Jump to content
Българският форум за музиканти

"бръждене" на струните при свирене


Gatzo

Recommended Posts

Здравейте искам да се консултирам със знаещи басисти. При свирене на 4 струнен бас с прагчета започна да се явява едно "бръждене, стържене или като и да се нарече" дано съм ясен при свирене все едно някое железце-прагче е по високо ,а привидно всичко е на ред. Kатискът върху струните е нормален а в случая се изисква едва ли не "свирепо " натискане. Казаха ми, че трябва да се регулират струните но не ми е ясно да се вдигнат ли или смъкнат спрямо грифа. Друг каза да се сменят струните с по гладки, настоящите са ситно навити ( като на китара, естествено по-дабели)

Моля споделете мнения, че този ужасен, скърцащ звук е гаден, усилва се от кубето и.....!!!!! китарата е нова Ямаха модел RBX 374

С уважение: Gatzo

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скоро имах същия проблем. Натисни на 1-во и 24-то прагче и кажи за какво разстояние от 7-мо прагче до грифа говорим. Иначе нещо да си сменял строя на китарата?

Редактирано от rinti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента съм на работа ще видя това за прагчетата довечера и ще пиша-благодаря. не съм сменял нищо-то аз време нямам да свира с тази медицина и сега с този свински грип.!!!!Има много пневмонии :greenangel: Пазете се момчета има инфекции в София и страната-сериозно е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съветът за гладки струни е кух. Те по принцип са за фретлесс, а и няма да помогне изобщо в случая. Има нужда да се вдигнат струните и евентуално да се регулира тръс рода. Как става всичко това е подробно описани в менюалите ТУК. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже съм по-фендерист, отколкото айбънецист, Ето още едно ръководство:

 

http://www.fender.com/support/basses.php

 

Веднъж за експеримента си настроих баса, без да слушам какво се случва - само по описанието и с измерване на дъги, разстояния, глупости и когато свърших се оказа, че е почти перфектен :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като сме почнали, айде едно и на warwick- http://warwick.de/media/manuals/Basses/WWBassManual_EN.pdf Има за тръса и за много други работи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Леко кривнат гриф е леко неточно като понятие и звучи като "леко бременна" ;) . Настройката на бас китара според много хора се прави спрямо удобството за свирене на музиканта. При басът е разрешена лека дъга на грифа и тази дъга може да доведе до леко дрънчене на струните по праговете ако например се цели нисък екшън на струните, което в такъв случай е нещо съвсем нормално! За предпочитане е ако човек не знае какво прави да си занесе басчето на лютиер, а да не го човърка сам. Познати, които поназнайват също е добре да не пипат по сетъпа, защото после няма да можете да се гледате в очите :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.