Boro Публикувано Септември 26, 2006 Публикувано Септември 26, 2006 И трите предложени за гласуване марки адаптери са отлични, но не представят елита на производителите... Общо взето, манията да се пробват различни адаптери и произлезлия от това доста печеливш бизнес започнаха в началото на '70-те години - простата причина беше, че след купуването на фирмата Фендер от Си-Би-Ес през 1964 година производството на китари беше ужасно развалено! Нормално - без гения Лео Фендер не можеха да направят нищо! Общо разпространено становище е, че Фендерите от 1965 до 1983 просто свирят кофти. Та затова китаристите се ориентираха към различни ъпгрейди, а най-лесният беше смяната на адаптерите с по-качествени. По онова време най-големият майстор на адаптери беше Бил Лорънс, а неговите О Би Ел направо бяха върхът! Но при него започнаха да работят трима чираци - младичките тогава Кент Армстронг (син на небезизвестния Дан Армстронг), Сиймур Дънкан и Лари ДиМарзио. След като научиха занаята те се отделиха и направиха самостоятелни компании, а останалото е известна история! ДиМарзио се ориентира към масовия пазар, Дънкан продължи старата традиция, а Кент Армстронг пое елитните клиенти - при него всичко е наистина ръчна изработка, прецизно конструирано и изпипано до най-малкия детайл, което осигурява наистина великолепен звук, но и определя леко по-височката цена. Ако ви изпадне възможност непременно пробвайте адаптерите на Кент Армстронг - звукът на китарата ви направо ще оживее! Сега вече има и корейско производство, но на тях честно си е написано "Дизайнд бай Кент Армстронг" или "Кент Армстронг Дизайн", по което ще ги познаете. Макар че и те съвсем не са за пренебрегване. Между другото, най-скъпите Къстъм-шоп Фендери са оборудвани именно с адаптери на Кент Армстронг и това явно не е случайно! Цитирай
bobalan Отговорено Септември 26, 2006 Отговорено Септември 26, 2006 научих нови и интересни неща, благодаря. Цитирай
TONY Отговорено Септември 26, 2006 Отговорено Септември 26, 2006 аз пьк ще апострофирам за фендерите - не бих имал нищо против да набарам 68 - 69 година модел не са били толкова лоши щом Джимарата ги е избрал доколкото си споням от книгата на Дукозиор - май след 71 се скапва производството- трябва да я отворя все пак за сверка ОБЛ -сьщо имат корейски лиценз който не струва Цитирай
Overdrive Отговорено Септември 26, 2006 Отговорено Септември 26, 2006 и към 80та се оправя - вземат един страт от 60те, разглобяват го на парчета и по принципа ревърс енджинеернг си оправят несъответствията в китарите които правели тогава. Lindy Fralin също са яки винтидж хендмейд адаптери Аз пък доколкото знам най-скъпите къстъм шоп фендери (от които се правят под 1000 екземпляра) не са с Армстронг (може и да има изключения), ами са си с фендерски адаптери, но навити на ръка от няква жена, която още от 50те бачкала за фендер и е правила повечето от тогавашните адаптери - сега е някъде на 85-90 години и още прави адаптери - може би по-новото поколение не могат да ги навиват по такъв начин. Бях гледал в ебай комплект такива адаптери бяха около 1800$ - правете си изводите за качеството Цитирай
Hillbilly Отговорено Септември 26, 2006 Отговорено Септември 26, 2006 аз пьк ще апострофирам за фендерите - не бих имал нищо против да набарам 68 - 69 година моделне са били толкова лоши щом Джимарата ги е избрал доколкото си споням от книгата на Дукозиор - май след 71 се скапва производството- трябва да я отворя все пак за сверка ОБЛ -сьщо имат корейски лиценз който не струва Бе моя е 74г и не виждам кво му е скапаното.В сравнение с предния ми Американ Стандарт е много по-удобен като гриф,с по-плътен тон,повече състейн,по-лек..,ама щом некво светило е казАл че са скапани,леле как се пре*бах :wall: :wall: :green: Цитирай
docc Отговорено Септември 26, 2006 Отговорено Септември 26, 2006 (Редактирано) През 1964/65г CBS придобиват компанията Fender,но Leo Fender продължава работа във фирмата,като дизайнер и китарните/басовите модели докъм началото на 70-те са негово дело(както и напр Fender Rhodes пианото).Всъщност до началото на 80-те Fender/CBS нямат разработвани други модели.Проблемите настъпват в началото на 80-те и са породени от комплексни причини - вътрешни и външни(за това - може би, друг път).А "всеобщото схващане"(според мое впечатление)е че инструментите от началото на 80-те,до продажбата на компанията от CBS на FMIC са с доста спорни качества и не са особено предпочитани. Kent Armstrong наистина се е учил от B.Lawrence(Williy Lorenz Stich) ,но не точно като "ученик",а като партньор в Repair Shop-a на Kent(наследен от баща му Dan),където B.L. е привлечен.По рано Dan Armstrong и B.L. са работили заедно(по Ampeg проекти). Не съм наясно с взаимоотношенията на S.Duncan с B.Lawrence.