bmo Публикувано Март 28, 2011 Публикувано Март 28, 2011 Да ме прощавате за тъпия въпрос, но някой може ли да обясни каква е разликата между "jumbo frets" и "medium frets"? Имам предвид разлика в конструкция, външен вид, размери (ако има такава) и т.н. Цяла вечер ровя в нета, включително претараших и информационната тема във форума, но никъде не намерих ясна информация с конкретни разлики и евентуално снимки за сравнение. Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 28, 2011 Отговорено Март 28, 2011 (Редактирано) Разликата е единствено (поне според мен) колко сила ще ти трябва за натиск върху струните! Джъмбото са малко по-високи и по-дебелички (май от там им идва и името), идеал за рок и блус, ако ще шредваш медиума е за предпочитане, че там "агресията" е голяма Това го казвам наизуст, ако не съм прав ... утрепете ме с пържоли! Лютиерите да се изкажат Поздрави! Герги Редактирано Март 28, 2011 от Георги Тотев Цитирай
checho Отговорено Март 28, 2011 Отговорено Март 28, 2011 нищичко не разбирам по въпроса, но търсих между 10 и 20 секунди и вторият резултат в гуугъл от търсене "jumbo frets" показа това, всичкото накуп: http://www.warmoth.com/Guitar/Necks/FretSize.aspx http://www.lutherie.net/fret.chart.html http://www.warmoth.com/Assets/ProductImages/FW6105.jpg http://www.lutherie.net/dunlop.fretwire.chart.old.simple.jpg има цифрички и картинки, надявам се са размери и конструкция поздрави \/ Цитирай
bluelemon Отговорено Март 29, 2011 Отговорено Март 29, 2011 Герги точно обратното е. За блус и рок са по-подходящи медиум прагове, защото струната има повече контакт с фретборда и повече чувство. При джъмбо и супер джъмбо идеята е с минимален натиск да извлечеш тон. Идеално за шредъри, легато и т.н. Почти не се усеща фрет борда. Всичко това разбира се е относително. Аз съм със най-големите прагове на Дънлоп и звука на китарата ми се промени коренно след смяната. Повече състейн и лекота при свирене. За хора с малки и не толкова тренирани ръце е доста удобно. Цитирай
NoOne Отговорено Март 29, 2011 Отговорено Март 29, 2011 Едната ми китара е с джъмбо. Хем са по-височки, хем са по-закръгленички. Става нещо като псевдо scalloped, много лесно вибрато(просто донатискаш струната). Доста време свиквах, но предполагам, че за нормален китарист ще си е чисто предимство. Цитирай
crionic Отговорено Март 29, 2011 Отговорено Март 29, 2011 Както се вижда от линковете,които checho е пуснал,разликата в моделите и наименованията варира при различните производители.Примерно преди време се бях заинтересувал от Extra jumbo праговете и се оказа ,че разликите им с Jumbo праговете са минимални и това се дължи единствено на различните производители и техните стандарти. Иначе като усещане не бих казал,че е по-лесно да се свири на Jumbo,просто е различно.Все пак всеки си има вкусове и разбирания за лесно и удобно. Цитирай
NoOne Отговорено Март 29, 2011 Отговорено Март 29, 2011 Иначе като усещане не бих казал,че е по-лесно да се свири на Jumbo,просто е различно.Все пак всеки си има вкусове и разбирания за лесно и удобно. Отново да уточня. Свири дори по-трудно. Ако понатиснеш малко повече, височината на тона вече е друга. Иска доста прецизност при фретване на тона, на която за съжаление не винаги съм способен(това поради бездарие ) Повтарям, че за нормален китарист, не би трябвало да е проблем. Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 29, 2011 Отговорено Март 29, 2011 @bluemoon - така се получава като пишеш коментари на няколко бири. Точно обратното исках да кажа, ама ей на - направо съм си за бисерите Поздрави! Герги Цитирай
bmo Отговорено Март 29, 2011 Автор Отговорено Март 29, 2011 А, пиши си, Герги. Поне да се види, че не само аз не съм наясно с тематиката Цитирай
Mairomaster Отговорено Март 29, 2011 Отговорено Март 29, 2011 Отново да уточня. Свири дори по-трудно. Ако понатиснеш малко повече, височината на тона вече е друга. Иска доста прецизност при фретване на тона, на която за съжаление не винаги съм способен(това поради бездарие ) Повтарям, че за нормален китарист, не би трябвало да е проблем. То и за почти всеки китарист, със стаж няколко месеца, не би трябвало да е проблем. А със джъмбо, почти всичко е по-лесно. Като започнем - бендове, вибрато, барета (че и нормални акорди), бързи сола, слайд може би и др. А иначе по-трудното е, примерно, че по-лесно се събарят струните извън грифа. Цитирай
Recommended Posts