Jump to content
Българският форум за музиканти

Fokerra

Лампа за Fender Super Champ XD

Recommended Posts

Здравейте! При свирене на честоти в областта на тона Фа, независимо в коя октава, от усилвателя се чува неприятен шум, наподобяващ някакъв резонанс. Първо проверих за хлабави съединения по корпуса на кубето - всичко беше наред. В последствие осъзнах, че когато хвана с ръка едната лампа (6v6 gt), шумът изчезва.Така кръгът се стеснява до дефектирала лампа или цокъл. Размених местата на двете лампи - ако явлението се проявява на същото място, то проблема е в цокъла, а ако е на другото място - в лампата. Както и се надявах, проблемът се оказа от лампата. Явно при определени честоти резонира и предава шум към говорителя. За съжаление не съм на ти с усилвателната техника, особено ламповата, за да си обясня точно явлението. Та въпросът ми към вас, колеги, е тези лампи тип 6v6gt, имат ли някакъв аналог (имам съмнения, че руските 6п6с май са същите, но не съм убеден и не ми се рискува)? Във всички магазини, за които се сетих, пише че ги нямат в наличност, освен в един, но цената там е 50лв. И още един въпрос - когато се подменят лампи, в комплект ли се сменят или както съм се насочил аз, може да се подмени само едната?

П.С.: Описах си подробно проблема и начина на диагностика, за да може някой с подобни проблеми да се ориентира и по-бързо да стигне до решение.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най-добре да сложиш двойка мачнати 6v6. Тук има 6V6 на два производителя. 6V6S можеш спокойно да сложиш на мястото на твоите GT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Имам две,не знам марка,ако те интересува пиши.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за отговорите! В момента проучвам кои типове са взаимозаменяеми с 6v6GT. Hillbilly, ще потърся още известно време и ако не намеря нещо, което да ме устройва, ще ти пиша.

Share this post


Link to post
Share on other sites

От масово произвежданите в момента - 6V6 се заменят с 6V6 :) 

Руските (те и без това голяма част от предлаганите са ребрандирани руски) 6P6S са си 6V6 - това, което е важно, ако се купуват NOS (new old stock - т.е. неизползвани от старо производство) е че трябва да са тествани и второ трябва да са със съпоставими характеристики (т.нар. matched)! Второ е важно за каквито и да се купуват. Обяснението е дълго и широко защо, както и как, кога и какво може да се направи или съответно случи, ако не са.

Сменят се и двете.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да и аз с такова впечатление останах, че често се ребрандират руските лампи, даже в по-стара тема намерих пример, където не са изтрили добре маркировката и се вижда руския надпис :D Иначе си поръчах два броя 6п6с, но за съжаление забравих да попитам в сайта, дали предлагат мачнати такива. Какво мислите, дали да ги монтирам или да поръчам задължително мачнати? До колкото разбрах от по-стари теми, дори и да не отговарят с абсолютна точност на максималното анодно напрежение, не е особен проблем, понеже се било получавало леко изкривяване в звука, което дори било търсено от някои китаристи. Но пък от друга страна казвате, че важно да са мачнати, така че направо ще поръчам отново... Стана ми интересна темата, по-късно ще се разровя да разбера, как точно са свързани и по какъв начин си влияят една на друга. Учил съм на времето електротехника и електроника, но като не се занимава човек с тези неща, се забравят...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Схемата на това комбо я има. Няма класическо регулиране на преднапрежението, поради която причина трябва  да са подбрана (matched) двойка. Не мисля, че ще е фатално и да сложиш каквито имаш. Нека synchu каже, той ги разбира тия работи :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Проблеми няма освен ако разминаването не е прекалено голямо, което няма как да разбереш, без подходящи измервания, което при наличието на >300 волта DC не го препоръчвам в никакъв случай.

Тогава са възможни и повреди, а иначе дали звука те удовлетворява е съвсем отделна работа :)

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

И да има регулиране (дори да е за всяка лампа поотделно), пак е добре да са матчнат комплект. Има и други параметри, които се следят при подбора на такива комплекти.

Ако параметрите на двете лампи се разминават доста може да се получи така, че едната лампа ще мързелува, а на другата ще ѝ се взема акъла и в един недалечен момент по-"работливата" ще цъфне. Може едната да работи слабо, а другата пък хептен никак... така ще изкарат много, но как ще звучи...

Без измервания няма как да се каже какво се случва. Който процес на измерване не е само за ракетни хирурзи, но не е и съвсем проста работа предвид високите напрежения из вътре (които могат да са налични и при изключен усилвател). Вариант е да се свържеш с някой, който се занимава с тези неща, не вярвам да иска много пари.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.