master_gamgee Публикувано Май 5, 2011 Публикувано Май 5, 2011 Предварително се извинявам на админите ако не съм нацелил мястото на темата (много се чудих къде да я сложа)и ако темата се повтаря, макар че не открих нещо подобно, а ми се струва че една такава тема си е направо основополагаща...така де - големите музиканти пред които се прекланяме, май са прекарали повече време с инструмента, отколкото по форуми...шегичка На мен лично ми е много любопитно как и колко свирят колегите Та...колко често репетирате (би трябвало да питам колко пъти седмично, ама...) и как протичат репетициите ви...а колко репетирате и самостоятелно? Като се бутам между шамарите с такава тема е редно и аз да отговоря - ще го направя малко по-късно Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Май 5, 2011 Отговорено Май 5, 2011 Аз се стремя да репетирам пеене средно по 2 часа на ден, естеството на инструмента ми го налага, а и средата, в която се намирам предполагам от една страна налага, а от друга дава възможност... За съжаление естеството на инструмента ми обаче не ми позволява да репетирам пеене всеки ден. Когато съм уморена (основно недоспала) репетирам само останалото, което включвам в репетицията: солфеж, анализирам мелодиите на нови песни, които разучавам, преглеждам ноти, проучвам произхода на песни, чета литература, свързана с инструмента ми. Преди изпити и важни концерти отделям около 1 час за загряване, физическа издръжливост и вокализи, след което около 3 часа редувам упражнения, свързани конкретно с (проблеми в ) репертоара и кратки почивки, накрая изпявам по веднъж самите пиеси и това е . Отделно репетирам когато съм на урок: 30минути вокализи, 30 минути репертоар. С групи репетирам вече само, когато ще се свири някъде, според вида на конкретния ансамбъл(рок/поп група, хор, импровизационна група) и според това, което имаме като време. Нерядко се случва музиката да се "събира" на репетицията преди концерта. Цитирай
master_gamgee Отговорено Май 5, 2011 Автор Отговорено Май 5, 2011 само един отговор засега? (за сметка на това много изчерпателен ) явно останалите са много заети с репетиране ) айде и аз като давам акъл... с Лот Лориен свирим поне 2 пъти седмично (освен ако не сме си дали почивка след някое участие/турне/тежка студийна сесия или пък някой е възпрепятстван да дойде). Преди сериозно участие или записи гледаме да свирим поне 3 или 4 пъти седмично в рамките на 2 седмици преди съответното събитие. Самите репетиции са от порядъка на 2 часа и половина-3, но понякога (най вече в почивни дни, когато сме отпочинали) се случва да откараме и до 5 (с повече почивки, кафе, закуски, цигари, лафче) репетицията не протича по някаква схема, нямаме и наложена строга дисциплина за цигари, мобилни телефони и т.н. Просто се събираме, настройваме се, почва разсвирване, след което загряваме около половин един час с някои парчета и после почваме да работим по нови парчета...ако се готвим за участие, почваме направо с предвидената програма, като почваме с по леките парчета за загрявка. Като решим че сме уморени се прави пуш пауза (за който дими), иначе някой ако му се налага да говори по телефона или да посети нулите се спира по всяко време. Самостоятелно гледам всяка вечер (когато не съм на репетиция) след работа да посвиря поне час (ако не съм скапан). За целта връзвам една миди клавиатура в компютъра, тъй като клавира ми е достатъчно обемен и тежък за да го мъкна постоянно, а ползвам нередовен и неудобен градски транспорт и пътувам дълго. В момента обаче компютъра ми е в студиото за известно време така че в къщи не свиря - само ако остане време в студиото или ако имам време да ида по рано в репетиционната. Цитирай
Tozi Отговорено Май 7, 2011 Отговорено Май 7, 2011 Всеки ден поне по 4-5 часа самостоятелно а доста често между 6-7 часа. Репетиции с гупи - рядко. Най често на репетиция се минава музиката по веднъж като се обръща внимание на по-трудни части. Предпочитам на репетиции да не се губи време с учене на материал - всичко се прави в къщи предварително като при събиране на група само се доуточняват подробности и евентуални неясности в партитурите. Държа доста да не се свири в паузите между парчетата или при уточняване на музиката - както се казваше едно време: да не си надуваме главите излишно. Цитирай
misterj Отговорено Май 7, 2011 Отговорено Май 7, 2011 В момента 4-5 пъти седмично. Трябва ни специфичен репертоар и наблягаме на него, преди да се върнем към :нормалните" песни. Тъй като свирим с програмирани барабани и бас, предварителната работа е важна, а на репетицията уточняваме структура на песните. Естествено всеки се е подготвил самостоятелно вкъщи. Цитирай
Mairomaster Отговорено Май 10, 2011 Отговорено Май 10, 2011 Аз и басист-вокала на групата + приятеля компютър с точните си барабани, почти всеки ден по 3-4 часа. А барабаниста и втората китара се включват само уийкендите, че през останалото време са на даскало, а учат в друг град и немогат да свирят с нас. Цитирай
trendkiller Отговорено Май 10, 2011 Отговорено Май 10, 2011 Никога не броя по колко часа на ден съм свирил, струва ми се непродуктивно. Всеки месец решавам какво ще се свири за техника, репертоар (нов и поддръжка на стар), sight-reading и т.н. За мен по-важното е да се записва какво (не) съм свирил на ден, така че в края на месеца, като тегля чертата се вижда какво и защо нещо се получава или не. Скрийншот от тази седмица: Цитирай
dedo pop Отговорено Май 27, 2011 Отговорено Май 27, 2011 Ей тоя господин от подписа всеки ден 6 сесии по 45 минути с 15 минути почивка между сесиите. И още е мнооого далеч от връстниците му. И двамата се надяваме до три години да ги настигне. Цитирай
Ground Отговорено Ноември 8, 2011 Отговорено Ноември 8, 2011 Машини! Аз успявам да посвиря между 1-3ч. на ден след работа, като упражненията ми са около 45мин. а после свиря някви парчета. През уикенда ми се събират мин. на ден. Свиря от 7-8 месеца, но явно доооооста изоставам, а и бая късно се хващам. Как са ви структурирани упражненията, първо какво, па после? Нямате ли проблеми с ръцете и ставите от толкова свирене? Цитирай
Басурендер Отговорено Ноември 8, 2011 Отговорено Ноември 8, 2011 Аз обикновенно отделям по половин час на работа за да репетирам , това , което е свързано с групата. В къщи след вечеря се случва да свиря половин един час, но съвсем хаотично , без никаква логика или цел...просто си дрънча за разтоварване. С групата свирим 1 по-рядко 2 пъти седмично по 2-3 часа. Цитирай
Hillbilly Отговорено Ноември 8, 2011 Отговорено Ноември 8, 2011 Ама имаме сериозни проблеми,аз съм с тендовагинит (разтегнато сухожилие) на дясната ръка,ма като тръгна да свиря на сериозно пия 1 водка или джин за отпускане с много безалкохолно и купонясваме както се казва,но аз свиря блус,не гоня скорости. Цитирай
liquid_death Отговорено Ноември 8, 2011 Отговорено Ноември 8, 2011 С групата за жалост само по веднъж седмично, а иначе - сам когато ми скимне да се накефя на звук Цитирай
Blackout97 Отговорено Ноември 9, 2011 Отговорено Ноември 9, 2011 Когато имам време свиря към 3-4,понякога 5 часа,а иначе гледам по 1 час всеки ден. Цитирай
Recommended Posts