Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвети за акустично третиране на стая.


Recommended Posts

Дължина на стаята - 4,5 метра

широчина - 2 метра.

В момента пода е с балатум, стените с тапети. (сградата е тухла)

Търся съвети! 

Как да я третирам акустично, че да я направя приемлива за миксиране. 

Да търся панели оттук или да поръчвам от чужбина.

За момента съм ден първи. След малко проучване, за пакeтни неща от чужбина, цената ще е да кажем между 500 - 2000 лева, зависи какво поръчвам.

 

Давайте съвети, как бихте процедирали Вие. Аз само имам желание да си миксирам нещата, нямам опит в акустичното третиране, нито в строителството.

Примерната снимка на акустично третирана стая, доста съвпада с въпросната. Да кажем миксиращият ще гледа към външната врата и прозореца.Вратата на снимка 2 е точно като на снимка 1, само е завъртяна на 180 градуса снимката. Една дебела завеса предполагам. А защо не да се направи, точно като на снимката, с разликата, че отпред ще има завеса.

 

Освен съвети кое, как, ако може и горе-долу и колко ще струва.

gaber.jpg

IMG_20200530_130441.jpg

zrt234.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 32
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Завесата, особено ако е по-плътна, ще ти е доста полезна за целта, но защо на тая схемичка горе ми се струва, че панелите са малко рехаво наредени. Всъщност стаята ти няма и 10 квадрата, така че не пречи да започнеш с такъв примерен сетъп и ако после прецениш, че все още не е достатъчно, да добавиш още на празните места. А относно " как бихте процедирали Вие " - точно мен не питай, понеже си падам леко максималист и обработвам сериозно всяка една плоскост в помещението, вкл. и тази на тавана, което надали ще искаш да направиш. Само да добавя, че щом помещението ще е 'контрол рум', гледай да постигнеш необходимия ефект най-вече на мястото, където ще миксираш - около ъглите надали ще бъде същото, а и не е необходимо.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Схема 1, ако съм запомнил от вчера е от пакета Лондон 12.

Предполагам, че са го натъкмили за 12 квадратни помещения.

Такива се предлагат само в момента в САЩ, 1500 кинта, като сложим пътни и ддс....

Обаче в Европа намирам пакет за 8 квадрата стая ( моята е 9) - вкл 4 панела за отстрани и квадрати за отзад.

Това е 600 лв, вкл пътните, не плащам ддс и не се занимвам с митници. От някой китайски сайт, примерно да поръчам дунапренови бас трапове,

ако вършат някаква работа - Вие ще кажете.

Завесата е ясна. Може би трябва да сложа килим на пода или нещо друго.

Това не знам дали е ок - Гумена постелка за под inSPORTline 0,6см - inSPORTline

Тавана май няма да ми се прави.

Трябва да купя и подходящо бюро. Не знам дали тук някъде се предлагат от тези, които имат плъзгащ се плот за миди контролер,

какъвто не знам дали ще ползвам, принципа е по-добре да го има и да не ти трябва, отколкото обратното.

 

Бюджет точен не съм предвидил, да кажем да е нещо в рамките на 2 000.

За това е тази тема, ако трябва да коригирам - на 2 500, 3000.

 

 

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно бас траповете - да, може да ги поръчаш и от китайците, стига да намериш по-големички, понеже гледам, че основно предлагат някакви много малки само с формата на бас-трапове, но с обем на материала, който определено няма да свърши никаква работа за честоти под 150 херца. Аз лично имам доста големи (и доста на брой) бас-трапове, но само в студиото, в контрол рума съм подходил по малко по-различен начин, а и там има повече неща - пиано, синтезатори, 2 рака с апаратура, плот с конзола, лаптопи, компютри, монитори, доста тонколони...въобще все неща, дето щеш-не щеш разбиват звука и стоящите вълни. Та там не съм ползвал бас трапове и поради тази причина на места, където никога не слушам, нямам равна характеристика на честотите, но както споменах по-важното е там дето ти е стола и малко около него нещата да са наред.

Килим на пода също става, макар че е труден за поддържане ако се влиза с обувки, а за тавана знаех какво ще отговориш.;) Ако бюджетът е предвиден само за вътрешна акустика, би трябвало да стигне преспокойно, но ако ще правиш и обезшумяване...не знам...а и всичко зависи и на какви панели ще се спреш и откъде ще ги поръчаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което гледам е един килим 2 на 3 - 225 лв, явно ще трябва още един 1,5 на 2. Отива към 350 лв. Средна хубост от Полипропилен,

това поглъща ли звук не знам, изкуственяк е.

Други 2 килими 160х220 - са 160 лв, два такива ще покрият на дължина, отстрани ще остане по 45 см непокрит балатум...

Мокета от Бриколаж 6 лв кв.м. = 60 лв.

Мокет излиза 5 пъти по-евтно, така ми се струва. А, дали върши работа?

 

За бас трапове ще огледам сега в  Томан, предлагат от няколко фирми.  Не мога да се ориентирам, тук вече искам помощ -

Bass Traps – Thomann UK

Бюро съм си избрал пак от тях. 

