Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ с модела на тази китара.


dreamzzz

Recommended Posts

Намерих от един приятел една китара която няма модел и марка.Намерихме я на тавана и пише само R 1331 имам няколко снимки

3629653g.jpg

3629654e.jpg

3629658L.jpg

3629696U.jpg

Струните са прикрепени по странен начин и май е била чупена отзад.Аз не разбирам мн от китари и ще съм благодарен на всякаква помощ!Мерси предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мяза ми на някакъв Орфей, но не съм много сигурен. На главата не пише ли нещо? Иначе ако се надяваш да става за свирене, не се надявай много.

 

ПП. Днес имам форум ден - правя 500 коментара :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бях виждал такава китара произведена от Орфей. Интересно, но и нищо не намирам като снимка, която да я съпостави с тази марка. Ще е добре някой, който е имал такова животно да си каже мнението. Повече снимки също ще е добре да се направят. Снимай главата на китарката и погледни в отворите на телцето дали няма да проблесне лепенка с производител. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На клипчето е коренно различна китарка, но да приемем, че е Орфей, защото си прилича на такъв. Това е и причината да помоля за снимка на главата на китарата. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На клипчето е коренно различна китарка, но да приемем, че е Орфей, защото си прилича на такъв. Това е и причината да помоля за снимка на главата на китарата. :)

 

Не е коренно различна.Формата на тялото е еднаква.Адаптрите са Кремонски.Пикгардът е счупен,доколкото се вижда.Според мен е някакъв модвай Орфей.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата е Орфей, произведена в началото на 70-те. Специално на тази някой е сменял адаптерите и е направил допълнителните малки отвори под основните. Бриджът си е стандартният за Орфей и Кремона в тия години. Тремолото е българско, наричахме го "вибратор" и се произвеждаше още от средата на 60-те. Прозрачният пикгард също е дело на някой от собствениците. Грифовете бяха от парен бук, а телата от шперплат и чамови трупчета. С тези тела Орфей произвеждаше китари и басове, в няколко разцветки (имаше опити за нескопосан сънбърст) и с различен брой адаптери - от 1 до 3, като тези на китарата на a_panov. Басовете бяха с мензура около 30", не си спомням точно колко. Грифовете и на двете разновидности бяха боядисани в черно (на снимките тук боята е свалена). Главите бяха със симетрично разположени ключове 2 х 2 или 2 х 3, нашенско производство. Китарните специално се скапваха много бързо, особено като имате предвид, че единствените струни на пазара бяха производство на ДИП "Мебел", евтини (0.84 лв. за комплект), но дебели, груби и лесно ръждясващи. Първата трябва да е била 0.12-0.13. Звукът прилично отвратителен, по-поносим при басовете. Имал съм 5-6 такива тояги между 1972 и 1975 година. Спомням си, че бях "избил зъбите" на единия бас и се получи съвсем приличен фретлес с добре изразени среди. Това беше един от основните полуакустични модели на Орфей, заедно с китарата на a_panov която също имаше няколко разновидности (бас и соло китара). Неговата е от по-луксозния модел, с релефно тяло, "ефове" и тремоло тип "Бигсби". По-евтингясите бяха плоски, някои само с един адаптер. Точно с такава тояга "свири" Павката Попандов в "Оркестър без име", отвратителен черно-жълт сънбърст. Но все пак това бяха по-приличните модели на Орфей, защото имаш "солид боди" модели с невиждана нийде по света форма на телата, но все с тия неизменни адаптери. И да не забравя нещо много важно - жак повечето от нас бяха виждали само на снимка. На китарите и усилвателите имаше монтирани "петици" наречени куплунг, вижда се на китарата на a_panov.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.