Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработка на китарен кабинет


Recommended Posts

Излшно е да питам дали си го стягал със стеги по време на залепянето. Струва ми се, че не си! Желателно е ама и така ще върши работа. Давай газ - смело!

 

P.S. Ако имаш стеги или можеш да вземеш на заем не се колебай ;) !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 145
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Мхм, те и finger joint връзките вършат работа :)

Нямало е защо да се притесняваш да слагаш винтове.Даже те биха притискали по-добре докато изсъхне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако диблите са омазани с лепилото и са набити яко, нито винтове, нито скоби са нужни. Разбира се плоскостите трябва да са равни , а не изкорубени, и срезовете да са правилно направени.

Диблите позволяват по-късната обработка на ръбовете със заобляне, което при винтовете си е тесла отвсякъде, особено при фрезоване!

Всичко зависи от материалите, технологията, ръцете и ума. До сега bluelemon се справя учудващо добре!

Дано сапази стила на работа така до края.

 

И понеже, така да се каже съм замесен в темата, ако човекът желае и има възможност да си донесе произведението, му обещавам едно измерване, ей така, за собственото му удовлетворение и за качествен завършек на темата. Дори да не излезе идеалното тяло, ще покаже нещата в истинския им вид.

Пък кой знае, може да се пинне темата като важна и да послужи за наставление на други желаещи да се пробват?

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изключително ми допада подхода и начина на обяснение на мистър Parni!!! Ако повечето съфорумци бегло напомняха нему в изявите си, то форумът безспорно щеше да е едно по-добро място... Това като констатация и мечта. Сега по темата:

Принципно си падам малко дърводелец /в профисионален план :)/ та от личния си опит да споделя - винаги е по-добре да се използват скоби /стеги/ при сглобяване и слепване на детайли. Признавам, досадно е и забавя процеса особенно когато те е обзел ентусиазъм, но това е част от "играта" и така повелява технологията.

Разбира се всяко правило си има изключение /колко удобно/ и както по-горе казах, в дадения случай не е фатално - препоръчително е! Бях споменал, че съм сглобил и облицовал доста озвучителни тела. Това бяха боксове за озвучаване на дискотеки и клубове където целта на DJ-я е да ти откъсне главата. Сещате се за налягането в бас боксовете и не само. Не се ли залепят перфектно, започваха проблеми от типа на скърцане, пър..не и други характерни звуци. Давам си сметка, че кабинета на колегата няма да се товари толкова и все пак здравината не е за пренебрегване!

Дааа, Bluelemon за сега се справя доста добре. Сигурен съм, че така ще е докрая!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въх много благодаря за добрите думи и похвалите. :) След като сглобих основната конструкция отгоре имаше една саксия с дръвче в нея, мисля че свърши чудна работа. За вътрешната конструкция щеше да е добре да има стяги, но по 3лв. парчето щеше да ми дойде малко множко при положение че едва ли пак ще ги ползвам. Дървесината която лепя е доста мека и хигроскопична и в характеристиките на лепилото пишеше че понася запълване на луфтове и пукнатини (на други лепила пишеше че не носят) мисля че се получи добре. Има на няколко места дето не ми харесва, но много хубаво не е на хубаво. И сега срам не срам ще си призная че малко се "понааках". От предната страна нещо съм се отнесъл и сега след поставяне на панела вместо 3см. остава 1см. Тук малка промяна в плана ще трябва. Ще нося на дърводелски център да ми изрежат отворите и да фрезоват отвора за говорителя за да го вкопая. Тъй като дървена рамка няма как да стане, решетката за говорителя и тя отпада за да спестя място. Ще потърся метална решетка, подобна на тази като на калориферите (много ме кефи) или друга някаква и с дистанционери ще я хвана за предния панел. На меса буги кабинетите са така. Одеве праснах напречните летви с по два дюбела всяка и доста лепило и от страните. Набивал съм диблите по няколко милиметра навътре и отгоре малко лепилце да запечата. Туй то, ще ъпдейтвам като има напредък. Parni Valjak много благодаря за предложението. Ще го обмисля и евентуално като имам път към София може да го донеса бокса. Имам доста приятели и ходим на гости чат пат. Даже скоро планираме пътуване и може да го донеса по скоро от очакваното. Честито на именниците! cheers.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колко е дебел кантът на високоговорителя? Толкова трябва да е вкопаването. Предполагам, че говорителя е тенекиен, и се надявам кантът да не е по-висок от 10-тина mm. Дори да е повече, не бива да се оставя по-малко от 10-12 mm от панела под говорителя. Бях споменал, че ако трябва да се вкопае повече, от вътре се поставя дървен ринг или квадрат, на който да се закрепи говорителя, ако предния панел стане тънък или изобщо се продъни, за да се скрие говорителя.