Акустичните панели също съм ги избрал. (пакета е точно за моето помещение, 6 пана и 8 квадратни скатерни блока,

в момента продавам една китара, ще я сваля малко и ще я продам, точно ще се върже на цената на панелите)

panels are made from high-density 6lb per cubic foot fiberglass, offering nearly five times greater absorption than typical low cost foam alternatives. This means that you get more absorption with less panels, while assuring an even absorption curve throughout the frequency range

2 метра завеса няма да е кой знае какво.

Засега неизвестните са подова покривка и бас траповете.

 

Обезшумяване няма да се прави, не се предвижда слагане на барабани. Няма да ползвам помещението често и с комерс цел.

Последните 3 месеца не свирих (има проблем със ръката, оправих го), четох как да си подобря записите.

В момента записваме едно парче с едната ми банда. От това, което чувам, вече съм на етап да мога да направя приличен(добър) демо запис,

за разлика от преди. Имам помещение, идеята е да слушам правилно и по-натам вече, да мога да правя и полирани студийни записи

(божа работа дали ще успея, но да опитам).

Репетиционата на барабаниста е ок за записване на китари, на вокала мога да му направя една кабинка от три дюшека , имам и резонансен филтър за микрофона на SE. Барабани може да запишем някъде акустично , а вече се научих да редя и на миди и да ползвам про звуци.

Т.е. като имам записан материал, взимам си комп-а и мониторите и отивам в подходящо третирано помещение да смесвам.

Това ми е идеята.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 37 минути, TONY написа:

Други 2 килими......

Мокет излиза 5 пъти по-евтно, така ми се струва. А, дали върши работа?

За бас трапове ще огледам сега в  Томан, предлагат от няколко фирми.  Не мога да се ориентирам, тук вече искам помощ -

Bass Traps – Thomann UK

За бас траповете мога да дам впечатление само от моите, които ползвам в студиото - сложил съм 6 бр. от Ауралексите (60 см., има ги в Томан, на 5-то място отгоре-надолу в линка ти), вършат ми работа, но за под 30-40 херца и инфразвуци (примерно ако си на ниско и някой голям камион мине под прозореца ти) не са много подходящи, но предполагам че камиони наблизо няма да ти бръмчат. :) За мокета - и той става, нищо че е синтетика - идеята е да нямаш 2 големи гладки плоскости една срещу друга (визирам гладкия таван и балатума на пода. А за обезшумяването попитах, понеже предположих, че и ти като мен имаш съседи, аз имам само отдолу, но толкова изолационен материал съм вложил, че безпроблемно мога да записвам песни или да миксирам в 3 през нощта, без да притеснявам никого....е, вярно, след интервенцията помещенията малко отесняха от всички страни, но пък резултатът си заслужаваше.;) Ти ако си в самостоятелна къща и оня прозорец с терасата гледа към някакъв вътрешен двор, много от манипулациите и финансите ще ти бъдат олекотени.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре си направи акустични панели с яка каменна вата. Рамка от какви да е дЪски и някакъв рехав плат за облицоване. Ще изхарчиш 3-4 пъти по-малко пари и резултатът ще е минимум същия.

Подът според мен е по-добре да го оставиш гол и да накичиш нещо по тавана. Дори да няма голямо "човекотекучество" и мацаница ще разбрицаш килима с колеленцата на стола, който стои общо взето на едно място. Също така из нета казват, че звучи някак по-естествено да имаш "нормален" под, а не таван (в природата винаги имаш под, от който чуваш отражения).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, Baby Thomas написа:

Подът според мен е по-добре да го оставиш гол и да накичиш нещо по тавана.

Не му се нрави идеята.;) При мен подът също е гол - и в двете помещения съм с повдигнато дюшеме, под което има огромно количество вата и гумена изолация на "скарата", която контактува с бившия оригинален под. В студиото обаче, поради причина, че нямам апаратури, освен бас траповете и панелите по стените, имам и панели на тавана за компенсиране на отраженията. Аз в неговото положение също бих постъпил така - бих си оставил оня балатум, а за тавана бих си направил няколко рамки, в които да вкарам няколко панела, но надали ще му се занимава...въпреки, че не е голяма философия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До тук обсъжданoто с yamaha върви по това, което ми е в главата и като се тегли чертата е някъде 1 500 лв.

Готовите панели, за които писах, ще излезнат малко над 600. Но са маркови. ( вероятно, ако сам пробвам да направя такива, цената ще падне на половината, но като сложим и труда...а не се знае какво точно ще скова)

Така или иначе, съм решил да се разделя с една китара, парите могат да отидат за готовият комплект.

Понеже е лесно - кинти ин, кинти аут.

След това вече да решавам, спрямо финансите, дали да сковавам бас трапове и панели за тавана.

Коя каменна вата бихте избрали - 

https://stroitelni.bg/Каменна-Вата-Цени-50?gclid=Cj0KCQiA1KiBBhCcARIsAPWqoSriDg91q2HxEcLBJKP0Wh8Z4l1nNB9TmvXGLJ3L0EBtnQfCVYEuBEoaAkE6EALw_wcB

А да, в Томан освен Ауралекс бас-трапове има и Хова, с 20 евро са по-евтини.

