десетките, те си влязоха в улеите за деветки без проблеми сами, т.е. не съм дялкал. Та, при положение, че не съм барал нъта, мога ли пак да се върна на деветки?

Отговорено (Редактирано)

Може би джъмбо прагчетата не са ти удобни?

Слагай смело 9ки, няколко стотни от инча евентуално разширение в нъта да не те притеснява. Може да се наложи на преинтонираш китарата.

И нищо ти няма на китарата. Индийските Джаксъни са много по-добри по отношение дърво от пръдливата липа на японската X серия, чиито модели са 2 пъти по-скъпи.

Редактирано от Lord Shredulous
Отговорено

Най добре си занеси китарата на някой колега да я погледне и да ти каже какво става, и дали си за майстор.Може и китарата ти да си е с по голям екшън...мойта е такава и като хвана гибсън ми е много лигав и ми е некомфортно.Струните си ги смени невярвам да имаш проблем, а ако имаш такъв иди при лютиер да го оправи за две минути.

Отговорено (Редактирано)

Проблемът ти е в Jackson JS30. За малко и аз да направя грешка да си взема подобна. През последните 10-на години нивото на Jackson guitars спадна прекалено много в по-ниските класове и ако искаш китара Jackson трябва да се изръсиш с поне 1500+. Плюс това тя е индийско производство, както и ти каза, и лично аз не съм чул досега за качествени китари правени в Индия... все пак циганета са ги правили :D

Редактирано от wolverine
Отговорено

Аз пък имам по евтин модел на Джаксън от този и е перфектен ... сетъпа .. всичко .. пак е такова производство ..

Отговорено

Без значение дали китарата е евтина или скъпа тя може да е сетъпнат апо различни начини, съобразени със стила на свирене. Може да бъде и с разлчични по дебелина струни. На ниски и меки струни се свиро лесно, но бендовете не излизат много чисто, трудно се постига добра динамика и контрол над нея, на ниските позиции дрънчи при по-силен удар. Обратно - на високи и дебели струни се свирят добре акорди, има добра динамика, но пък болят пръстите. Има парчета, които звучат добре на едната китара, а други звучат добре на другата.

Имам няколко китари и обичам да ги сменям, за да поддържам разнообразна форма. Като се наситя на едната ми е по-приятно да я сменя с другата.

В този ред на мисли няма повод за притеснение, че друга китара ти е по-удобна. Същото някой може да каже и за твоята.

Отговорено

Колега дай я на лютиер да я сетне. Ще бъдеш приятно изненадан, ако се сетне като хората и се сложат едни хубави струни.

На времето когато бяха модерни Скуеарчетата братовчед ми имаше такъв и искаше струните да минават на МНОГО!!! ниско над грифа на всякъде :hysterical: та той си е опасен между другото, та хвана една обикновена пила за метал и си изпили праговете игра си цяла седмица, за учудване действително струните бяха много ниско и китарата беше прекрасна за свирене и супер удобна, ма да не се забравя факта че това си беше преди едно 12-14 години и тогава поне аз съм бил на друго ниво и съм мислел по друг начин. Ма мой съвет е дай си китарата на лютиер-майстор за да бъде всичко наред. :thumbs_up:

Отговорено

Ако свириш предимно шред сола, метъл и въобще "твърди" стилове, то екшъна на китарата ти може да се настрои и

по-ниско, тъй като при свирене със дисторшън лекият фрет бъз не се чува.Освен ако не е сетната прекалено ниско

за да ти дава бъз или да гаси състейна на китарата.Китарата ти е със флойд роуз тремоло, така че можеш да се

свали екшъна чрез стъдовете на флойда.Добре е това да става при отпуснати струни и пружини.

Даже ако се свали целият бридж е най добре, тъй като при въртене на стъдовете под напрежението на струни и

пружини се износва и почва да губи интонация.Също е възможно да е висок и нъта на китарата.

Това се коригира със внимателно изпиляване на долната(гладката) част на нъта.

Ако разбираш английски то следните клипове ще са ти от полза:

http://www.youtube.com/watch?v=nrrgsE_Kqfk&feature=related

Ако ти се вижда трудно или потенциално опасна процедура,най-добре я дай на лютиер.

Или пък се консултирай със някой твой познат-разбирач. :rockon:

Отговорено (Редактирано)

Аз имам некъв такъв подобен, наподобяващ, почти съшия, ама не баш, проблем. При бенд ми е некво тегавиня да ги вдигам струните. Тежат ми. Хванах един Лес Пол тип китара и струните летяха. Мислех си, че може да са прагове, цък. Ако бяха щеше да го има проблема само на места, защото не се износват развномерно по грифа. Навсякъде ми е тегаво. Не знам кво е ако някой се сети да пише. Мислех си, че може да е от нисък екшън тъй като струната има по-малко рамо да опън. Абе не знам ... тоя СЪПРОМАТ ще ме убие един ден :)

Редактирано от каменов
Отговорено

Аман от тия Jackson-и, евтинките де :) Моят отговор е нова китара просто... И аз имам едно дърво тука дето не мога и да го продам и си го държа :greenball: От време на време го просвирвам и после ми е кеф на другата!

Отговорено

Абсолютно. Тия Джаксъни са големи сопи. Не само JS30, но и от него имам конкретни впечатления и те са силно негативни! :thumbdown:

Всичко му е гадно и според мен трябва да струва под 300 лева...

Отговорено

Пичове , не бързайте да овиквате марката Джаксън , щото има доста дървени модели и производства при Гибсън и при Фендер дори!Ако бяха идеални за 300-500лв китарите ,кой ще дава 2-3 бона и повече в долари или евро за китари ? :girl_witch:

Този въпрос е обсъждан вече тук.Момчето да си занесе китарата на някой да му направи сетъп и после да каже какъв е резултата! :thumbs_up: