Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
Baby Thomas

DIY Екстремно заглушаващи слушалки

Recommended Posts

За свирене използвам военни антифони с възможно най-голямата степен на заглушаване (35-37dB). За да мога да си пусна метроном от телефона и/или сигнал от миксера съм ги модифицирал с говорителчета и кабел и с няколко снимки и кратко обяснение ще покажа как съм го направил. На пазара има готови решения, но читавите са ужасно скъпи (300+ лева), а и винаги е по-интересно да се почовърка човек... ;)

 1. Изкопават се отнякъде стари полуработещи (или пък нови) слушалки, които да не са пълна скръб. Първата версия направих с някакви JVC от 3 лева (съдейки по звука), които бяха ОК само на метроном, но на първото участие като чух и сигнала от миксера и щях да почина. Голяма мазня! :P В моят случай (новите) са някакви Philips подобни на HSP 1900, които не са чудо, но доста по-добре от предните, които бях сложил:
  hsp1900.jpg
 2. Следва кратко "майсторене" с цел изваждане на говорителчетата (горещо препоръчвам да се проверят първо дали работят, защото преди сегашните сложих някакви други, които се оказа, че са с един прецакан спийкър, но го разбрах чак след час и кусур занимавка - рууки мистейк!). Използвах тънко свредло за разпробиване в стил "пощенска марка", след което с едни малки клещи-секачки го довърших. Тия пласмаси се топят много лесно и като пробвах да го срежа с Дремел-подобен уред - не става (поне с моя евтиния). Ако имате резбарски лък също ще стане много лесно най-вероятно. Ето снимка в средата на високотехнологичния ми процес: :)
  HeadphonesMod-01.jpg
 3. Няколко минути и пили по-късно се появи и готовия чарк. От двете страни оставих две "ушички", за да може да се завърти и фиксира в антифоните, които са широки една идея по-малко от диаметъра на говорителите и не могат да се подпъхнат самостоятелно:
  HeadphonesMod-02.jpg
 4. В моя случай антифоните бяха вече разпробити. Свредлото е минимално по-дебело от наличния кабел плюс е уплътнено с термошлаух. Звукът (точно както водата) минава през вяка пролука, така че максимум уплътняването води до по-добри резултати! Препоръчвам да не горите нищо с поялника, както направих аз при предния вариант. ;) Същият беше само с един кабел, идващ от входния жак, но тънките жички свързващи левия и десен говорител доста ми се пречкаха, а взеха и да се закъсват, така че смених стратегията. На заден план се вижда и как съм съединил и опаковал с амнайсе пласта термошлаух трите парчета кабел:
  HeadphonesMod-03.jpg
 5. Тук вече е запоен и натъпкан говорителя, просто натискате "дунапрена" и завъртате ушите да се паднат отстрани. За съжаление не се вижда добре (има една мъхеста материя над говорителя, сходна на цвят с дунапрена), но мисля е ясна идеята:
  HeadphonesMod-04.jpg
 6. Ето и готовият продукт, готов за битка:
  HeadphonesMod-05.jpg
 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това са много хубави антифони, преди време и аз преработих същите. Най-високия клас пасивни антифони на 3M peltor III. Самоче аз сложих 40мм 32 омови говорители закупени от китайците и направих адаптери за говорителите от палисандър. Ефекта при мен е брутален.

Явно не съм единтвения... :happy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да запитам, как звучи звук от китара с гейн? Омазано ли е?

Какви гоеорителчета могат да се ползват ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.