Baby Thomas Публикувано Май 4, 2006 Share Публикувано Май 4, 2006 Здравейте. Аз като начинаещ псевдобасист вчера имах един урок по бас с един френд. Та той каза, че свиря като китарист (нормално) и ми даде някои съвети относно свиренето с пръсти. Обаче моите са супер различни по дължина и ми е много трудно да свиря без да ги сгъвам. Значи средният пръст на дясната ми ръка е с 1 см по-дълъг от показалеца. При вас има ли сходен проблем, отчитате ли го като такъв и как се оправя ситуацията (изключваме ампутация) :green: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MDFk Отговорено Май 4, 2006 Share Отговорено Май 4, 2006 Без да ги сгъваш? Стандартната постановка си е със свити пръсти, и отпусната тъка(предполагам че свиваш всичките пръсти, като при заглушаване на струните на китарата). Така, според мен, ситуацията опира само до свирене и свикване. Пък знае ли човек, занапред можеш да си измислиш пинизи, които да изолзват хитро въпросната дължина на средния. (изключваме бъркане в носа :green: ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ecmjazz Отговорено Май 4, 2006 Share Отговорено Май 4, 2006 (Редактирано) [Off] Както казваше един колега - може да ми е малък ама имам пръсти на пианист (басист) ... Сори за офф-а, не се сдържах.. [Off] Иначе честно казано не разбирам за кои пръсти говориш и как ги сгъваш - тия два (или три..), с които дърпаш или останалите, с които не дърпаш дали да стоят прави или сгънати? Редактирано Май 4, 2006 от ecmjazz Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KAE Отговорено Май 4, 2006 Share Отговорено Май 4, 2006 E, не може без да се сгъват лекинко все пак...няма начин иначе. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Свирациус до Побъркациус Отговорено Май 4, 2006 Share Отговорено Май 4, 2006 Значи средният пръст на дясната ми ръка е с 1 см по-дълъг от показалеца. Ха ! Не съм единствен! Моят среден пръст е със 1,5 см по дълъг от показалеца! :green: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Svet Отговорено Май 4, 2006 Share Отговорено Май 4, 2006 Според мен ще имаш преимущество при бързо сменяне на струните. Ще имаш перфектен достъп до две струни едновременно Няма значение длаи ще си сгъваш пръстите или не,стига да ти е удобно и да не те болят. Макар че при начинаещите басисти мазолите и плюските по вурховете не поне показалеца и средния пръст са неизбежни Не вярвам иначе да имаш друг проблем... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Май 4, 2006 Автор Share Отговорено Май 4, 2006 говоря за тия с които дърпам струните - неслучайно писах показалеца и средния. Както и да е, смятам да запиша едно видео и да го кача за пример. Както и да изгледам каквито имам бас уроци по ДВД-тата. Благодаря на всички, очаквайте включване с видео материали Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ecmjazz Отговорено Май 4, 2006 Share Отговорено Май 4, 2006 (Редактирано) Усетих се аз после, че дърпащите имаш пред вид ама рекох да изчакам.. Според мен зависи от това дали свириш апояндо или тирандо. Ако е тирандо (пръста не се опира на съседната струна) според мен е нормално да има леко сгъване, докато при апояндо (пръста се опира на съседната струна след дърпане) по- става за прави пръсти ама сега като се замисля пак май се сгъват.. Абе за чий ти е да го мислиш толкова - свири както ти е удобно.. За пръв път чувам някой да се кахъри точно за това сгъване.. И между другото - моя среден пръст също е с около сантиметър по-дълъг от показалеца, но това не ми е пречило никога да свиря. Редактирано Май 4, 2006 от ecmjazz Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Zlatyio Отговорено Май 4, 2006 Share Отговорено Май 4, 2006 Според мен няма особенно голямо значение при свирене с показалец и среден виж друго е ако искаш да свириш с три пръста а и трите са ти супер различни както е при мене аз за тфа жуля с перо Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ianko Отговорено Май 4, 2006 Share Отговорено Май 4, 2006 Много хитро това прави жените наи-добрите басистки (които знае за какво говоря знае ) Това са някакви глупости нали Защо не седнеш да разбереш как ти се свири и какво ти се свири вместо да се чудиш дали пръстите са ти за басист или за китарист ? Всеки стил си има различните постановки а уникалната е наи-добрата Имаше едноклипче пуснато наскоро за един пич дето свири без дясна ръка, някои ще посмее ли да му каже нещо за това дали е басист или не а :wow: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Май 4, 2006 Автор Share Отговорено Май 4, 2006 Ей го е на видео семпъла. За качеството на записа не ми се коментира, въпроса е, че размера е допустимо малък и се вижда каквото трябва. Уж... <_>Видео Това си ми е нормалното свирене към момента. Сгъвайки пръсти яко и тук там закачайки с нокът. Ако някой има време и търпение може да коментира. <_> Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Май 4, 2006 Share Отговорено Май 4, 2006 (Редактирано) Амм..и аз посвирвам на бас от около 4 години, нищо че китарата ми е главния инструмент.. Като гледам клипчето, виждам че наистина свириш като китарист Тоест, че държиш ръката така, че китката да е сравнително изправена, а пръстите идват малко под остър ъгъл спрямо струните. Опитай да извиеш китката така, че като опънеш пръсти те да са перпендикулярни на струните..Имам предвид нещо такова: А ти в случая държиш ръката така: по китарджийски Дано да ме разбра какво имам предвид... П.С Аз човек с еднакво дълги пръсти на едната ръка не съм виждал до сега... Редактирано Май 4, 2006 от SomeoneElse Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Май 4, 2006 Автор Share Отговорено Май 4, 2006 ...Аз човек с еднакво дълги пръсти на едната ръка не съм виждал до сега... Е аз видях! Тоя фен явно е нек'ав дефектен! И да, разбрах те точно какво имаш предвид. Явно наклона на китката е наобратно, така да се каже. Ще тренирам тия дни да видя как ще ми се отрази! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Pinky Отговорено Май 5, 2006 Share Отговорено Май 5, 2006 Baby Thomas, това, за което говориш, е преимущество. Аз съм същия и съм доста доволен от пръстите си и това как дължината им се отразява на свиренето ми Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ianko Отговорено Май 5, 2006 Share Отговорено Май 5, 2006 Колкото и никои да не се вслуша на препоруката на самоук аз да си кажа. 1-во : Недеи да прескачаш палеца от струна на струна дръж го или само на последната струна или само на адаптера или в краен случаи само сменяи адаптера и последната струна. Излишно губене на време и има голяма вероятност за допълнителни шумове а при бас се чуват ясно. 2-ро : Не виждам кой знае какво в това дали свириш като китарист или басист но трябва да си раздвижиш пръстите трябва да ги освободиш много сковано свириш за разлика от китарата на бас се свири с изцяло осводени ръце, пръсти, крака и др. накраиници И отново ще кажа свири както ти е удобно ти сам ще си оправиш техника наи важното е да звучи добре Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts