Parni_Valjak Отговорено Юли 22, 2011 Share Отговорено Юли 22, 2011 ...Затова схема SE с EL84 и изходен от старо радио или телевизор ще е по достъпна за проект . Така е, но не пречи с малко сметки такъв траф да се пригоди и за маломощен триод . Даже може да докара повече качество. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Юли 22, 2011 Share Отговорено Юли 22, 2011 ^ Да но на такива трафове не може да се разчита. По-добре да се намери подходящ който може да се купи от магазин. Така усилвателя ще има повтаряемост, съответно ако е отворен проект ще могат повече хора да го реализират. В момента проекта на Дими няма повтаряемост. Той го е направил, но никой няма като неговия траф което за момента го прави ненужен за останалите потребители на форума. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Юли 22, 2011 Share Отговорено Юли 22, 2011 Туй добре но май изходните трансформатори не са често срещана стока по магазините. Има на някои места но са... каквото е останало по шкафовете. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bir4o Отговорено Юли 22, 2011 Share Отговорено Юли 22, 2011 По магазините е по трудна работа да се намери изходен , отколкото по битаци и вехтошари -стари радиа и телевизори . Вървят от 10 до 30 лв. -българските стари машини със всички части за подобен проект -само желание да има . Спомням си Валяка преди време беше споменал , че е възможно на първичната на подобен траф / който е 5 к активното съпротивление/ да се сложи корегиращи елементи , за да стане хавата на връзването с маломощни лампи , ма ако иска /при добро желание /той може да обясни ясно за какво иде реч. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Юли 22, 2011 Share Отговорено Юли 22, 2011 бир4о, не ме набеждавай за неща, които са имали друг смисъл ! Може да се правят еквилибристики с намотките и импедансите, но "Из говна - конфетку не сделаеш!" Още повече - тези еквилибристики могат да правят само специалисти, иначе резултатите ще бъдат плачевни, дори трагични! Важен елемент при маломощните усилватели са загубите в трафа. Ако се загуби 1 ват от подаден 1 ват какво ще остане? А има железа, които ще лапнат и повече... Мисля си, че темата се разводни и загуби първоначалния заряд, заложен от Дими. Добре ще е да се върнем на неговите идеи, с повече практически разисквания, сметки, дизайн, завършване на конструкцията и т.н. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юли 22, 2011 Share Отговорено Юли 22, 2011 Не плаши човека - загубите не са с абсолютна стойност Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Юли 22, 2011 Share Отговорено Юли 22, 2011 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
metalhammer Отговорено Юли 23, 2011 Автор Share Отговорено Юли 23, 2011 Идеята на Дими е в друга посока: 1. Използване на налични елементи. 2. Триод за активен елемент - с характерния за него звук. 3. Минималистичен дизайн - значително по-евтино от всички предложения по съседната тема за малък усилвател. И като цяло - наливане на малко акъл :pray: Право в десетката. Чуствам се супер добре когато някой наистина е разбрал и отсял цялостната идея на тази тема, особено в случая уважавания от мен дългогодишен рутиниран професионалист като Парни валяк. Сега да го карам подред (че нямах много време тези дни). Бих поекспериментирал с триод-пентод като PCL86 или 6Ф5П и схема от радио (телевизор). Лошото е, че рядко може да се мине само с 1 лампа - не достига усилване. СЛО-то ти дава високо ниво и това компенсира този недостатък. Може би с някакъв прост бустер и една двойна лампа ще може да се докара еднолампов китарен усилвател. Схемичка за размисъл. Много добър пример за подражание е Blakstar HT1 - малко, но сполучливо напомпано ампче. Като цяло аз обичам да се придържам към станалите стандартни в ламповия китарен бранш лампи: ецц83 , ецц82, ецц81, el84 , el32, 6v6 , 5881 Поради постоянното търсене на този род лампи произвдоството им скоро няма да спре и имаме голям избор на пазара - ново производство. Наистина е необходимо предусилване но лесно може да се изпълни с добавянето на поне още 1 триод за драйвер (във всяка здрава лампа има 2 триода Като цяло темата е насочена с идеята да се ползва наличното ти предусилване с което свириш на репетиции и лайв - но на бедрум нива. Това е много важно условие защото наистина е нужно човек да репетира и в къщи със същото оборудване. Тук има ред причини които са оффтопик и няма да разглеждам, но най важното е , че ламповите предусилватели винаги имат доста голяма амплитуда както в случая и лично аз нямам нужда от драйвер. Blakstar HT1 е един хибриден амп - изобщо няма място в тази тема в която аз искам да продължа да си свиря all tube и в спалнята без да губя характера и спецификата на апаратурата ми. Колкото и вулгарно да звучи моето названието за апаратура като Blakstar HT1 е "лайноягодка" Относно изходния трансформатор на пазара има налични доста голяма гама трансформатори на добри пари. 21 век сме и сме в EU мисля никакъв проблем не е да се поръча марков фабричен трансформатор. Надявам се темата да се развие в няколко насоки (когато ми остане повечко свободно време). 