Знам само,че започва работа по адаптери на 16г.Разглобява и сглобява стари адаптери. Изучава конструктивните особености,от една страна,като изследва сам и от друга - като кореспондира активно с Bill Carson от Fender.Но несъмнено влияние в/у него,като производител и дизайнер имат,работата му във Fender Repair Shop - London(от края на 60-те),а и по-късните му контакти с L.Fender и Seth Lover(друго голямо име,като става въпрос за адаптери). "Манията" за подмяна на адаптери започва през втората половина на 70-те и е продиктувана от обективното развитие и еволюиране на Рок Музиката като цяло,и произхождащите от това нови изисквания към инструментите.Големите производители - Fender и Gibson,се оказват неподготвени(и впоследствие страдат от това),но "на линия" са новият отбор производители - напр. Schecter;Charvell и разклоненията им(има поместени материали по темата);Bernie Rico(както винаги "в час");Dean Zelinski... и още др. До 1970г. е нямало практика на един инструмент да се монтират S.C+HB адаптери,а първата комбинация neck S.C + bridge H.B. e през 1975(Randy Curlee с DiMarzio bridge H.B.).Китаристите са купували нови Fender и Gibson,и са ги носили в работилниците - за монтиране на H.B. при бриджа,или за пренавиване на адаптерите,за > output;подмяна на позициите с по-дебели и високи;монтиране на locking tremolo...Новите производители,се ориентират в обстановката и започват да предлагат инструменти с нужните характеристики.А най-подготвени,да предлагат адаптери със съвременни изисквания,тогава се оказват S.D. и DiM.(Специално,относно другите цитирани производители: Bill L.-по това време работи за Gibson и е далеч от възможността,да има самостоятелна политика; Кеnt А. учи нещо,някъде в Англия).Набраната инерция действа и досега,разбира се поддържана от съответното качество и стремеж за развитие. Една част от появилите се малко по-късно,самостоятелни,качествени производители на китари,се възползват от натрупания опит по време на работата в работилниците и стартират собствена продукция на адаптери (Т.Anderson;J.Suhr;PRS;Alembic;Carvin) и още немалко.Целта им обаче е,да покриват предимно собствени нужди(макар че съществува някакъв "обмен",а по-късно техните продукти се предлагат и свободно на пазара),а не да се конкурират с утвърдените производители.Други пък залагат на утвърдените(J.Tyler;Valley Arts;B.C.Rich;Don Grosh....).Разбира се има и "смесени" решения - временни;по-трайни;или с преход от единия до другия вариант(напр. ESP). В съвременните условия,съществуват доста специализирани производители на адаптери,част от които са с високо качество и претенциозност на продукцията,и макар да не са достигнали популярността и оборотността на напр. S.D и DiM. присъстват солидно и достойно в галерията.(L.Fralin;Kinman;Lollar;Van Zandt;Joe Barden...и др.) П.с. Не съм съгласен,че Kent Armstrong адаптерите са дефинитивен фактор,осигуряващ по-висока стойност/клас/качество на Fender Custom Shop;Master Built;Custom Built инструментите. Редактирано Септември 26, 2006 от docc Цитирай
TONY Отговорено Септември 26, 2006 Отговорено Септември 26, 2006 Docc -U RULES MAN AGAIN (модераторите да помслят да сменят "пристрастен " с маниакално пристрастен професор по китарните вьпроси) за Bernie Rico(както винаги "в час");- аз бих написал че е направо гениален лютиер - как бих искал само да притежавам Бен Тьрки Мокинг бьрда -за китариста на Сузи Куатро направен от Рико( не просто някакьв мокингбьрд от сина му правен за Слеш) Цитирай
MDFk Отговорено Септември 26, 2006 Отговорено Септември 26, 2006 ами са си с фендерски адаптери, но навити на ръка от няква жена, която още от 50те бачкала за фендер и е правила повечето от тогавашните адаптери - сега е някъде на 85-90 години и още прави адаптери - може би по-новото поколение не могат да ги навиват по такъв начин. Абигейл Иибара. Сори за оффа. Цитирай
TONY Отговорено Септември 26, 2006 Отговорено Септември 26, 2006 док - за да не слагам нова тема задьлбай по вьпроса G - spaced F - spaced ясно е че са размери за gibson и fender - но знам че ще бьдеш достатьчно изчерпателен по вьпроса Цитирай
docc Отговорено Септември 26, 2006 Отговорено Септември 26, 2006 Относно "G" и "F" Space това определение(Фендер/Гибсън) е по-скоро вторично.Но - подред! Принципно: Междуструнното разстояние при Gibson,като правило,е по-малко от това при Fender.Съответно и разстоянието м/у индивидуалните магн.полюси при едните и другите адаптери е различно.Целта на тези полюси е да осигурят оптимално позициониране на магнитнито поле(точно под струната и на подходяща височина) и така,да се гарантира възможно най-добра трансдюсия,със съответен тембрален и динамичен резултат. Предистория: В годините на усилено Hot Rod-ване на китари с H.B. при бриджа,са слагани Gibson-тип адаптери(предимно на Strat-тип китари),без да прави впечатление разминаването в string/pole разстянията.Но трябва да се отбележи,че резултатът от евентуалния "недостатък"(наричам го "евентуален",защото определянето му,като недостатък всъщност е субективно),се припокрива с целта на новомонтрираните адаптери, а именно - по-масивен,заоблен,топъл звук(а също така и по-силен сигнал).Най-"страдащите" от разликата в спейсинга струни - I и VI позаглъхват(но не винаги!) и това не се приема,като решаващо отклонение.Още повече,че дори се налага като стандарт и умишленото отклоняване на полюсите при H.B.,чрез промяна на ъгъла (както при Strat bridge p.u.),с цел още по-ефективно подтискане на "тънеенето"(напр. позиционирането при Van Halen). С бурното развитие на производството на Power Strat-тип китарите и на следващите ги модерни модели,клишетата съвсем се разчупват.Strat-style не са само от Alder и Ash,и от електрониката,и хардуеъра закономерно(и нормално)се иска,отново да подчертават звуковите качества на дървото(а не да ги префасонират/подтискат посредством компромисно,или необичайно приложение,за да се постигне компромисен,но приоритетен резултат).При тези условия и особено при масовото използване на Fl.R.-тип тремолото(с още по-широк от Фендерския спейсинг),посочените отклонения започват все по-отчетливо,да се проявяват,като недостатъци. Конкретно: DiM.(мисля че са първи,но съвсем не съм сигурен)и S.D. реагират,като започват производство на моделите Гибсън-тип адаптери(1.9" от център до център на крайните полюси)и в по-удължен вариант(2.01"),с цел да работят по добре в комбинация с Fl.R-тип бридж.Наричат ги F-spaced(DiM)-от Floyd(а не Fender) и Trembucker(S.D. - етимологията смятам,че е ясна).Съответно,по-малкият размер добива популярност,като Standart-spaced. Уточнение: Мисля,че тълкуването на F-spaced,като Фендер-сп.(срещал съм такова) е последващо и неофициално,и съответно води и до появяването на логичното,евентуално G-spaced,за Гибсън-сп.Казвам евентуално,защото аз лично не съм срещал понятие G-spaced,употребявано в смисъл на размер,на Гибсън адаптери.(това ,разбира се ,не означава ,че няма такава употреба).Срещал съм такова асоцииране и то единично,отнасящо се до Фендер-тип адаптери,с Traditional Magnet Stagger(с висок полюс при 3-та,т.е. "G" струна). П.С. TONY,не знам дали това имаш предвид,но друго не се сещам! Цитирай
Black Bird Отговорено Септември 26, 2006 Отговорено Септември 26, 2006 ееееееееееееееееее СУПЕР!!!! Благодаря ви за споделените знания! Цитирай
killer Отговорено Септември 26, 2006 Отговорено Септември 26, 2006 Много интересна тема, перфектно обоснована, много полезна информация на куп! Docc, Boro перфектна работа! :twisted: Марио :twisted: Цитирай
TONY Отговорено Септември 26, 2006 Отговорено Септември 26, 2006 благодарско да това имах впредвид Г -спейсид - си е от гибсьн - срещал сьм го Цитирай
Boro Отговорено Септември 27, 2006 Автор Отговорено Септември 27, 2006 аз пьк ще апострофирам за фендерите - не бих имал нищо против да набарам 68 - 69 година моделне са били толкова лоши щом Джимарата ги е избрал доколкото си споням от книгата на Дукозиор - май след 71 се скапва производството- трябва да я отворя все пак за сверка ОБЛ -сьщо имат корейски лиценз който не струва За Джимарата спор няма - геният си е гений! Но той дори с онези скапани "дървета" е способен да извади убийствен тон, да не говорим за музицирането! Цитирай
Boro Отговорено Септември 27, 2006 Автор Отговорено Септември 27, 2006 и към 80та се оправя - вземат един страт от 60те, разглобяват го на парчета и по принципа ревърс енджинеернг си оправят несъответствията в китарите които правели тогава. Lindy Fralin също са яки винтидж хендмейд адаптери Аз пък доколкото знам най-скъпите къстъм шоп фендери (от които се правят под 1000 екземпляра) не са с Армстронг (може и да има изключения), ами са си с фендерски адаптери, но навити на ръка от няква жена, която още от 50те бачкала за фендер и е правила повечето от тогавашните адаптери - сега е някъде на 85-90 години и още прави адаптери - може би по-новото поколение не могат да ги навиват по такъв начин. Бях гледал в ебай комплект такива адаптери бяха около 1800$ - правете си изводите за качеството Това за добрата бабичка е обикновен търговски трик - приятно скалъпена легенда с добър рекламен ефект! А за псевдо-винтидж адаптерите просто използват качествен проводник - достатъчно чиста мед, покрита с термонеустойчив емайл, който още навремето е позволявал да се редуцира микрофонията без да се топят бобините в парафин - просто се пуска за кратко време относително силен ток и от загряването на проводника емайла на изолацията се размеква и намотките се слепват, при това без да дадат на късо (процедурата не е за пробване в домашни условия!). Цитирай
Recommended Posts