Jump to content
Българският форум за музиканти

wiseppman

Members
  • Мнения

    273
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    21

Мнения публикувано от wiseppman

  1. Много трогателно... с умиление и аз, сигурно като много други, си спомням всички малки и големи стъпки към мечтите си. И накрая компютрите промениха всичко... и хайде наново, за добро или зло. Но все пак зависи и от музикантите и тяхното си оборудване.

    Между другото аз работя с това. Гадно ми е, че на лаив работи само с iPad, но студийно се спрявя добре.

    image.thumb.jpeg.090205772581e4fec7428fe5834d6e48.jpeg

    • Like 1
    • Thanks 1
  2. Focurite има едно предимство- всъщност 5 вътрешни миксера (зависи с колко входа е, аз със +Pre - 16 канала). Това означава, че може да пренасочваш към външни джаджи (еха, халове и др.) и да връщаш паралелен сигнал. Също така има голямо удобство- вкарва отделно сигнал от компа- YouTube, плейъри...

    Ето как изглежда моя:

    image.thumb.png.c91d1b9e5acb7f3083a28d466755fc40.png

    • Like 2
    • Thanks 1
  3. Китаристите не са цигулари- един звук- и това е...

    Защо клавиристите ще изполват хиляди (да, хиляди) звуци, а ние да не използваме и по-различно звучене. Трябва ли да си умрем със звуците от 60-те?

    • Like 1
  4. Аз отдавна си свиря с процесори. Най-доволен съм HELIX-а (Helix Rack и педалиерата). Купих си хубави пресети и IRs-и. Ставаше въпрос за VST-та- купих си и Helix Native. Така вече съм си свикнал със звука- харесва ми и ме задоволява.

    Ето един лаиф- свиря директно в PA и с Variax. Естествено записа е кофти- от камерата:
     

     

    • Like 1
  5. Е, все пак има разлика. FRFR високоговорителите са предназначени да звучат добре с всеки звук и във всяко пространство, докато студийните монитори са предназначени за критично слушане – трябва да можете да чуете звуковите несъвършенства, за да можете да ги коригирате.
    Има зависимост с отдалечеността за слушане. Студийните монитори за за близко слушане, докато при FOH има FullRange но в зависимост от разстоянието някои честоти отслабват, затова в добре проектирана PA система се налагат корекции, затова не са FlatResponce пък и често са си многокомпонентни- отделни ууфъри, среди, високи, управлявани с кросовъри и т.н.
    Аз използвам китарни синтезатори и преди ползвах акустични усилватели, за да имам пълен честотен обем. Сега използваm и IRs с FRFR активни монитори до мен. Така се чуствам удобно с познатия звук зад гърба и се надявам на озвучителя за останалото.
    Не знам дали го обясних добре, но в резюме- FRFR ще ви трябва за синтезатори, процесори с IRs или специализирани усилватели (най-общо казано). 

    • Like 2
  6. На 22.05.2022 г. at 0:50, Koobenot написа:

    Да де, ама аз все още не схващам каква е разликата между FRFR озвучително тяло и многолентово озвучително тяло (3-лентова "колона" за PA примерно) или пък мониторна система за вкъщи. Какво ми дава това FRFR спрямо студийни монитори/добър монитор за live?

    Какво е FRFR? Почти същото като PA високоговорител или монитор, но с пълна честота и плоска реакция (FRFR) и осигуряват точно това. Те са предназначени да дават неоцветен, чист звук. Точно както всеки китарен усилвател осигурява уникален тон, FRFR мониторите са обратното. Осигуряват точно и еднакво ниски, средни и високи, в никакъв случай V-shapped.

  7. На 8.02.2022 г. at 19:50, Evtim Djerekarov написа:

    Мда, на мен единствено идеята Neural -> DI -> poweramp (ss or tube) -> китарен кабинет ми се струва смислена за репетиции и за а живо (евентуално, за записи, ако се получава искания саунд). Но за вкъщи.... защо?!?

    FRFR (Full Range Flat Response) има голямсмисъл ако ползваш по-модерен саунд, синтезатори за китара или някой от големите- Helix, Axe, Kemper. Но по принцип китариста си свиква с един звук и си го търси, дори и в къщи. Мисля , че е оправдано FRFR или добри студийни монитори и у дома, аз го правя.

    • Like 1
  8. Преди 5 часа, Panzergrenadier написа:

    Децибѐл  за измерване  най-често  на мощност. Логично, работата с еквилайзера при мастерирането ще е различна, ако даден трак от песента е записан с различна мощност. 

    Примерно има има разлика между dBv и dBu- разлика във волтажа.

    А има и още при акустиката dB SPL, dB SIL, dBA, dBB, and dBC и т.н.

    Формулата за мощност е работата извършена за единица време. А работта е произведение от силата на тока по напрежението и времето.

    А в звукозаписа все пак си има някакви стандарти и за аналогов запис и за цифров.

    Също така има разлика в нивото на сигнала за домашна техника и професионална, за микрофон- линия-инструмент и всичко това както по-горе посочих е свързано и с мощността, ако разбием формулите. 

    И тук идва ползата от компресорите- Фил Спектър е записвал с пет китари и в сутерена с микрофони и говорители, за да добие необходимия му халл за Wall Of Sound. Сега умелото използване на компресори, но отделно за всеки инструмент, а не толкова за мастера, може да даде желания звук.

    • Thanks 1
  9. Благодаря за съветите!

    Аз само пробвах, но от поста на  ciriljhonson се вижда, че си трябват специални инструменти и явно ще ги сменям с неръждаеми. Така или иначе късам 1-ва и 2-ра струна поне един път в седмицата, не ми е важно износването. Лошо е в този Ковид , че тук наблизо няма лютиери и трябва да търся, май във Варна имаше. Дано намеря джъмбо неръждавейки.

     

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.