Ex74 Публикувано Юни 13, 2011 Публикувано Юни 13, 2011 (Редактирано) С едни познати решихме да запишем вкъщи една песен, откакто си взех impact twin интерфейса, ама ми идва ташкън вече работата... Откъс от микса - http://www.4shared.com/audio/uKrlTc-H/edge_of_yourself_mix.html - с малко максимайзер накаря, че иначе е хептен тихо. Пускам за сравнение други песни, чийто звук ме кефи и забелязвам, че въобще не се доближавам (да, знам че с плъгини и т.н. няма да стане същия звук, ама поне доближаване?)... Китарите са през revalver mk3.5, баса е с компресор от DSP-то на саунд картата (записан тъй) и съм сложил още малко компресия със sidechain към касата, също има дублиран трак с драйв и low/high cut, барабаните са toontrack superiour drummer. Ама май не се получава. На какви нива трябва да са нещата и изпитвам ли ужасната нужда да си купя качествени студийни слушалки да чувам, тъй като се мъча с едни sennheiser-и hd202 и домашна hifi уредба сони? Редактирано Юни 13, 2011 от Ex74 Цитирай
spineless Отговорено Юни 13, 2011 Отговорено Юни 13, 2011 (Редактирано) Еми то миксирането си е цяла наука, която аз почти не знам(за сега), но се интересувам. Принципно еквалайзери слагал ли си? Send-ове някакви? Какви плъгини за миксиране използваш, каква DAW? Добре е да орежеш китарите под 50Hz за да не се карат с баса, аз слагам и Oxford Inflator и Limiter, и EQ го настройвам както ми харесва. Накрая ако ми хареса как се е получил микса го запазвам, ако не, го изтривам и почвам отначало. Редактирано Юни 13, 2011 от spineless Цитирай
Ex74 Отговорено Юни 13, 2011 Автор Отговорено Юни 13, 2011 Има EQ, китарите имат high cut на 12kHz, low cut na 160Hz някъде, сендовете са сайдчейна, DAW - cubase5... Цитирай
Mairomaster Отговорено Юни 13, 2011 Отговорено Юни 13, 2011 Малко е късничко, та се наложи да го слушам на слушалки и немога да го чуя на мониторите, на които далеч повече вярвам. Само по себеси яко ми звучи. Можеш да дадеш пример за песни към какъвто звук се стремиш. Low cut-a на китарите височък ми се струва на 160Hz, особено ако се използва добър еквилайзер за cut-a. Отнемъш от пауъра на ритъм китарите по този начин, като се има предвид, че основният тон на 6-та струна е около 80Hz. Недей приема мнението ми като много сериозно, доста съм бос в областта. ПП. На 49 секунда какво точно се случва? Цитирай
Ex74 Отговорено Юни 13, 2011 Автор Отговорено Юни 13, 2011 Китарите са в Drop C. Пирмерен звук... например: Цитирай
Ex74 Отговорено Юни 14, 2011 Автор Отговорено Юни 14, 2011 преди малко реших, че ще чувам по-добре в 4 сутринта, та: http://www.4shared.com/audio/A6l1mcOz/edge_of_yourself_mix2.html китарите сякаш по-добре обаждат сега, ама ми звучи прекомпресиран целия микс... Цитирай
Ex74 Отговорено Юни 14, 2011 Автор Отговорено Юни 14, 2011 (Редактирано) не знам за 4, ама в 5 май-чувам най-добре http://www.4shared.com/audio/H8CsNpFW/Edge_Of_Yourself__hi_res_demo_.html баса не ме кефи обаче как звучи... някак си ми бърка в средите много... Редактирано Юни 14, 2011 от Ex74 Цитирай
MR_STENCH Отговорено Юни 14, 2011 Отговорено Юни 14, 2011 Китарите имат добър тон, но и според мен са много орязани от ниският край. Имат и някакво натрапчиво присъствие около 400 - 500Hz, което ги кара да звучат малко... "картонено". Басът също можеш да отпуснеш малко в Low End-a.. сега там се чуват само едни каси. Но последният микс действително е най-добре поне според мен. Напредваш и ще стане. Цитирай
Ex74 Отговорено Юни 14, 2011 Автор Отговорено Юни 14, 2011 (Редактирано) бас фикс, снеър фикс, и малко оверал микс фикс т'ва се едно софтуер правя... http://www.4shared.com/audio/URZgCzRn/Edge_Of_Yourself__hi_res_demo_.html Редактирано Юни 14, 2011 от Ex74 Цитирай
inqubus Отговорено Юни 14, 2011 Отговорено Юни 14, 2011 Блендата на китарите е много гадна. От ReValver може да се изкара много по-добър саунд. Ползвай външни импулси на кабинети(ако ползваш вградените). Опитай със симулациите на LePou и TSE също. Цитирай
sw1tched Отговорено Юни 14, 2011 Отговорено Юни 14, 2011 Всъщност не е зле, микса не дразни, което е едно добро начало. На въпроса как да стане по-яко бих казал, че като начало от звука на Superior е почти невъзможно да избягаш - лесно се разпознава и може да се каже, че вече се възприема като евтино звучене. Желателно е да прибавиш други семпли и да blend-ваш на вкус. При чинелите това не е опция, за съжаление. Особено тези на SD звучат изкуствено колкото и да променяш динамиката. Баса ми допадна от това, което чух, но е леко тих и може да понесе още ниски. Китарният звук е доста субективен, този не е точно мой тип и има някои среди в излишък, но това е по-добрия вариант пред брутално орязаните такива или с дразнещи високи среди/високи. Все пак пробвай други импулси и/или симове и настройки. Що се отнася до цялостното ниво - тук играе опита най-вече и по-малко разни хитрини и магии. Може би 95% от обработката са игра с EQ компресия и reverb, но съветите няма да помогнат много... горе долу колкото да ти обясняват как да караш колело или да плуваш. 