Jump to content
Българският форум за музиканти

"Трудно" свиря на китарата си


LaughingSkull

Recommended Posts

Малко странно звучи заглавието, но честно казано не мога да измисля как по-добре да формулирам проблема си.

 

От 2 години свиря на ел. китара - Jackson JS30, индийско производство. Взех я за около 600 лева, нова.

 

Доскоро не се бях докосвал до друга ел. китара, освен може би няколко скапани скуайъра - от най-евтините. Наскоро обаче имах възможността да посвиря малко на китарите на двама познати, които са прилични китари за 800+ лева, и бях стъписан от това колко по-'лесно' се свири на тях. Под "по-лесно" имам предвид най-вече гладкостта на движение по грифа и натискането на струните - лявата ръка като цяло. И изведнъж свиренето на моята китара ми се стори като голямо мъчение - струните са вдигнати твърде високо (но максимално ниско, за да се избегне buzz), а плъзгането по грифа също е тегаво. Уверявам ви, че не става въпрос за "тревата винаги е по-зелена от другата страна". Разликата е АБСУРДНА.

 

Та, къде е проблема? Грифът ми си ми изглежда прав, а ако сваля струните дори малко, ще има бръмчене. Просто ми е кофти китарата, или какво?

 

 

п.п. Също имам отделен въпрос: Ако съм започнал с деветки струни, после съм сложил десетки, мога ли пак да върна на деветки? Питам, защото знам, че веднъж сложиш ли по-големи струни, после няма връщане назад, понеже нали си дълбал улеите в нъта, за да ги разшириш. Обаче, когато слагах десетките, те си влязоха в улеите за деветки без проблеми сами, т.е. не съм дялкал. Та, при положение, че не съм барал нъта, мога ли пак да се върна на деветки?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би джъмбо прагчетата не са ти удобни?

Слагай смело 9ки, няколко стотни от инча евентуално разширение в нъта да не те притеснява. Може да се наложи на преинтонираш китарата.

И нищо ти няма на китарата. Индийските Джаксъни са много по-добри по отношение дърво от пръдливата липа на японската X серия, чиито модели са 2 пъти по-скъпи.

Редактирано от Lord Shredulous
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най добре си занеси китарата на някой колега да я погледне и да ти каже какво става, и дали си за майстор.Може и китарата ти да си е с по голям екшън...мойта е такава и като хвана гибсън ми е много лигав и ми е некомфортно.Струните си ги смени невярвам да имаш проблем, а ако имаш такъв иди при лютиер да го оправи за две минути.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът ти е в Jackson JS30. За малко и аз да направя грешка да си взема подобна. През последните 10-на години нивото на Jackson guitars спадна прекалено много в по-ниските класове и ако искаш китара Jackson трябва да се изръсиш с поне 1500+. Плюс това тя е индийско производство, както и ти каза, и лично аз не съм чул досега за качествени китари правени в Индия... все пак циганета са ги правили :D

Редактирано от wolverine
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък имам по евтин модел на Джаксън от този и е перфектен ... сетъпа .. всичко .. пак е такова производство ..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без значение дали китарата е евтина или скъпа тя може да е сетъпнат апо различни начини, съобразени със стила на свирене. Може да бъде и с разлчични по дебелина струни. На ниски и меки струни се свиро лесно, но бендовете не излизат много чисто, трудно се постига добра динамика и контрол над нея, на ниските позиции дрънчи при по-силен удар. Обратно - на високи и дебели струни се свирят добре акорди, има добра динамика, но пък болят пръстите. Има парчета, които звучат добре на едната китара, а други звучат добре на другата.

 

Имам няколко китари и обичам да ги сменям, за да поддържам разнообразна форма. Като се наситя на едната ми е по-приятно да я сменя с другата.

В този ред на мисли няма повод за притеснение, че друга китара ти е по-удобна. Същото някой може да каже и за твоята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега дай я на лютиер да я сетне. Ще бъдеш приятно изненадан, ако се сетне като хората и се сложат едни хубави струни.

На времето когато бяха модерни Скуеарчетата братовчед ми имаше такъв и искаше струните да минават на МНОГО!!! ниско над грифа на всякъде :hysterical: та той си е опасен между другото, та хвана една обикновена пила за метал и си изпили праговете игра си цяла седмица, за учудване действително струните бяха много ниско и китарата беше прекрасна за свирене и супер удобна, ма да не се забравя факта че това си беше преди едно 12-14 години и тогава поне аз съм бил на друго ниво и съм мислел по друг начин. Ма мой съвет е дай си китарата на лютиер-майстор за да бъде всичко наред. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако свириш предимно шред сола, метъл и въобще "твърди" стилове, то екшъна на китарата ти може да се настрои и

по-ниско, тъй като при свирене със дисторшън лекият фрет бъз не се чува.Освен ако не е сетната прекалено ниско

за да ти дава бъз или да гаси състейна на китарата.Китарата ти е със флойд роуз тремоло, така че можеш да се

свали екшъна чрез стъдовете на флойда.Добре е това да става при отпуснати струни и пружини.

Даже ако се свали целият бридж е най добре, тъй като при въртене на стъдовете под напрежението на струни и

пружини се износва и почва да губи интонация.Също е възможно да е висок и нъта на китарата.

Това се коригира със внимателно изпиляване на долната(гладката) част на нъта.

Ако разбираш английски то следните клипове ще са ти от полза:

http://www.youtube.com/watch?v=nrrgsE_Kqfk&feature=related

Ако ти се вижда трудно или потенциално опасна процедура,най-добре я дай на лютиер.

Или пък се консултирай със някой твой познат-разбирач. :rockon:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам некъв такъв подобен, наподобяващ, почти съшия, ама не баш, проблем. При бенд ми е некво тегавиня да ги вдигам струните. Тежат ми. Хванах един Лес Пол тип китара и струните летяха. Мислех си, че може да са прагове, цък. Ако бяха щеше да го има проблема само на места, защото не се износват развномерно по грифа. Навсякъде ми е тегаво. Не знам кво е ако някой се сети да пише. Мислех си, че може да е от нисък екшън тъй като струната има по-малко рамо да опън. Абе не знам ... тоя СЪПРОМАТ ще ме убие един ден :)

Редактирано от каменов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако се отнася за моя въпрос, отговора е цък. Не е! Даже на мойта са били и 10 и 9 и пак нищщо. Се ми е тегавиня. Търсенето продължава :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аман от тия Jackson-и, евтинките де :) Моят отговор е нова китара просто... И аз имам едно дърво тука дето не мога и да го продам и си го държа :greenball: От време на време го просвирвам и после ми е кеф на другата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно. Тия Джаксъни са големи сопи. Не само JS30, но и от него имам конкретни впечатления и те са силно негативни! :thumbdown:

Всичко му е гадно и според мен трябва да струва под 300 лева...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове , не бързайте да овиквате марката Джаксън , щото има доста дървени модели и производства при Гибсън и при Фендер дори!Ако бяха идеални за 300-500лв китарите ,кой ще дава 2-3 бона и повече в долари или евро за китари ? :girl_witch:

Този въпрос е обсъждан вече тук.Момчето да си занесе китарата на някой да му направи сетъп и после да каже какъв е резултата! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.