Като гледам какви грешки си направил, очаквам и обема да е станал "някакъв"... Поставянето на вътрешния ринг/панел, ще яде от обема. Не мога да преценя как да се направи, защото нямам размерите на досегашното "постижение".

Да добавя по въпроса за предната дървена рамка за плата. Може да се направи от 10mm, и да стане точно колкото излизат страните, а може да е и малко по-висока. Зависи как ще я оформиш. Едно удачно решение е едра решетка от метал, и върху нея - плат. Така е направена една от сериите студийни монитори на JBL.

Не разбрах какви дюбели си сложил и какви са тия "напречни летви"? Защо изобщо си сложил дюбели?

Като пишеш, гледай да става ясно на четящите, че така май само ти си разбираш:).

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами канта на говорителя е 8мм. Значи ще останат 13мм от панела под него. Обема се променя в повече с толкова колкото е обема на предния панел, като евентуално това може и да се компенсира от летвите вътре. Напречните летви са 4 на брой и са в четерите ъгъла по късата страна на бокса. В същност в момента всички летви образуват правоъгълник като мислено махнем панелите от шперплат. Ще снимам ако не е ясно. За предния панел може и така както казваш да го направя. Само специален плат ли става или може и някакъв друг?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам за фалшивата тревога girl_cray2.gif обема не се е променил. Точно сега го премерих с рулетката и е колкото беше и на чертежа. Грешката в сметките ми е в издадената част, която е за рамката. Вместо 5 съм оставил 3см, но така просто рамката ще е 10x10. Ето нагледно за тези напречни летви за които говоря. Всичко засега е по план.

 

 

imgp0038z.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак не разбрах за дюбелите?

Платът трябва да е акустично пропускащ - да не създава съпротивление на въздушния поток. Колкото по-рехав, по-добре, но все пак трябва да закрива визуално това под него. Разходи се по магазините за платове и избери нещо подходящо.

За защита от дураци трябва да има и нещо здраво от вътрешната страна, иначе може да влезне нечий крак в говорителя;).

13-те mm мисля, че ще са достатъчни за закрепването. Ще слагаш ли гайки от вътрешната страна на предния панел? Нали знаеш - има специални самозакрепващи се в дървото. Може да минеш и със самонарезващи винтове, нали няма да сваляш говорителя ката ден...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рамка 10/10мм. с габаритите на тази кутия няма да свърши работа! Как смяташ да опънеш плат върху тези летвички, без да ги деформираш.

Предложение: направи надстройка на корпуса отпред. Използвай летви с размери 22мм. на ?мм/толкова, колкото да си върнеш първоначалния р-р, който ти трябва. Закрепи ги по същия начин, както всичко до сега. Последващото обличане с кожа или плат ще заличи компесиращите летви. Не смятам, че ще пречи на звука.

 

Понеже сега виждам следващите коментари - дюбел=дибла, така го разбирам аз. Грешка на езика. За плата, търси травира, така се казва. Доста подходящ за целта. Разтеглив е и се опъва добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правилна забележка! Ако рамката е дебела 10mm, но широка 20 или повече, няма да се огъне. Даже може да се използва плоскост, която да се фрезова/ изреже така, че да има отвори само за високоговорителя и отвора за BR, като там трябва да е по-голям с 10-20mm, за да не повлияе на настройката. Тя и без това не се знае колко ще е точна на базата на рекламните параметри...

Така рамката ще стане достатъчно здрава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Май аз бъркам понятията дюбели и дибли. Ако е така дюбели няма никъде. Това което исках да кажа е че тези летви които съм снимал пак са лепени и ковнати с дибли като всичко останало. Всичките крепежи съм ги купил вече, включително и гайки със шипове за говорителя. Във евроболт (благодарение на nikifena) има крепежи за чудо и приказ. Току що открих фирма и то в Пловдив произвеждат всякакви мрежи и перфорирани ламарини. От там ще взема едно парче колкото за преден панел и ще го направя по този начин както е ей тука. След това посредством летви 10x10 или дистанционери ще го бодна. tatkoogi благодаря за хитрата идея с надграждането, но дърводелството не ми е стихия особено като нямам и материална база. За плата четох че трябва да е акустично пропускащ. Щом казвате че мога да проверя и по магазините за платове явно не е нужно да е преден от млада девственица hysterical.gif Ще проверя за травира. Жената току що ми каза че бабите имали такива травирени рокли green_angel.gif ох ще си сипя една бира че се препотих.

 

П.С. Всъщност наистина да се надяваме че тази програма не е рекламен трик и сметките са поне на 90% верни. :) ако не, здраве да е.

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За да ви разсея малко. Тъкмо се връщам от дърворязаницата. Обрулиха ме 10лв. за двете дупки и фалца за говорителя. Поне стана добре. To be continued...

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.