Jordan_J Отговорено Март 5, 2007 Отговорено Март 5, 2007 Слухът е нещо много важно за всеки музикант.Противно на хорското мнение ушите не се "амортизират" от силните шумове - те просто се "настройват" да чуват по-слабо, за да не се получава шок за тялото и, когато настройката стане по-утвърдена, вече просто няма да имате усет за по-слабите тонове.С течение на времето мозъкът и всичките ви три броя уши(външно,средно и вътрешно, а не друго,ей ) се адаптират към това, с което ги товарите и си "компенсират".Аз,например,рядко съм изложена на силни звуци и ухото ми е прекалено чувствително - изпитвам невероятни болки понякога в репетиционна.Всичко е до начина на живот/свирня и си зависи от вас.Успех!!! Снежанке, аз повече от всеки искам да си права - но за съжаление това не е истината ... Изчел съм 100 тона с литература по въпроса. За съжаление истината е, че ушите се амортизират и то яко! И досега учените не знаят защо точно, вследствие на екстремни нива на шума, клетките в кохлеата умират, и по-лошото - не се репродуцират повече. Т.е. безвъзрватно намаляват слуха. Другия въпрос, на който и досега лекарите не са отговорили е - защо клетките на вестибулрания апарат се репродуцират, а тези на кохлеата - не. Феномена е, че и двата типа клетки са едни и същи, но едните репродуцират, а другите не. Науката мълчи по тоя въпрос - единствено има предположение, че екстремните нива на шума нарушават метаболизма на нарвните клекти, от които е изградена кохлеата и вестибуларания апарат в средното ухо. А това, от което ти се оплакваш се нарича Хипер-Акузис - когато дори и не много високи нива на шума се оказват болезнени. Това се лекува, чрез постепенно излагане на нормални нива на шума (т.е. постепенно към по-силно). Докато се нормализира възприятието. Аз също съм го имал това. Ще спра дотук, че ако се изтърва, мога да скъсам г*за на повечето доктори УШИ-нос-гърло Цитирай
боби Отговорено Март 5, 2007 Отговорено Март 5, 2007 ех,че гадно. слуха се скапва и не прощава на никого.аз си свиря с тапи.не,че е много удачно-губят се високите...малко и ниските. абе всичко се губи. понякога си позволявам да поджасам с открито уше,а после сякъш съм бил "убесен на камбаната" ако ви е познат израза. от доста години си усещам,че има нещо нередно с дясната ми сатеуйтка,обаче ми казват ,че нищо ми няма. то ще си покаже с времето. ха,пък и кожата на солото ми се скъса и сега ще го ударя на деградивно немузициране доста време. Цитирай
7thString Отговорено Март 5, 2007 Отговорено Март 5, 2007 Още нещо да добавя по темата- с времето(демек годинките) горната граница на слуха пада. Не съвсем рязко, но при аудиограма може да се види осезаем спад дори към 8-9КХц, а точката на усет да слезе примерно на 10-12КХц. В тази връзка има разработени в някои кьошета в ЮЕсЕй т.нар. teen repellents- примерно под прозореца на офиса ти редовно се събират тийнове и те дразнят крясъците им. Слагаш на прозореца една такава машинка, която кънти на 16-17КХц и направо човърка с шило в мозъците на младите, докато ти отдавна си сдал багажа на тия честоти и не ти пука. Аз имах "късмета" да мина покрай едно такова "изобретение"- направо ми се събра погледа- отвратително е! Иначе това за динамиката, което се обсъжда е малко нелогично- ако свириш такъв джангър, че да имаш нужда от тапи, определено без тях няма да усещаш никаква динамика Аз ползвам тези оранжевите тапи на 3М и си чувам всичко що годе добре. Единствения кофти момент е, че за да се чувам добре трябва да си навра главата в кубето ч1 Цитирай
drummer_93 Отговорено Март 5, 2007 Отговорено Март 5, 2007 За въпросните слушалки можах да намеря ето това: http://www.vicfirth.com/products/headphones.html Цитирай