1.Първа насока: Експлоатиране на наличната постановка с различни лампи за целта по-добре ще стане триод ECC81 или поне ECC 82. Te са с 10 mА ток, а може да се свържат двата им триода паралелно - за 20 mA. Има и една EC92, която е половинка на ECC81... Освен с тока, са подходящи и с малко по-ниското u, около 60 за 81. Така ще бъде по-стабилна работата при въвеждане на обратна връзка. А тя, ако се направи променлива, ще добави вариации в звука, което ще доведе до по-богати възможности. Тук ще имам нужда от ценната помощ на Парни валяк , да се рисърчне наличния трансформатор какви мощности би издържал , евентулано какъв е първични му товар при различен вторичен товар (4, 8 и 16 ома). Което може би ще си е чиста проба загуба на време, предвид очакваните резултати... 2.Втора насока ще бъде реализиране на подобна схема с малко по мощни конвекционални лампи със наличните ми фабрични трансформатори. (лесно повтаряеми за в бъдеще) 3.Третата насока - реализиране на подобно схема но не SE , а пуш пул - пак с налични конвекционални лампи и фабрични маркови трансформатори.(отново лесно повтаряеми за в бъдеще) 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юли 23, 2011 Share Отговорено Юли 23, 2011 Май съм имал предвид Blackheart BH1 - с 2 двойни триода и никаква хибридност по пътя на сигнала. Сещам се за една лампа - доста подходяща и още по-доста екзотична - ECLL 800. Един триод + 2 пентода в един балон, с възможност за PP свързване на пентодите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юли 23, 2011 Share Отговорено Юли 23, 2011 Глей какъв кеф: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Юли 23, 2011 Share Отговорено Юли 23, 2011 Л.К., Полагаме усилия да се върне темата в предвиденото русло, но ти не щеш да се съобразиш и продължваш да я тикаш в типично аудиофилска посока! Моля те, уважавай автора. Имаш възможност да спамиш в друг форум, недей тук, моля те. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юли 23, 2011 Share Отговорено Юли 23, 2011 Не съм подходящ да ми приписваш аудиофилство. Не ставам, да си призная. Ушите ги ползвам за кеф, а останалото предпочитам да го измервам с подходящи уреди. Идеята "усилвателче от това, което имам в чекмеджето" е повторяема ако имаме еднакви чекмеджета. За мен темата може да се развие в 2 посоки: - усилвател с една лампа, ако може триод, ако може да е от чекмеджето; - усилвател под 1 ват. Дали да не поставим някаква физическа граница - брой използвани активни и пасивни компоненти или бюджет? 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
metalhammer Отговорено Юли 23, 2011 Автор Share Отговорено Юли 23, 2011 Ето импровизирани записи с абсолютно еднакви настройки - със 3 вида лампи ecc83JJ 2мА в анода ecc83 ecc81 - стара работила 4мА в анода ecc81 6н2п-ев чисто нова 2mA в анода 6н2п Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rocker_vn Отговорено Юли 23, 2011 Share Отговорено Юли 23, 2011 (Редактирано) c ECC81 най ми допадна звука... п.п. но и руската бива Редактирано Юли 23, 2011 от rocker_vn Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
metalhammer Отговорено Юли 24, 2011 Автор Share Отговорено Юли 24, 2011 (Редактирано) Маломощен пуш пул амп с конвекционални лампи и фабричен трансформатор. За лампа е използвана JJ ecc83s с 2 изправни триода (чисто нова). За трансформатор е използван хаммонд 125 Е Това е универсален пуш пул трансформатор с максимална мощност 15 вата - в случая ще го натоварваме с доста по малко. Чейна е същия. Преампа е сло 100 , кабинет парк 10 вата 6 инча 8 ома. Трансформатора е универсален и са използвани изводите с най висок възможен товар на първичната намотка 11 килоома на рамо. Ето и семпъла: push_pull_ecc83_hammond Корекциите на преампа са абсолютно същите от предишните семпли. Редактирано Юли 24, 2011 от metalhammer 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts