Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

На свинче звънче каза Диката, когато споредлих с него моята налудничева идея относно китарката ми.

Няколко думи за самата нея: Преди 10тина години си я купих от музикалния магазин "дупката" в Пловдив за крупната сума от 60 (шестдесет) лева. В последствие реших, че са и нужни читави ключове и взех такива за още 30 лева !! Китарата вече струваше 90 лева. В последствие тогавашният ми майстор по китарите Пламен от Асненовград я взе, за да я оправи - смяна на праговете, преправяне на струнник и натягане на шиш. За тази работя до колкото помня платих 40-50 лева. В последствие Пакно (pacman) направи грифът черен и пак по онова време и турнах едни Ibanez адаптери :). Стана китара за метъл. Така беше много време - сигурно едно 4-5 години. Скоро купих от musicman - Рафо чифт лъскави адаптери ала лес пол и ми дойде налудничевата идея да я постегна: Смяна на рамките на адаптерите, суича за адаптерите, цялата електроника и планката която държи буксата.

Получи се това:

IMG_2901.jpg

IMG_2898.jpg

IMG_2902.jpg

IMG_2903.jpg

IMG_2904.jpg

IMG_2906.jpg

Общо взето тези рингове ми дойдоха скъпички. Не очаквах да са толкова - по 15 лева на ринг + 3 лева за планката за жака.

с две думи имаме на свинче звънче :)

ПС: Забравих да добавя, че и смених струните - последната смяна на струни беше преди 3-4 години :D

Отговорено

Чудна е :)

Само като си се захванал, защо не премести потенциометрите от другата страна, че да са си на място т.е. като за левичар или просто не ти се е занимавало чак полкова много?

Отговорено

^ щото трябва някой да и копае нова дупка.. става дълга и широка. Аз така съм и свикнал вече :)

Поне жакът е отдолу защото преди стърчеше отгоре и ми пречише много

Отговорено

Дървото на тялото изглежда страхотно :) Не знам какво си го правил освен лакиране... може би слаб йоден разтвор? Много е яко, страшно античен изглед. Кърти плочки и лепи мивки! И адаптерите... рисувано ли е?

Фен съм, чакам част ІІ :thumbs_up:

Отговорено

Не знам защо всички мислят, че потенциометрите трябва да пречат. Досега съм свирил на много десни китари и на нито една не са ми пречели потенциометрите.

Отговорено

@fusion: Човече, не знам какво страхотно виждаш в това изтръпнало дърво. Все пак това е българска китара. Иначе тялото си беше така. Така я купих. Някой преди да я взема се е опитал да направи сънбръст, но доста калпаво. Като цяло китатата е за в коша, но я държа само защото ми е удобна. Хардуерът изобщо не и подхожда, ама само това мога да оправя по нея. Ако тръгна да я ремонтирам сериозно наистина трябва да сменя всичко - тяло и гриф. Иначе просто не си засулжава... :ok:

Иначе ринговете за адаптерите са от месинг лазерно гравиран и после лакиран, за да не се цапа от пръсти.

Малко ме е яд, че не се сетих да я снимам китарката преди всички тези интервенции. Преди изглеждаше много зле - рок енд рол положение хехе :lol:

Отговорено (Редактирано)

Поздравления :lol:

Звънчето изглежда добре, а и свинчето има какво да покаже :ok:

Имам само 1 забележка - става дума за винтовете на рамките на адаптерите.Тези за права отверка, малко не ми се вързват, не можеш ли да ги замениш с нещо по-финно за кръстата.Иначе самите рамки са маниашки!Поздравявам те!(предполагам си използвал тези винтове, заради месинговия цвят, но отворите за права отверка, а и формата на главите им, не са от най-финните, което противоречи с доста изисканите и финни рамки...страхотни са!)

Иначе за кирката - мисля , че не си прав, ако се изшкури, оправят се дефектите по дървото(както скоро правих с дървен прах и пва лепило), изшкури се опита за сънбърнст и всякакви остатъци от боя(особено е гадно остатъци от боя под които прозират бразди от шкурене...и то едро...) и се завърши с боя или само лак+къстъм рисунка за прикриване на дефектите, може да стане страхотна китарка!За грифа, ти ще кажеш дали става, но като цяло непоправими неща няма....

Още веднъж те поздравявам за "лаченето" и апелирам да проявиш още малко мотивация и да превърнеш китарката в наистина красива метла :rulez:

БТВ скоро и аз ще почшам един проект по една руска китара, която е в пъти по-зле, но се надявам за 2-3 месеца да възтановя :Piano:

Още веднъж - Браво!Само така!

Редактирано от liquid_death
Отговорено

В интерес на истината китарката е наистина добра. Не съм й чувал гласа, но съм я държал в ръцете си и съм дрънвал няколко акорда на нея, дори със старите й струни акустично си звучеше ОК. Има удивително нисък екшън и грифът е с много приятен профил.

И според мен си струва да се направи пълна реставрация на китарата - тогава ще стане уникална. Шарката на дървото е хубава, но поправките около бриджа и старите дупки за потенциометрите, както и дупката между двата адаптера трудно ще се скрият. Но евентуално запълване и един хубав фурнир отгоре със сънбърст или тъмен байц ще направи китарата маниашка! :) Стига на Ники да му се занимава. :)

Отговорено

^Благодаря

Приемам забележката. Всъщност идеята ми беше друга, но нямах търпение да турна звънчетата, и за това сега е с тези болтове.

Отначалото мислих да сложа фрезенкови винтове, но тогава трябваще да правя скосен отвор за съответните дупки и щях да прецакам лака на ринговете. Те са лакирани, за да не остават пръсти по тях. В последствие исках да сложа винтове които наподобяват тези на адаптерите - тоест кръгли не фрезенкови кръстати - неръждавейка или месинг. Да обаче вчера беше петък и не ми се ходеше до магазина за болтове - тоест само тези месинговите имах под ръка вкъщи.

Относно китарата. Колкото и лачена да става тя пак си остава БеГе метла. Дъските нямат това звучене което трябва да имат. Самата конструкция на тялото е абсурдна и скриването на дефектите няма да оправи звука. Тоест времето и средставта загубени за ремонт ще са само в полза на визия и на нищо друго. Предполагам, че на всички нас ни е ясно - една китара звучи тогава когато има готини дъски и лак.

Все пак трябва човек да си губи времето понякога с такива занимавки :) хехе

Отговорено
@fusion: Човече, не знам какво страхотно виждаш в това изтръпнало дърво. Все пак това е българска китара. Иначе тялото си беше така. Така я купих.

Е, това не го знаех :) Исках да кажа, че изглежда страшно олдскул и реагирах така, понеже реших, че си го постигнал толкова успешно нарочно :) В момента и аз се занимавам с един кремонокастер, ще обменим снимки скоро :)

Отговорено

^ Давай, да живее DIY

Аз нищо не съм правил по визията на тялото. Такова го купих и такова си остана. хехе

Знам че китарата преди е била червена и някой е махнал боята и я е лакирал. Личи си на някои места просто червената боя

Отговорено
^ Давай, да живее DIY

И аз бачкам по моя Stagg. Ще кача снимки като я завърша, сега изглежда изключително грозно, особено на репетиция, когато стои до Jakcson DKMG на другия ни китарист.

Отговорено (Редактирано)

Дай да чуем малко джангърче...

Пипни малко сънбърста...

..Но имайки предвид цената на китарата и цената на ъпгрейдите по нея, би било по-правилно да се каже: "на звънче - свинче" :no:.

Сериозно.. мислил ли си за някакъв сънбърст?

Редактирано от Baby Thomas
Отговорено

^^ няма кой да си играе с боядисване и клепане. Най-малкото в тези неща съм бос.

^ бяга :) кво ти пука.. рок енд рол. Кой ти свири на първа струна :greenangel:

Бяга защото тялото и грифът са от различни китарари. грифът е малко по-тесен. Поради тази причина е правен и тоя странен струнник. Като цяло като дрънкам на първа, номера минава, като повдигам само нагоре.