Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Днес реших малко да поначеша старите мераци.

За около 30 минути налепих едно крайно лампово стъпало половин ват с 1 триод от есс83

Ето схемата

schematics.jpg

Ето и самия краен амп на пробна "дъска"

PA.jpg

Малко предистория - имах под ръка една JJ ecc83 на която единия триод е изгорял - реших да я вкарам в проекта.

Тук намеса има и една тема (в която ще линкна тази) за бедрум лампов амп.

Критикувайте на воля изпълнението но ми отне точно 20 минути да го направя - не съм се старал да е красиво грам (и не ми и пука това е прототип).

Имах под ръка едно изходно трансформаторче от някаква стара радиостанция.

И за десерт записи.

Семплите са 2 и са направени само с цел демо , за да се разбере колко е силен ампа аз говоря върху рифовете.

Направени са на 1 тейк със usb саунд карта за 6 лева , микрофон за скайп , уейв лаб.

Кабинета е 6 инчов говорител от парк 10 вата.

Предусилвателя е сло 100 преамп - хагейн.

Китарата е ентерилевел , хъмбъкер сеймър дънкан даймбъкер.

Мика е насочен повече към мен отколкото към кабинета...

по намален

по усилен

По някое време семплите може да зачезнат..

Енджой!!!

Отговорено

Хаа, винаги съм се радвал на такива експерименти и съвсем приличните резултати постигнати с тях, евала! Високото напрежение от външен източник ли го носиш?

Отговорено

В общи линии захранването е някакви блокове от други проекти и е от 9 кладенеца вода.

Има един по мощен захранващ трансформатор от мрежата на 12 волта (които са си 14 волта променливо дори под товар).

От там ползвам маломощен повишаващ трансформатор който е около 6 милиампера вторична.

С 14 волта захранвам повишаващия траф , а от там взимам и за отоплението на лампата (сложил съм средна точка на маса с 2 100 омови резистора за изолиране на хъма от отоплението).

Дефакто първия трансфроматор е добре изолиран от мрежата и от там по обемния монтаж тече или 14 волта или анодно напрежение което е само 6 милиампера и не е толкова опасно в кавички за вашето здраве ако не внимавате(най много да разредите кондензаторите което също не е безопасно ...)

PS.jpg

Отговорено (Редактирано)

Е, щом се очакват коментари, да сръчкам Дими, предполагам, че няма да се сърди.biggrin.gif

ECC83 не е подходяща за този експеримент. Анодния и ток е само 1 mA, и вътрешното и съпротивление е сравнително високо. Това не я прави подходяща за изходна ламБа. Разбирам, че е употребена намираща се в чекмеджето, което никак не е лошо като идеяok.gif, но за целта по-добре ще стане триод ECC81 или поне ECC 82. Te са с 10 mА ток, а може да се свържат двата им триода паралелно - за 20 mA. Има и една EC92, която е половинка на ECC81...

Ако няма такива в чекмеджето, Дими знае къде има....smile.gif

Освен с тока, са подходящи и с малко по-ниското u, около 60 за 81. Така ще бъде по-стабилна работата при въвеждане на обратна връзка. А тя, ако се направи променлива, ще добави вариации в звука, което ще доведе до по-богати възможности.

Темата е интересна и обширна, затова спирам до тук за сега, но се надявам да стане интересна и дълга тема!

thumbup.gif

Редактирано от Parni_Valjak
Отговорено

Идеята за повишаващия аноден трансформатор ми харесва много :thumbs_up:

Бих поекспериментирал с триод-пентод като PCL86 или 6Ф5П и схема от радио (телевизор). Лошото е, че рядко може да се мине само с 1 лампа - не достига усилване. СЛО-то ти дава високо ниво и това компенсира този недостатък. Може би с някакъв прост бустер и една двойна лампа ще може да се докара еднолампов китарен усилвател.

Схемичка за размисъл.

Много добър пример за подражание е Blakstar HT1 - малко, но сполучливо напомпано ампче.

Отговорено

Идеята на Дими е в друга посока, и той много добре я е осъществил. Ако бъркам, да ме поправи.

1. Използване на налични елементи.

2. Триод за активен елемент - с характерния за него звук.

3. Минималистичен дизайн - значително по-евтино от всички предложения по съседната тема за малък усилвател.

И като цяло - наливане на малко акъл ... smile.gif.

Отговорено

Звучи доста готино, като за половин час работа :) Предполагам голяма част от звука се дължи и на преампа, де :greenangel:

Схемата изглежда съвсем простичка, жалко, че съм тотално технически неграмотен и уменията ми стигат до това да си окабеля китарата горе-долу. Успех на ентусиастите :)

Отговорено

Схемата е проста и лесна и всеки може да я налепи , но не всеки да избере подходящия изходен траф...

Отговорено

Ясно, че не е най-якото в световен мащаб, но за домашна свирня е супер. Отдавна се точа на нещо докъм 1 ват и мисля да се пробвам да налепя една подобна схемичка за проба. ;)

Благодарности на Дими, че ми се връзва на простотиите и обяснява така добре! :thumbs_up:

Отговорено (Редактирано)

Хах :) много яко ампче, Дими :punk_guitar:

Готина идея да се оползотворят ония злочести лампоци, с по един работещ триод ;)

Редактирано от liquid_death
Отговорено

Преди време и аз се интересувах от подобно усивателче, но както каза Parni_Valjak, ецц83 не е подходяща. Бях ориентирал към ецц82 но пуш-пул вариант, за да мога да ползвам трафче което мога да намеря лесно. Всичко по лампите е окей, но остана въпросът с изходния траф. Ясно е, че за това което ще се ползва, може да се мине и с нещо евтино. Моята идея беше работата да мине с траф от 70 или 100 волтова система. Купих едно такова с няколко изхода в първичната и вторичната, но се оказа, че импеданса е нисък дори и за 16 омов говорител. По-калпава алтернатива е захранващо трафче което да се ползва за изходно, но не съм се занимавал в тази насока.

Отговорено

Аз се сетих че имам доста лампи из нас, ама нямам сокети

curssing.gif Няма "сокети" , наричат се цокли, един цокъл, много цокли !

Отговорено

. Купих едно такова с няколко изхода в първичната и вторичната, но се оказа, че импеданса е нисък дори и за 16 омов говорител. По-калпава алтернатива е захранващо трафче което да се ползва за изходно, но не съм се занимавал в тази насока.

Ми ето това е проблема -намирането на подходящ изходен . Затова схема SE с EL84 и изходен от старо радио или телевизор ще е по достъпна за проект .