 

После напролет и в началото на лятото, като съм направил нещо, мисля че мога да навия Тони Манов,

да дойде с един мой уред, който седи отдавна при него, да го провери и отремонтира при нужда.

Уреда е  за мерене акустиката на помещения. А Тони е човека да каже готов си, не си готов,

трябва още това и това...

 

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, TONY написа:

Коя каменна вата бихте избрали...

А да, в Томан освен Ауралекс бас-трапове има и Хова, с 20 евро са по-евтини.

При мен ватата служи само за изолация под/зад други повърхности, а не за вътрешна акустика, но понеже съм виждал другаде такива правени плоскости от листове минерална вата, облечена в плат - само бих препоръчал да не взимаш вата с голяма плътност (твърдата), а нещо по-умерено (леко рехава и поглъщаща звука). Твърдите плоскости са по-подходящи за изолация, а не за вътрешна акустика и по-скоро може да имат обратен ефект на това, дето очакваш от тях.

А що се отнася до траповете - за кои точно говориш, понеже Ауралексите са 200 евра, но са 4 броя, докато тая Хофа е само 1 бр. Ако не смяташ да ги слагаш симетрично по ъглите, да...става, понеже е цилиндрична и по-масивна, но ако впоследствие установиш, че басът резонира не на 1, а на 2-3 места - пак ще трябва да добавяш нещо дето да го обере. Не съм някакъв спец по акустика и нямам представа в такова малко помещение като твоето, в зависимост от обработката му и това, на което после смяташ да слушаш, как точно ще звучи като цяло, но докато не го почнеш и докараш до към 80% завършеност, няма как да разбереш...май само Тони Манов може да помогне в случая.;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да сега, виждам, че за Хофа цената е само за бройка...

Говорих с Тони, предстои да се видим и да обсъдим, дали това, което ми се върти в главата е реализируемо (по този начин и бюджет). Схванах, че мога да изхарча едни пари, без да получа резултат. Моята гледна точка, е че тази ми идея/ мечта, ако е реализируема в диапазона 1500-2000 лева, има смисъл да я почвам....но ако става дума за 4, 5 и нагоре хилки...като няма идея за про студио и възвръщаемост...май ще е по-правилно да се откажа( естествено това са само мисли в момента. крайно решение, ще взема след консултация и с Тони).

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вата: от тези в конкретния линк - КАМЕННА ВАТА KNAUF NATURBOARD VENTI /50 -100 ММ/. Плочи, обемно тегло 50кг/м2, каменна. Хубава комбинация. Много твърдата вата отразява звука, леката ... почти нищо не прави. Отгоре плат, като знаеш простото правило - ако можеш да дишаш през него - става.

Сега, без да искам да противореча на Валяка, риска да сложиш нещо и да е ПЪЛНА катастрофа е минимален.

Намали отраженията. Сложи бас трапове. Щом не искаш, не третирай тавана, въпреки че би било по-добре да го направиш. После седни и слушай. Не проектираш Аби Роуд все пак. Аз след цялата патаклама и същите терзания, и след като бях стигнал почти до безехова камера (апропо, цялото удоволствие с кабината навремето ми излезе някъде към 4-5 бона, с всички глезотии, двойни врати, стъкла по ъгъл, ала бала и двеста портокала) избягах на село и в момента си работя в едно напълно нетретирано стайче 10 квадрата.

Купуваш си SonarWorks Reference 4, взимаш за 100 лева един Behringer мик за измервания, замерваш стаята и програмата ти коригира звука от мониторите, като компенсира проблемните точки. Проверено на 100%, референтни миксове въртя на всякакви места и си звучат съвсем прилично.

Така че Тони, не се вкарвай в серийни филми :) Давай го просто и смело :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, jabs написа:

... Много твърдата вата отразява звука, леката ... почти нищо не прави. Отгоре плат, като знаеш простото правило - ако можеш да дишаш през него - става....

Въпреки, че не е стъклена вата, по-добре да не прави теста с дишането. ;)

Тъй като отдавна съм се занимавал с ватата съм забравил различното обемно тегло на каква визуална плътност отговаряше, но както казваш, за неговите цели му трябва нещо средно - хем да не е като камък, че да му отразява вместо да поглъща, хем да не е толкова рехава, че да изглежда като пълнеж за възглавница. Външно трябва хем да е пореста, хем да може да задържи формата на листа, понеже нали е за окачане все пак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, аз съм бивш ватаджия та още помня това онова, въпреки че навремето говорехме че стъклената по- я бива за поглъщане. Лошото е че стъклени вати в България вече има само леки, рулонни, дори под 10-11 кг/м3, което е бошлаф. Вече има специализирани продукти като Euroacoustic, Ecophon, но там парите са други. Няма смисъл за целта според мен. 

Към секакви дунапрени пък винаги съм бил силно скептичен.

А плата да го диша далече от ватата :)

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.