Jump to content
Българският форум за музиканти

Следване в чужбина джаз китара


tihol enev

Recommended Posts

Колеги,много искам догодина да кандидатствам джаз китара някаде в Европа.Мисля да кандидатсвам в Холандия,но нямам никаква идея после дали има възможност за реализация там и изобщо как стоят нещата с джаза в Европа(защото ако е както в БГ просто няма смисъл).АКО НЯКОЙ ИМА ПО-ДОБРО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА УНИВЕРСИТЕТ СЪЩО ДА ПИШЕ!БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако мотивацията ти да свириш и да учиш китара и музика (било то джаз или каквото и да било друго) е "реализация" в смисъл на доходна заплата и слава, то тогава - няма смисъл. Ако наистина обичаш това което правиш и искаш да се развиваш и напредваш като музикант и изпълнител , тогава ще намериш смисъл и начин да се справиш с всичко не зависимо в коя страна се намираш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаме колеги тук учили в наши или западни университети и смятам,че са си намерили пътя в живота!

Не бива да разсъждавате така-"ако изям тази ябълка ,дали ще се наям"...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не получиш отговор по време на ученето в университета на този въпрос,едва ли предварително ще може някой да ти отговори на това питане,обективно. :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изучаването на джаз китара в специализирано учебно заведение е прекрасно за развитието на един китарист със сериозни намерения. А в чужбина, на много места, условията са повече от добри (квалифицирани преподаватели, добре свирещи състуденти, редовно музициране пред публика и тн)

 

Но що се отнася до реализация (ако говорим за финансово/материална такава), първо тя е трудна (както всяко друго нещо, но с музика, сигурно още повече), а и до голяма степен си зависи от човека. Музикантите са на свободна практика (освен ако не работят предимно като учители, а и такава работа не се намира лесно, има много кандидати) и за да живеят от музика трябва не само да са добри в свиренето, но и да продават труда си добре. А това си зависи от конкретния човек. Да се издържаш на запад от музика е точно толкова трудно, колкото и в България, с минуса, че в България все пак имаме някакви връзки и познати , а в Европа трябва и с това да започнем от нулата.

С една дума, не е лесно (но не е и невъзможно, просто си зависи от нас).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали съм на всяка манджа мерудия...

Без да съм постигнал нещо и изобщо да не съм в джаза.

Все пак съвет -

Холандия е една прекрасна страна. Не съм бил, но съм гледал много снимки

и много познати, приятели или случайно срещнати са го казвали.

Явно си заслужава да бъдеш там.

Средата е мултинационална и най-малко ще се чувстваш в чужбина, спрямо където и другаде да отидеш.

Сладкишите с мека дрога не помагат да станеш по-добър китарист. Пак не го казвам от опит. Просто да си го знаеш.

 

Какъв чужд език владееш?

Френски?

Защо не - френският джаз е класика. Имат силен блус-джаз, имат и джипси джаз.

За да може да се говори за френски джаз, значи може би си заслужава и там.

 

Английски.

Очевидно - Музикалният институт в Лондон.

Имат много силни джаз китаристи в Англия, не само рок.

И те преподават.

 

Мисля, че има логика в предложенията ми.

За останалото слушай печените съфорумници, които наистина са в Джаза.:thumbs_up:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с Тони и Кольо - ориентирай се към страна, чийто език владееш най-добре за да ти е по-лесно. Аз имам повече опит в САЩ и по-специално Berklee College of Music, Boston, но съм чувал много добри неща за Англия, Франция, Холандия и Германия като възможности. Royal Conservatory of Toronto също не е училище за подценяване. Някога кандидатствах в Бъркли, Бостън и ме бяха приели (това беше преди 11 години и е друга история), но пък също така бях там на място, а не от българия. Почети в интернет за добрите училища, но определено щом имаш сериозни намерения към музиката и джаза по-специално - това е правилният път. Реализацията зависи от теб - дори и Royal School of Music London, не може да ти гарантира такава. Но академичната обстановка и контактите с други музиканти, те въвличат в най-различни проекти и така на практика се доближаваш до възможностите за реализация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Музиканта по принцип е човек,който изпитва винаги голямо удовлетворение от работата си,и независимо колко печели за него е по-важно да свири и да бъде оценен от хората които го слушат,пък когато изкарва и добри пари от това...добре дошло,но не е най-важното,важна е музиката.Аз не се различавам от всички останали и за мен е най-важна музиката,но колеги съгласете се с мен в България с джаз дори не може да се прехранваш ако не си М-ДУ най-добрите.И също съгласете се с мен че освен 20-ната най добри има и хиляди други които са просто добри музиканти или дори повече от добри,но по една или друга причина не ги дават по телевизията всяка сряда:)Е аз точно за това питах,дали някои джаз музикант,които НЕ Е ЗВЕЗДА:)има шанс поне за минимални доходи в чужбина,а не за ЕС КЛАСИ и фенки по прашки:)Иначе благодаря за отговорите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И както по горе писах, шансове има за всеки, но до колко ще бъдат реализирани си зависи от късмет до някъде, но най вече от самия човек. Аз записах и завърших джаз китара в Швейцария и съм много доволен от това, което научих много, а и свирих и свиря с много и най различни добри музиканти. Не съм работил нищо друго извън музиката от 1999та насам и макар, че не съм станал богат, успявам да се издържам някак. Но в интерес на истината свиря и много други неща, далеч не само джаз ( а напоследък почти не ми се случва да свиря джаз, освен с проекти, които ме кефят и за малко пари). Но на мен лично това не ми пречи, защото винаги съм обичал да се занимавам с разнообразни стилове музика и не обичам да си слагам етикети (като например джаз музикант)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.