YtseJam Отговорено Март 5, 2007 Отговорено Март 5, 2007 Слушалките на Вик Фърт са най-доброто нещо, което съм си слагал някога на главата. Проблемът е само в 70те евро, срещу които ги отдават в магазина. Цитирай
GroOveR Отговорено Март 5, 2007 Отговорено Март 5, 2007 Ааа абе слушалки,аз свиря сумати време без......и ми е супер,че аз като имам нещо в ушите имам чувството че са ми заврели прът в задника......всичко трябва да е Natural Цитирай
THE_INEXORABLE Отговорено Март 5, 2007 Отговорено Март 5, 2007 Natural, ама за да е така, трябва да имаш: готина репетиционна, добре изолирана, така че да не ти се връщат всичките шибани вибрации от стената, само щото някой си обърнал кубето натам. поне сносни тупани и чинели.. гадните тенекии не прощават! А готините поне ти радват ухото донякъде. _____________________________________ playing: Decrepit Birth - 06. Shroud of Impurity Цитирай
Katsko Отговорено Март 6, 2007 Отговорено Март 6, 2007 да и са по-силни и следователно по-оглушителни аахиксовете и подобните не прощават на слуха, вервай ми Цитирай
GroOveR Отговорено Март 6, 2007 Отговорено Март 6, 2007 Хах така е.....аз свиря на място където е добре изолирано и няма други хора като свиря...а барабанките ми не са толкова зле......Ludwig Accent Custom......на мене си ми звучат добре Цитирай
7thString Отговорено Март 6, 2007 Отговорено Март 6, 2007 Хората ненапразно са измислили нормативи за ниво на шума, над което в една организация си задължен да носиш защитни средства. Ясно е, че за 1 ден никой няма да оглушее от блъскане на барабани. И за една година пак няма. Но в дългосрочен план, предпочитам като стана на 40-50 да чувам що годе нормално Цитирай
Zmeya Отговорено Март 6, 2007 Отговорено Март 6, 2007 Със сигурност трябва да се внимава много с ушаците. Не съм съгласен за използването на антифони и слушалки за такиви висши цели като дръмене. Всяко удоволствие отива на боклука и все едно си на някакъв тренажор, а не се занимаваш с музика.Ако си сам по-добре да свириш на падове и възглавници, отколкото такава гавра.Или пък да изглеждаш като Чибурашка с миньорски антифони.Да не говорим, че не чуваш дружките си. Иначе съм за използване на филтри. То без пари няма и уши. Искам само да добавя, че ниските тонове увреждат слуха основно (доколкото знам) Хубаво е казано по-горе, че има и стандарти за шум... Та така това е: dB и Hz - основните параметри при покупка на такива филтри. Иначе слухът инволюира постепенно с времето - основно за по-високите тонове.Спасение няма. Има аудиограми за тая работа. Не си набутвайте тея измислени тапи и тампони за чистене на уши от аптеките, щото нарушават движението на ушната кал ( церумен ) навън и летоска , че има А?А? щото ще се образува церуменална тапа. за консултации:д-р Тошко Милков Цитирай
goal Отговорено Май 22, 2008 Отговорено Май 22, 2008 За да не пускам нова тема, ще питам тук. Някой знае ли дали се продават акустични тапи Elacin или Millenium тук, в София? Цитирай
alexander anev Отговорено Май 22, 2008 Отговорено Май 22, 2008 Тука ги дават, по 55, да ги еба. е са ко да се прави лекичко си прецакан с 5ст. ,ама мен слушалките ме интересуват продават се в мосю бриколаж.на раздела за дърворезачките-използват се да не оглошееш като използваш дърворезачката,но барабаните са същия принцип по 10лв са макс! Цитирай
A-L-A-D-I-N Отговорено Май 22, 2008 Отговорено Май 22, 2008 ....а може да си вземеш тапи и от аптеката там са значително по ефтини и вършат същата работа. Цитирай
Katsko Отговорено Май 22, 2008 Отговорено Май 22, 2008 много е яко да се цитират мнения от преди 3 години. евала Цитирай
Recommended Posts