3 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 15, 2011 Отговорено Юни 15, 2011 Не слушах всички версии, но между първата и последните две разликата е доста голяма и то в положителна посока. Казаха ти доста полезни неща, ще гледам да не повтарям много, но с цел по-добра пълнота на мнението ми ще пиша за всичко, та е възможно да се появят такива дублажи. Дръмс: Както каза Боби, можеш да опиташ и други семпли. Знам че е ужасно досадно и няма как да тестваш всички китове на всички плъгини, но ако ти се занимава... Супериора не е чак гаден, но според мен Стивън Слейт е по-корав продукт. То всеки си има силни и слаби страни, но като цяло нещата, които аз съм пробвал, ми звучаха по-живи и истински със Стивън Слейт. Ако ти се занимава може да ми пратиш МИДИ трака, а аз ще ти експортна WAV файлове с него. Ей тъй за тест. Бас: Никога не записвай нищо с какъвто и да е ефект - визирам споменатия от теб компресор. Ако не уцелиш настройките или после в микса нещо не те кефи - вече не можеш да го промениш. Същото важи за китарни сола с дилей и т.н. На баса пробвай софтуерен бас АМР или импулси или и двете. Идеята за втори бас трак с драйв е добра и често има готин ефект при правилно блендване! Китари: Чак гадни не са, но можеш и да ги подобриш. Не знам какво ползваш точно в РеВалвера, но опитай да сложиш малко външни импулси вместо тези неговите си симулации. Например RedWirez. Смятам, че ще звукнат много по-добре. Ако са записани клийн, задължително тествай споменатите по-горе плъгини на франсето - лично не съм ги тествал, защото имат само Уин версия, но съм чувал супер яки демонстрации! Аз се занимавам съвсем любителски и ако съм написал някоя простотия моля за извинение. Изчел съм и съм изгледал стотици туториали, но нямам огромен практически опит, още повече пък професионален такъв. Все пак смятам, че нещо от казаното може да ти помогне, най-вече с идеи за размисъл и още тестове. Като цяло ме кефи как е започнало да става, а и самата музика е супер. Успех! Цитирай
Ex74 Отговорено Юни 15, 2011 Автор Отговорено Юни 15, 2011 Мерси за отговорите @sw1tched, да, виждал съм този метод за подобряване на семплите, но къде има добри такива за каси/солово главно? @Baby Thomas, да, и аз съм с 2 ръце за Steven Slate барабаните, ама не мога да ги намеря по "забранените" сайтове... Поиграх си с импулсите на китарата, в момента са микснати 3, един от GuitarHacks, един от God Cab и още един God cab room микрофон. Подобрих баса и поразджурках мастър ефекта който бях забучил накрая (iZotope oZone 4) с готов присет и китарите звучаха прекомпресирани и леко пръщящи... (май?) Тия дни като направя някакъв по-значим прогрес (дай боже) от последния микс ще пусна отново за критики... Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 16, 2011 Отговорено Юни 16, 2011 Steven Slate не можеш (и няма) да ги намериш, защото са налични само за платилите. Затова предложих да ти пратя нещо за тест. Тия плъгини с готовите пресети съм чувал, че не са много добра идея. Добри са като отправна точка, но е много по-важно да изучиш какво прави всеки един компонент и да знаеш кога и как да го използваш. Това разбира се в случай, че ти се занимава по-сериозно. Инак ако идеята е да кликнеш 3 пъти и да имаш що-горе приемлив микс - go for it! Има прекрасни видео туториали за по-големите DAW софтуери (Logic Pro, Pro Tools, Cubase, etc.). Имам купчина ДВД-та с едва ли не безценна информация, които могат да ти помогнат страшно много. Не просто за интерфейса и начина на работа със софта, ами и точно за миксиране и мастърниг! Пак да повторя - ако ти се занимава. Можеш да потърсиш из торентите и да им отделиш внимание. БДУ, набавянето на по-читави от сегашните ти слушалки също може да ти помогне доста (понеже видях в съседния раздел, че планираш да купиш). Много хора твърдят, че на слушалки (т.е. не на монитори) е глупаво да се прави mix/mastering и т.н., но аз реших, че 2-3-4 проекта годишно не ми се инвестират 5-6 пъти повече средства, още повече че в типичната стая за живеене с гладки стени мониторите звучат "наполовина"... Цитирай
Ex74 Отговорено Юни 16, 2011 Автор Отговорено Юни 16, 2011 Разбира се, че ми се занимава с това, даже искам да уча висше тон режисура /sound engineering?/, ама не намирам в България къде... Като до измислим крайната версия на барабаните ще ти пратя мидито, да чуем как е с Steven Slate-a. А за въпросните туториали? Къде мога да ги намеря? Цитирай
Recommended Posts