Jump to content
Българският форум за музиканти

Това липа ли е или шперплат?


Lord Shredulous

Recommended Posts

Сетих се за гадната партида шперплатени булети от 2005 и реших да проверя моя.Гледам не е баш като вафла...по скоро като гофрета , а отстрани - дърво без ивици и шарки,т.е. мяза на липа.

Какво е туй чудо ? А и какво да направя на некджойнта ,че е в окаяно състояние ?

64010957316791217091302811669U6NIMu0ms5qYUvtaQ5xZ.JPG

Редактирано от Lord Shredulous
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не е шперплат..спи спокойно..И също така не ми прилича на липа...., но от тази снимка само това мога да ти кажа...По прилича на дърво , което прави пепел...(жар) ,не ,че ще ти се наложи да правиш барбекю с нея ...ама знаеш ли..

Редактирано от Басурендер
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето така е направена китарата http://www.youtube.c...h?v=fp8rM3LvBc4

 

Идеята е добра , но пише в specs,че за разлика от останалите стратокастъри на Squier,които се правят от ясен,елша,агатис и липа,

то булетите се правят само от липа,като някои от 2005та са от шперплат...

На външен вид определено не прилича на липа , поне това по средата...иначе че дървото е меко,като пластелин направо :rolleyes:

Реших да махна отзад капака на тремолото,но да завия обратно винтовете в дървото...то взе та се вдлъбна и се отчупи и част от боята:hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам китара Career Strat, която е направена от подобно светло, меко дърво. Не мисля, че е чак като пластелин, обаче на 2-3 дупки болтчетата вече им заминаха резбите. Е не падат чак болтчетата, ама и не могат да се стегнат добре, като останалите. Та и на мен ми е интересно от какво дърво може да е китарата. По принцип я дават, че е от липа, ама няма нищо общо с липовият ми Cort, а за него съм по-склонен да вярвам че е от липа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без претенции имам известни познания в материалознанието. Поне що се отнася до по-познатите дървесни видове, който са разпространени и на нашата географска ширина. Та в този ред на мисли смятам, че това прилича на липа, с уговорката, че снимката е отвратителна.

Има значение от коя част на дървото е добит въпросния материал, а освен това при дървесината както при хората има известни разлики. В смисъл - една и съща дървесина по вид да изглежда различно. Факторите не са един и два!

Това на снимката определено не е шперплат /многослойна дървесина/, или има някаква "магия"! Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правят ги от каквото имат.Моят определено не е от липа.Направен е от някакво твърдо и тежко дърво вероятно екзотично, с червеникаво -кафяв цвят. прилича ми на бук ,но има пръстени.Няколко пъти съм я чукнал ,но дървото не се деформира пада само боята.

Дървото на снимката е липа , има характерният светложълт цвят и прави годишни пръстени плюс меката дървесина.Сухата липа е много лека, това също е признак, по който може да се направи сравнение.

Редактирано от дедо
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Cort-a ми, споменат в предишният пост, е доста тежък, да не кажа прекалено. Възможно ли е, това да е поради използването на не-добре изсъхнала липа? Донякъде си мисля, че и от флойда идва масата, ама и самото дърво доста допринася си мисля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mairomaster, едва ли флойда има Съществено отношение към теглото на инструмента. По-скоро това потвърждава предния ми пост - дървесина от едно и също семейство от различни географски зони. А може "Корт"-а да не е изработен от липа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за различните географски зони е съвсем вярно.Едно и също дърво израсло в по-топъл климат има по- голяма плътност и по-голяма здравина от същото дърво расло на север.За това би трябвало да има и разлика в теглото.Но, китарите не тежат много, така че, разликата, между едното и другото дърво не би трябвало да е осезателна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.