Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
svet.k

Лампи на Blackstar HT 5

Recommended Posts

Здравейте наскоро се сдобих с въпросния амп. Искам да знам дали има смисъл да сменя лампите, като цяло ми харесва тона но е малко замазан и липсва дефиниция. Става въпрос за драйв канала, доколкото знам той е със чип, който дава изкривяването, иначе е с по една пред. и крайна лампа. Затова незнам дали ще даде някъв сериозен ефект. Като цяло търся хай гейн тон с повече среди. Препоръчайте лампи за целта.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ампът не е изцяло лампов, но все пак и лампата (предусилвателната) играе роля в гейна, така че смяната й ще окаже влияние. Най-вероятно положително, понеже фабричните в 90% от случаите са смотани.

Крайната също ще има влияние, вероятно в по-малка степен, но все пак не е ясно какъв боклук са сложили. :P

 Може и да са вече подменяни с по-добри (ако си го взел употребяван). Знаеш ли какви са сегашните?

Единият ми евтин усилвател дойде с някакви китайски нонейм лампи и звучеше меко казано отвратително. Точно тенекиен беше звука! Сложих истински и излетя в Космоса. ;)

От новото производство най-много ми допадат Тунг-Сол, но са и най-скъпи. ЕН също стават. JJ е супер на късмет - един път са добри, друг път трагедия. Но са и най-евтини.

Най-добрият вариант е да имаш кутийка (или приятел) с различни лампи и да тестваш. ;) 

 

П.П. Сега погледнах схемата, отвратителна работа. Има 400 транзистора, опампа и диода, не знам за какво са сложили тея лампи вътре изобщо... 🤐

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Както каза колегата, проба му е макЯта. Преди няколко месеца си купих Orange Micro Terror. Веднага си казах: ще му набуча най-яката ми предусилвателна лампичка вътре и ще стане 😮. От завода усилвателчето е с JJ. Сложих му RWN NOS лампа - тя направи усилвателя по-ярък и с по-малко гейн. Това може и да е добре в някои случаи, но в конкретният не ми допадна и върнах JJ лампата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, има 4 големи транзистора вътре, хибриден трябва да го водят. Но смяната на лампата все пак даде доста добра положителна промяна. Падна нивото на шум, покачи се на гейна, намали се компресията, която ми идваше в повече и се появиха едни много приятни ниски среди. Те са ми любимите общо взето в китарния тон. Като цяло звучи доста по истински с повече хармоници и един приятен презенс при лиид. Лампата беше Совтек, сложих Тунг сол, за което съм бллагодарен на Бейби Томас :)

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.